duminică, 23 octombrie 2011

DE LA AZUGA LA VALEA DOFTANEI,PE CRESTELE MUNTILOR


Pe data de 14 octombrie 2011,vineri,am plecat cu trenul personal de opt treizeci seara,din Gara Basarab,spre Ploiesti.M-am oprit la prietenul meu de munte,Dan Alexe, pentru ca sa luam a doua zi,foarte de dimineata ,un alt tren personal,de patru jumate,care pleaca din Ploiesti.
Ne-am trezit cu noaptea-n cap,pe la trei,iar echipa ce vroia sa urce pe munte era urmatoarea:catelul Darky,Dan Alexe,Emilia Alexe si Ciprian T.
La Azuga am ajuns la sase dimineata.
Microbuzul catre partia Sorica nu circula la ora aceea,asa incat am mers pe jos.Sunt vreo 4 km pana la capatul de jos al partiei.
Scopul excursiei noastre era de a traversa Creasta Petru-Orjogoaia,ce face legatura intre Azuga si Valea Doftanei.In acest loc ,pitoresc de altfel,si nu chiar foarte umblat,un membru al familiei lui Dan are o casa de vacanta;prin urmare, aveam cazarea asigurata.
Uitandu-ne pe harta de mai jos,putem distinge un fel de granita naturala pe care o contureaza creasta Petru-Orjogoaia,intre Muntii Neamtului si Muntii Baiului.


De la capatul de jos al partiei de ski am urcat direct ,pe linia de cea mai mare panta;pamantul era inghetat.La capatul de sus,acolo unde sunt amplasate webcamurile,am ajuns dupa doua ore si jumatate de la plecarea din Azuga.Am continuat pe creasta,pe sub varful Urechia,apoi,inainte de varful Baiut,1880 metri,am cotit stanga,urmand un drum care ne-a condus catre stana din Petru.In 15 octombrie a fost foarte frig,-5 grade Celsius sau poate ca nu era asa de frig,dar cum in urma cu cateva zile fusesera 20 de grade ,atunci noua ni s-a parut de-a dreptul ger!!

Pana la stana am mai facut vreo 45 de minute;eu am facut cateva fotografii cu niste iarba inghetata,profilata pe crestele brune ale muntilor Baiului,dar,din oboseala,mi le-am sters.......

Erau si cateva petice de zapada.Iata o fotografie cu Darky,Emi si peticele de zapada:


Iata si cateva cadre foto luate in drum spre stana
Stana din Petru nu e cine stie ce adapost,dar are o singura camera bine izolata,la "demisol",in caz ca va prinde vreme urata sau in alte cazuri.

Am luat o pauza de o ora.Era frig si prognoza se adeverea,doar de pe meteoblue si mountain-forecast.com.Incepuse sa fulguiasca si nu banuiam ca in mai putin de 24 de ore venea un viscol urat.Am mers pe curba de nivel ,de la stana,dar ,oricum ar fi fost,ajungeam in Petru-Orjogoaia.
In aceasta excursie mi-au placut foarte mult urmatoarele:Varful Unghia,1885 metri(pe care il vedeti in prima imagine de mai jos),de departe cel mai impunator varf din zona crestei Orjogoaia,Lacul Orjogoaia,o padure superba de larica(zada)cum rar mi-a fost dat sa vad,si nu in cele din urma,diversitatea de culori a frunzelor,pregatite pentru caderea lor,simpla si eterna ,si regenerarea ,la momentul potrivit.De altfel,n-as da pentru nimic in lume acest peisaj ,fie el si de toamna,pentru ca te atrage,te indeamna sa revii.Cat despre larica montana,trebuie sa mai vin o data,cat de curand,pe aici ,pentru ca bateria aparatului se consumase si vroiam sa fac o fotografie cu acest copac.Oricum ar fi,cu aparat foto sau nu,unele locuri trebuiesc vizitate de multe ori.Asta e situatia,ele ne atrag.