joi, 24 decembrie 2015

METAMORFOZE 2015

Articolul "Metamorfoze 2015"va prezinta stadiul de dezvoltare a unor plante,de la seminte pana la planta matura.
Prin 2014,iulie,am fost in Bulgaria,la mare,trecand si prin Shabla Far,o mica pseudo-statiunemai degraba un satuc asezat pe o terasa naturala,de unde se vede Cerno More.Acolo am batut la usa unui gospodar(cuvantul vine din bulgara!)care avea o gradina cu rosii mari si coapte.I-am citit de pe caiet ca doresc sa cumpar rosii.Parea nedumerit,vazandu-ma cu ditamai rucsacul.I-am spus ca vreau sa cumpar un kilogram.I-am dat 4 leva(era oricum dublu,cat pretul normal)si cetateanul mic ,cu ochelari,si de-un calm iesit din comun,imi dadu si ardei iuti.
Se stie ca semintele bulgaresti de rosii sunt foarte bune,dar nici noi nu suntem mai prejos.
Am pus semintele alea la uscat,pe coli albe,dupa ce am savurat rosiile dulci si zemoase.
In iarna lui 2015,prin ianuarie,am inceput sa citesc cursuri de permacultura,pe internet.In februarie chiar am fost la piata de seminte libere,unde am facut schimb de seminte.Tata credea ca am luat-o razna,dar nu,nu.Am gasit un magazin de gradinarit de unde mi-am cumparat ravnita pastila jiffi,in fapt o pastila de turba care odata ce se pune in apa,incepe sa se umfle,apoi poti pune samanta in ea.La ce e buna pastila jiffi?Ea protejeaza samanta de daunatori,facand-o sa creasca viguros,fara atacul diferitilor viermi sau mai stiu eu ce microbi de sub pamant.
Preocuparea asta imi aducea beneficii psihice mari,in sensul ca odata facute operatiunile,cu cap,chiar si citite dupa youtube sau alte surse,imi aducea o stare de bine si de siguranta,dar cel mai mult,de incredere in mine.
Prin februarie m-am dus la dedeman sa cumpar pamant de flori.Citisem despre concentratia pamantului de flori.Pana si ph-ul pamantului conteaza pentru flori,fructe ,copaci,atunci cand vrem sa pornim la drum.
In aceiasi luna a iernii,dar si la inceput de an,belgianul Thibault Hock organiza niste excursii prin padurile din nordul Capitalei.Am venit dotat cu o lopata mica,cumparata tot din Dedeman.Cateva domnisorele ma priveau ca pe un ciudat,mai ales ca in perioada aia imi lasasem si ditamai barba.
La un moment dat,chiar am fost util,una din participante dorind sa scoata de la radacina,un maces salbatic,ca sa-l planteze la bloc.
Caram pamant din paduri,in disperare,crezand ca acest pamant este foarte bun.M-am inselat groaznic.Nu,nu este bun,este foarte prost,in sensul ca se face beton.Asa am patit cu primele seminte,care au crescut putin,apoi pamantul s-a inchis de tot.
O alta tampenie pe care am facut-o este si aceea ca am cumparat Delcamag,un praf de Marghita,care este de fapt calciu si magneziu.In reclama spunea ca Delcamagu face sa creasca rosia foarte rapid,ca in povestea cu printul care creste intr-un an,cat altii in zece.Ce porcarie,combinatia de calciu-magneziiu mi-a uscat maxim pamantul,si l-a si betonat,dupa ce era el direct din padure,destul de prost.
O alta imensa greseala a fost ca in luna martie 2015 am scos plantele in balcon,crezand ca soarele cu dinti o sa le mangaie pe crestetele firave si verzulii.M-am inselat:soarele cu dinti mi-a omorat plantutele,dar al naibii sa fiu daca m-am lasat.Mi-am cumparat alte pastile jiffy,alte pahare in care sa pun pastilele,alta rabdare,pana sa creasca rosioara de 2-3 cm.
In acest timp,din martie 2015,pana in mai 2015,am tot pus seminte de rosii,patrunjel,ceapa,vinete pitice vietnameze,lamaita,rosii cherry de Frumusani.Cu sfintenie monitorizam rosiile de Shabla be!!
Atunci cand plecam la munte(pe munte,ma scuzati)ii spuneam tatalui meu sa-mi ude plantutele.Se gaseste un sistem de auto-picurare,la Hornbach,dar era cam scumput.
In fiecare dimineata la sase udam plantele,apoi le monitorizam in dupa-amiazele tropicale din iulie si august.
Rosiile au inceput sa creasca din ce in ce mai mari din iulie 2015,ajungand la o inaltime de 2 metri,aproape.Ma refer la tulpina aici,nu la altceva!
Din pacate ,rodul lor,fructul,a fost zero,si va spun si de ce:floarea trebuie polenizata de o gaza,albina in special.Dar cum balconul meu era vizat de ciori,porumbei si alte sburatoare vesele,care s-ar fi lins pe cioc cu lamaita mea,atunci mi-am pus o plasa la balcon.Soarele trecea prin plasa.Chiar si in aceste conditii,ciorile dadeau tarcoale,poate din cauza mirosului atat de imbietor,de la rosii.Seva,domnule,seeva!
Suntem in 24 decembrie,si parca nici nu e Craciun,parca vine primavara.Florile mele sunt inca bine-mersi,iar eu,foarte incantat sufleteste.Sarbatori fericite!

























