joi, 20 februarie 2014

MANASTIREA CALDARUSANI SI PADURILE DIN IMPREJURIMI-16 FEBRUARIE 2014-POZELE






































MANASTIREA CALDARUSANI SI PADURILE DIN IMPREJURIMI-16 FEBRUARIE 2014

Duminica,16 februarie 2014,am fost la Manastirea Caldarusani si padurile care inconjoara acest lacas de cult.
Am avut o companie agreabila,in persoana lui Dragos.
Despre Manastirea Caldarusani am scris un articol,pe acest blog,in mai 2012,cand am fost pentru prima oara acolo.De-asemenea,am postat si un film pe youtube.
Voi aduce cateva noutati legate de articolul din mai 2012,dar si impresii personale.
Am 2 vesti bune dar si una proasta,privind zona.Voi incepe cu cea proasta:ne-am intalnit cu hotii de taiat paduri,aflati fie in exercitiul functiunii,fie gata de atac la fondul forestier.
Vestile  bune sunt urmatoarele:au aparut ghioceii si au fost plantati puieti,in Padurea Surlari.
Cum ajungem la Manastirea Caldarusani?
Putem lua un maxi-taxi de la Piata Presei Libere,de langa linia de tramvai 41,capat sau putem lua maxi taxi de pe Soseaua Colentina,avand statie pe langa rondul unde se afla acel avion.
Calea cea mai comoda de a ajunge in apropierea manastirii Caldarusani ramane totusi...calea ferata.
Noi am mers cu un regio,7003,care pleaca din Gara de Nord la 7:30 si ajunge la 8:20,in statia Moara Vlasiei.Biletul de tren costa 4,5 lei/dus.
De la gara am mers pe o straduta ingusta vreo 50 de metri,apoi am debusat in Soseaua Eroilor sau DJ 101.Am mers pe acest drum circa 300 metri,apoi ne-am intersectat cu DJ 181,care venea din dreapta noastra.Aici,in Moara Vlasiei,in acest loc,exista un magazin ,"Mario",de unde ne aprovizionam cu alimente.
De la intersectie mergem spre nord,nord est,inainte,intrand astfel pe strada Notarului.La capatul acesteia intalnim pe stanga Lacul de "pescuit sportiv" Moara Vlasiei",vestit-zice Dragos-pentru capturile- urias de crap.
Lasam DJ 184 in dreapta,si ne mentinem pe langa lac,in stanga,urcand in panta.Deja taietorii de paduri trec pe langa noi cu o caruta,salutandu-ne,cei drept,fata de cei de la Comana,care m-au amenintat.Astia,barem,mai diplomati....
Am avut o polemica cu Dragos,care mi-a spus ca sa-i las in pace,ca oricum,paznicii astia ai padurilor,sunt "mana in mana" cu hotii de padure,asa ca...Pai asa i-am lasat in pace si ii lasam in pace si pe politicienii romani care,zic ei ca ne conduc,si uite unde am ajuns,la saracire si saracie.
Intram in Padurea Surlari,o noutate pentru mine.Dragos este "domnul ghid",astazi,pentru mine,desi m-am uitat si eu pe google earth,dar nu-i tot acelasi lucru.Hm,si cat am mai mers,fata de cat era pe site-ul amintit.
In padure,zapada este intr-o continua topire,desi noaptea a inghetat-o;pe alocuri e namol gros iar baltile sunt mari.Desigur,un rol principal la formarea santurilor din padure il joaca si carutele,incarcate cu lemn.....
Poate ca sunt multi care se intreaba de ce am eu o problema cu hotii de paduri.Problema aceasta este complicata si foarte grava.Pe noi,ca si biete fiinte umane,ne tine in viata padurea,prin oxigenul pe care il respiram.Betonul si caramida doar ne acopera si ne apara de frig,construind case sau ne faciliteaza accesul,calatorind pe drumuri.E drept,politicienii romani sunt cei mai mari mafioti ai tuturor timpurilor.
Ne invartim,practic,intr-un cerc vicios,si anume:politicianul roman adopta legi proaste,pentru ei facute,patronul roman nu suporta impozitele si taxele groaznice,multe,nu angajeaza oameni,decat pe preferinte,iar mai nou,nu sunt puse in aplicare milioanele de euro,promise si date de Uniunea Europeana,pentru dezvoltarea satului romanesc,de pilda.De aici rezulta o categorie sociala locala:hotii.
Ce servici sa aiba ,de exemplu,un taran din Moara Vlasiei,plecat la oras,pentu opt milioane de lei ???Pai,ati ghicit:bodyguard!! Te poti  descurca cu opt milioane de lei??? Raspuns:NU!
Si atunci,ce poti face cand iarna romaneasca tine cat tine,desi anul asta a fost mai mult toamna:sa furi din padurea locala,ca si-asa n-ai bani de lemne.
Oameni buni,asta e o parte a belelei;o alta parte este ca acesti indivizi taie din fondul forestier,mai mult decat impaduresc.Aici e buba.Ce sa le spui oamenilor din satele astea,ca e sanatos ce fac??? o sa te fugareasca,in saracia si foamea pe care o au.Si atunci,ocolul silvic,RNP,Romsilva,etc,de ce n-au puteri sa faca ceva,sa combata furtul??
Inchizand aceasta paranteza imaginara,ne vom continua drumul spre nord,prin Padurea Surlari,fiind surprins in bine de cativa puieti de stejar,impaduriti probabil in urma cu 3-4 ani.
