luni, 25 martie 2013

Prin Masivul Piatra Mare,Canionul Tamina-pozele din 24 martie 2013


















































In Masivul Piatra Mare,prin Canionul Tamina

Masivul montan Piatra Mare este situat intre Tara Barsei la nord,Valea Timisului la vest,Muntii Garbovei la sud si Vaile Azuga si Garcinul, la est.
Limitele inferioare de altitudine se afla in orasul Sacele(630 m altitudine),halta CF Timisul de Sus(805 m altitudine),halta CF Timisul de Jos(740 m),900 m pe Valea Garcinului si orasul Predeal(1100 m altitudine).
Toate aceste localitati mentionate mai sus reprezita si puncte de intrare/iesire in/din Masivul Piatra Mare.
Piatra Mare,culminand in varful cu acelasi nume(1844 m)este un munte atat familial,(adica vin aici numeroase familii din Brasov,de exemplu,pentr drumetii)cat si familiar(este cunoscut de majoritatea oamenilor ce practica turismul montan si alpinismul).
Drumetia montana propusa de mine,in acest articol,se refera la traseul ce porneste din vestul masivului,de pe Valea Timisului,din dreptul asezarii Timisul de Sus,805 metri altitudine,loc de unde ne indreptam ,catre sud,vreo jumatate de km,pe soseaua nationala.Intrarea in traseul marcat cu banda albastra se face de la al doilea pod intalnit din sosea.O bariera precum si o tablie pe care scrie "Drum forestier Tamina 6 km"sunt reperele clare.
Dar cum ajungem la Timisul de Sus?
Ajungem cu "mocanita"de 06:35,ridicata la rangul de tren "Regio".
Cost un bilet dus-intors:35 lei.
Partenerul de drumetie este Domn Profesor,care intra triumfal ,in compartiment,cu covrigii uriasi de rigoare.
"Mocanita"pare a fi la origini o ardeleanca ce nu se grabeste deloc,vizitand toate haltele posibile si imposibile;a vazut multe la viata ei.Este bine sa-ti iei doza de calm si de curaj,atunci cand pleci la drum cu "mocanita".De-a lungul drumului pot aparea situatii imprevizibile,cum ar fi hotii de cupru de pe calea ferata.
O poti parasi pe mocanita,in favoarea unui tren de rang inalt,dar te vei intoarce mereu si mereu la ea,asteptandu-te cu orele pe CF.
Mocanita ne lasa in micuta halta Timisul de Sus.La orele 10:00.
Duminica de 24 martie 2013 a fost superba,si din puntul de vedere al timpului probabil,si din punctul de vedere al excursiei in sine.
Pana la cel de-al doilea pod ,pe stanga,cum te indrepti spre sud,pe sosea,am facut 15 minute.
Astazi avem un coechipier nou:Andrei.Andrei din Ormenis,judetul Brasov.
Andrei a fost cabanier la Piatra Mare(cabana)acum vreo 3 ani si este salvamontist in masivul cu acelasi nume,dar ca voluntar.Evident,ardelean,este personajul caruia ii scoti cu greu cuvintele din gura.
Intram pe marcajul banda albastra si pentru a ajunge la canionul Tamina avem de ales intre cele 2 posibilitati,si anume:
1.pe drum forestier,6 km;
2.pe marcajul banda albastra,prin padure.
Noi am ales varianta 2 care urca pieptis,dar care te scoate mai repede la intrarea in Canion.
Drumul ales de noi este mai rar facut,ca si observatie personala.Nu prea vina foarte multa lume pe aici.
Marcajul este bun,vizibil.
Pana la Tamina am facut 2 ore.Pe indicatorul de jos scrie ca pana la varful Piatra Mare faci 2 ore jumate,ceea ce practic este cu neputinta.Nici macar vara nu poti scoate atata,decat la vreun maraton "inchipuit"
Canionul este spectaculos,cu peretii apropiati printre care isi fac loc cascade,nu prea mari.Nu pot compara cele 2 canioane(Sapte Scari si Tamina)pentru ca amandoua se completeaza armonios,pentru privirea agera a vanatorilor de poze,dar si a iubitorilorde maretie a muntilor.
Canionul Tamina este amenajat cu scari metalice pe care te poti baza ,dar exista si mici puncte unde te mai sprijini si de stanca sau de cate-un lemn.Acuma,iarna,e mult mai palpitant sa-l parcurgi.Sunt poduri de zapada sub care se ascunde apa foarte rece.De aceea este mai interesant,pentru ca te face sa gandesti mai mult parcursul.
Dupa iesirea fara prea mari probleme,ne indreptam pe forestier,apoi intram din nou pe banda albastra.Intalnim pe dreapta o defrisare iar pe stanga,2 cabanute montane particulare ce dau bine in cadrul pitoresc.Noi ne mentinem pe Culmea Carierei(chiar,care o fi "culmea carierei",sa lucrezi ca politician roman,sa nu faci nimic,dar sa fi platit ca un corporatist??....zic si eu,ma intreb..)a carei panta se inclina din ce in ce mai mult incepand din dreptul cabanelor.Daca nu ati avut apa pana aici,e moentul sa luati cea mai adevarata apa posibila:apa din izvoarele Muntelui.
Facem o pauza de masa chiar in mijlocul pantei.Andrei mananca ciocolata cu paine,dar noi ii oferim mancare.Ne refuza.
Continuam drumul ,mangaiati de un soare plapand.
Debusam in culmea denumita Coada Pietrii Mari.
Aici ,la 1622 me altitudine,eu si cu Domn Profesor luam o decizie:ne vom intoarce pe acelasi drum intrucat este ora trei,iar mocanita soseste in halta Timisul de Sus la ora 17::00.
Andrei din Ormenis se indreapta catre varf,iar noi vom cobori pe acelasi drum.
La 16:45 suntem in halta Timisul de Sus.Ne asteapta aventuri cu mocanita.La Peris,hotii de cupru au actionat si au furat nu stiu ce element important de pe linia asta.Stam ca fraierii in tren.
Un intercity opreste in Peris si imi strafulgera ceva prin minte:"hai la asta,Domn Profesor".In 30 de secunde suntem confortabili in tren,stand chiar si pe scaune.Made in Romania,aceasta intamplare de final.