luni, 21 decembrie 2015

"ESTI CERTAT CU TEHNICA"

Ieri m-am certat cu "Tehnica",pe facebook.
De fapt,am deranjat-o de la film;se uita la Star Wars,impreuna cu consoarta.
Tehnica m-a amuzat pentru ca avea niste ochelari 3D,cum numai o Tehnica veritabila are.
Am incercat sa fac o gluma,spunandu-i ca e amuzanta,dar nu i-am ajuns la nas.
Ba,dimpotriva,mi-a replicat,taios,rece,ca o lama de cutit:"tu esti certat cu mine,asa ca o sa te uiti la Star Wars fara ochelari 3D".
"Tehnica"primi rapid 2 like-uri.
Asta,asa,ca sa mi se dea o lectie.
Cu "Tehnica"ma cert de fiecare data cand ma intalnesc cu ea.
I s-a facut asa de sila de mine,ca nu mai ma primeste nici la proiectiile de la casa de cultura.A spus ca nu-i plac filmele mele.
"Pai ce ba",zise Tehnica,infatuata,"alea-s filme,facute cu windows movie maker,uzatule moral".
Intr-adevar,Tehnica are dreptate.Sunt un paria,cu doar cateva mii de vizualizari,la cate-un filmulet din asta,pus pe youtube.
Ce sa mai zic,n-am decat 41 de followers care se mai uita la filmulete mele,nedorite de casa de cultura a muncipiului.
"Si ce muzica e aia,baa,ca ma faci de ras,cu rock-ul tau".
Asa,e ,acum ca tocmai a trecut Colectiv,sa uram rock-ul si rockerii din toata inima.
Am observat ca "Tehnica"uraste sentimentele,nu prea e sentimentala.
Siti,eu sunt un sentimental si-un nostalgic.
Tocmai de aceea nu ma inteleg cu doamna Tehnica.
Banuiesc ce-o sa-mi faca de-aici inainte:ori o sa-mi bage vreun virus pe calculator,asa,ca sa ma potolesc,pedepsindu-ma pentru delict de opinie,fie o sa ma stigmatizeze si mai mult.
Cum,ai indraznit sa scrii despre mine?
Pai stii cine sunt eu,baa?"
Eu sunt Tehnica,eu sunt peste tot,eu trag cablurile(sforile)peste tot,pe la toate casele de cultura si pe la toate cluuburile!!"
"Cu mine sa nu te pui,baa,paria care esti,ai inteles?"
Am inteles,draga Tehnica,zau,te rog sa ma ierti,promit ca de-acum incolo am sa te perii.Tehnica,o tu,esti cea mai tare dintre toate cate mi-a fost dat sa vad.