Stejarul este un arbore ce creste foarte greu.
Am ajuns intr-o pseudo-asezare,cu 3-4 casute modeste,aflata in plin camp,dupa ce am ocolit "Smarcul Vlasiei" sau "Lacul Vlasiei".Aici se afla un schit,Schitul Vlasiei",care este parasit;ca el  se afla multe lacasuri de cult din Romania.Doamne,daca ar fi reabilitat!
Ne-am intors vreo 200 metri,apoi am intrat in padure,unde am gasit o poiana imensa si un punct de observare a animalelor.Aici am servit pranzul.
Am plecat mai departe,intrand in Padurea Caldarusani,partea ei de mijloc.Denumirea provine de la micile "depresiuni",care arata ca niste caldari,dand un aspect dinamic acestei zone.
In padure am intalnit si primii ghiocei,care de-abia aparusera.Zapada era destul de mare in padure.
Noi am tinut malul unuia din bratele Cociovalistei,brate care se unesc,formand lacul Caldarusani.
Am ajuns pe la Manastire dupa 6 ore de haladuit prin paduri.Am zarit foarte multe buturugi,resturi ale copacilor taiati.Daca padurea ar avea glas,urletul de durere scos atunci cand drujba isi infige coltii,ar inspaimanta un sat intreg si s-ar auzi la zeci de kilometri.Karma negativa pe care o poarta hotii de padure se va rasfrange asupra familiilor lor,daca nu asupra lor.
La Manastirea Caldarusani am ajuns pe la 14:30.Era o lumina blanda a soarelui, desi incepuse sa bata un vant rece.Lumea tocmai pleca de la slujba.
Am cumparat 3 lumanari ca sa le aprind pentru cei dragi.Am intrat si in biserica mare.
Parintele m-a miruit,dar nu a fost de-ajuns,caci ar fi trebuit sa particip la toata slujba.
Am simtit o plutire,o stare de liniste ,de bine general.
Manastirea Caldarusani a fost construita intre anii 1637-1638,ctitor fiind Matei Basarab.
Are hramul Sfantului Dimitrie-Izvoratorul de mir,fiind sfintita la 26 octombrie 1638.
Manastirea se afla pe teritoriul satului Lipia.comuna Gruiu,judetul Ilfov,fiind compusa din:3 chilii,turnul-clopotnita,biserica mare si biserica din cimitir.
Sfantul Dimitrie,Izvoratorul de mir,s-a nascut in Salonic,Grecia,in a doua jumatate a secolului 3.
El a fost ucis la porunca Imparatului roman Maximilian,soldatii acestuia strapungandu-l cu sulitele.
In anul 402,in bisericuta construita de crestini in memoria sfantului Dimitrie ,a intrat prefectul Iliricului,Leontie.Acesta s-a vindecat de o boala ce-l chinuia de mult timp.Multumind sfantului,Leontie a ridicat o biserica si mai mare,si,pe parcursul lucrarilor de constructie,a descoperit moastele Sfantului Dimitrie,moaste care miroseau a mir.De aici vine acest nume,Izvorator de mir.
O parte din moastele Sfantului Grigorie Dascalul se afla la Manastirea Caldarusani.
Sfantul Grigorie Dascalul s-a nascut in Bucuresti in anul 1765.
A facut studiile la Academia Sfantul Sava di capitala si a luat calea monahismului,la Manastirea Neamt.
A vietuit o perioada la Sfantul Munte Athos,apoi la Manastirea Antim,din Bucuresti.
In anul 1823,pe cand se afla la Manastirea Caldarusani,a fost chemat de catre domnitorul Dimitrie Ghica pentru a i se acorda inalta functie de mitropolit al Tarii Romanesti.
Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul si-a dedicat intreaga viata si activitate Bisericii,dar a infiintat si scoli teologice.
A ajutat financiar si sufleteste pe cei mai oropsiti ai sortii:oameni saraci,copii orfani etc.
A scris o lucrare importanta:"Sfantul Paisie de la Neamt".
Sfantul Artemie,ale carui moaste le gasim,de-asemenea,la Manastirea Caldarusani,s-a nascut in Egipt,in secolul 3.
Acesta a fost comandant in oastea lui Constantin cel Mare(306-337,anii de domnie).
A fost guvernator al provinciei Egiptului si s-a straduit pentru formarea Bisericii Ortodoxe si inlaturarea idolatriei.
Intimpul Imparatului Iulian,Sfantul Artemie a mers in Antiohia si l-a mustrat pe acest imparat pentru ca s-a lepadat de Hristos si ca nu a urmat credinta lui Constantin cel Mare.
Din aceasta cauza,Sfantul Artemie a fost supus chinurilor,apoi i s-a taiat capul,in anul 362..
O parte din moastele lui se afla la Constantinopol,in Biserica Sfantul Ioan Botezatorul,dar si la Manastirea Caldarusani din judetul  Ilfov si la Manastirea Constamonitu,Grecia,muntele Athos.
O excursie in impejurimile Bucurestiului poate fi educativa din mai multee puncte de vedere:turistic,spiritual,putem vedea si cunoaste flora,fauna zonei,traditiile populare etc.,nefiind nevoie de milioane de lei.
Cost excursie:9,5 lei,adica 4,5 lei tren si 5 lei maxi.
Mancarea "la ranita"nu costa mai mult de 10 lei,iar optional,berea de la sfarsitul excursei,dupa caz.
In aceasta excursie am mers pe jos 16,5 km.