duminică, 29 mai 2011

PE VALEA REA,IN MUNTII BAIULUI,28 MAI 2011.wmv

MUCHII SUDICE FAGARASENE,20-22 MAI 2011,PARTEA A DOUA


Cortul l-am montat pe culmea sudica Bouretu,pe la 1900 metri,chiar pe creasta,intr-un loc cu iarba grasa si palcuri cu jnepeni.Dincolo de creasta,spre nord,zaream salbateca vale Leaota.
Am topit zapada pentru a face niste ceaiuri.
Noaptea a plouat vreo 3 ore,cred.Temperatura minima a fost de 4 grade Celsius.
Pe 21 mai 2011,pe cand unii asteptau sfarsitul ...lumii...noi asteptam ziua Sfintilor Constantin si Elena.Cuiva drag trebuia sa-i dau telefon,sa-i zic "La multi ani!",dar semnalul gsm luase o pauza.
Ziua se anunta cu vreme cam proasta si chiar asa a fost,as zice,mai degraba,capricioasa.Rafale de ploaie care tineau juma de ora,erau intercalate cu raze de soare puternice.Asa a tinut-o toata ziua.Noroc ca mai mergem si noi prin munti si stim capriciile lor!!!
Deci,tineam creasta spre nord-vest,mergand spre primul obiectiv inalt,Musetescu-2495 metri(rog,nu confundati cu Museteica).
Iata deci,DOVADA celor 2 varfuri de 2500 meti si a celor 4 varfuri de 2400 metri,atinse pe 21 mai 2011.
De fapt,dovada de iubire a muntilor sau a oamenilor ramane,undeva,in suflet,cum s-ar spune,iar cei ce o primesc ,uneori o inteleg mai greu sau deloc.Aici,singura dovada de iubire este ca tebuie sa-l tinem curat,pe el,munte,pentru a se bucura si altii.

Varfurile Dara,Hartopu si Musetescu sunt niste platforme montane largi,situate la altitudinea de 2500 de metri.Aici nu sunt izvoare,nici marcaje,iar fiecare varf are cate o "momaie" care localizeaza varful respectiv.

E usor de ajuns pe ele,nu sunt tehnice,nu trebuie coarda,coltari sau piolet.

Iarna insa,traversarea din Varful Dara catre Muchia Dara,pe care am fost si noi,necesita coltari,piolet,poate o cordelina pentru asigurare.Muchia Dara formeaza un unghi de aproximativ 90 de grade,atunci cand ia directia varfului Dara.

Vizibilitatea e super,se vede Moldoveanu,Vistea,Urlea,Fundu Bandei,Hartopu Ursului,Galbenele,Slanina,dintr-o alta perspectiva.Totusi,trebuie sa fi acolo,ca sa vezi cu mintea ta senzatiile.

Noi am mers 8 ore,intorcandu-ne pe acelasi traseu ,pentru ca mi-a fost rau,plecand "de-acasa" cu gripa,dureri de cap,ameteli,febra,nas infundat,dureri in gat.

Cu toate astea,am urcat varfurile mentionate,iesindu-ne "planul",mai putin Urlea,Fundu Bandei.

Pe la patru dupa-amiaza eram la cort,cand din nou a inceput sa ploua "cu galeata".

miercuri, 25 mai 2011

MUCHII SUDICE FAGARASENE,20-22 MAI 2011-PARTEA INTAI


Am plecat spre Muntii Fagarasului,vineri,20 mai 2011.Ruta a fost Bucuresti-Campulung Muscel ,cu trenul apoi Campulung-Corbi-Slatina(de Arges)-Baraj Vasalatu-Valea REA-Gura VAIILOR,cu autoturismul prietenului Cristi Seitan.
Biletul de tren accelerat a costat 56 de lei dus-intors.A mers foarte incet de la Golesti pana la Campulung,dar per ansamblu a facut 3 ore.Gara aceasta mi se pare total neingrijita;nu vreau sa acuz pe nimeni,sau sa atac pe cineva sau ceva,nu mi-e stilul ,ii las pe altii.Pe blogul personal sunt numai constatari personale din "teren",adica ceea ce vad eu...Iata cateva poze:

Cand am ajuns la Corbi ,Seitan a avut buna idee de a vizita Manastirea Corbii de Piatra,locas de cult cu totul deosebit,aparte,in tara noastra ,in primul rand pentru ca are cea mai veche pictura de la noi,apoi este o "monastire domneasca",mostenitoarea fiind matusa lui Neagoe Basarab,care deschide manastirea,cu hramul Adormirea Maicii Domnului,la 23 iunie 1512.Marele istoric Nicolae Iorga afirma ca acest locas de cult are cam 1000 de ani vechime!

De la Campulung Muscel la Slatina,drum de serpentine,asfaltul a devenit un fel de obraz plin de gauri ,"cratere";practic,faci slalom printre aceste obstacole.Nu este exagerare,iar e o constatare,asta e ,spre disperarea "dusmanului de clasa" nu ma pot abtine,scriu ceea ce observ si vad.Barem eu imi asum libertatea asta....
Ajungem la Baraj Vasalatu in jurul orei 11.E cald ,frumos,sunt cam 17 grade .Daca deschideti harta lui Beleaua,veti observa....lipsa acestui baraj.Apare doar Balta Pojarnei,ceva mai in amonte. Sa ma iertati,din nou e o constatare....
Seitan a adus o harta in plus,si,comparandu-le ,am realizat treaba asta cu lacurile de acumulare.
Deci,dezinformatul de mine credea ca exista un singur lac,si anume Balta Pojarnei."Dimap"(ceva scris de niste unguri...)m-a lamurit.Uitati aici imagini cu Vasalatul,situat pe Valea Rea, vale care,in "vizorul "meu pare atat de atragatoare,incat as reveni cam la 2-3 saptamani.Merita toti banii si toate ploile luate !!
De la baraj mai sunt cativa km pana la bifurcatia vailor Rea cu Zarna.Lasam aici masina si pe la 12 pornim pe Valea Zarna,spre dreapta.Mergem 4 km pe aceasta vale si intalnim pe stanga un sleau de taff.Il urcam.E foarte innamolit si destul de inclinat,la vreo 45-50 de grade.Pe masura ce inaintam,ni se deschid perspective:spre sud est apar Coltii Cremenii si o parte din creasta Iezer-Papusa,cu varfurile Iezerul si Rosu.Sunt inzapezite.