joi, 17 decembrie 2015

COMPLEXUL MAGURA ZBOIU,PARCUL NATURAL COMANA,6 DECEMBRIE 2015

Complexul Magura-Zboiu face parte din Parcul Natural Comana,reprezentand totodata una din cele 10 rezervatii naturale ale acestuia.Este situat la extrema estica a Parcului.Ocupa o suprafata de 106,5 hectare si se incadreaza in zona de protectie integrala,unde este voie sa se faca doar activitati educative,ecoturistice si de recreere.
Specific Magurii Zboiu este stejarul pufos ,care creste adesea in zonele de silvostepa,in special in zona deluroasa a campiei.Iar P.N.C.nu duce lipsa de zone colinare,acestea atragand turistii veniti aici.
Pe langa quercetum pubescentis,adica stejarul pufos,mai exista o specie pitica de arbust,care poarta denumirea de scumpie(the smoketree),din frunzele caruia se face un ceai foarte bun pentru tratarea gastritei,diareei,ulcerului,candidozei vaginale,impotriva vomei.Ceaiul din frunza de scumpie este bun si extern,aplicat sub forma cataplasmelor,pe rani usoare,eczeme etc.
Scumpia are niste flori de culori diferite,incepand de la stacojiu,roz,pana la galben,iar aceste flori arata ca un puf.
Mihai B.a venit cu ideea de a organiza,eu,personal,o tura,in Magura Zboiu.Eu veneam cu ghidajul.pe traseul lacurilor,iar el aducea cateva persoane,dornice de a explora acest tinut.
Vremea,de Sfantul Nicolae,a fost tare inchisa si rece,desi se anuntau"4 ore de soare".
Mihai B.s-a tinut de cuvant si a venit insotit de inca 3 oameni.
Am plecat impreuna de langa Eroii Revolutiei.
Pentru Magura Zboiu nu se urmeaza traseul initial de Comana,ci mergem pe drumul de Frumusani,apoi ne incadram pe drumul judetean 401 B,spre Herasti,Hotarele.De la Piata din Hotarele viram dreapta,mergand spre marea bifurcatie Giurgiu,dreapta,Oltenita,stanga.
De aici mai mergem putin si un modest panou ne avertizeaza ca intram in Parcul Natural Comana,dar nu ne spune de nici o Magura Zboiu.Daca va uitati pe prietenul google,veti observa ca singurele descrieri ale Magurii Zboiu sunt ale mele.
Ce nu-mi place la Magura Zboiu?
Localnicii care sosesc aici,din Hotarele,Zboiu,Greaca,arunca foarte multe gunoaie,pe care noi le-am gasit.
Pescuitul este prea intensiv.
Nu mai imi place ca,unul din lacuri,trebuie sa-l ocolesti,fiind al M.A.P.N.iar oamenii de acolo,de la unitatea aceea militara,sut rai si absurzi,cu turistii.In unitatea militara,exista si o crama,cu vin facut din viile de acolo,dar cum am precizat,angajatii de acolo sunt foarte violenti.Lacul acela poate fi ocolit.
Ce imi place la Magura Zboiu?
Existenta unei salbe de 12 lacuri,unele antropice,alte salbatice,precum si a padurii de stejar pufos iar aceste caracterisitici mi se par de departe cele mai atragatoare,din tot P.N.C.Insa pot fi subiectiv.
Mihai B.a venit cu genala idee de a merge si pe malul Dunarii,la Giurgiu,in port,unde sunt niste restaurante cu specific pescaresc.Ideea a fost pusa in practica,iar o ciorba fierbinte de peste ne-a prins tare bine,dupa o zi asa de mohorata si rece.Pentru ca e final de an,voi face o retrospectiva a excursiilor la Comana,dar intr-o postare viitoare.





































                                           Scumpie,arbust ce creste in zona de silvostepa,respectiv Parcul Natural Comana.