duminică, 9 februarie 2014

PARCUL NATURAL COMANA SAU HOTUL STRIGARA HOTII,EPISODUL 2,FEBRUARIE 2014

Mie mi se pare ca traiesc intr-o Romanie din ce in ce mai anormala.
Astazi am fost in Parcul Natural Comana,pentru prima data intr-o iarna veritabila.Am mai fost intr-un sfarsit de februarie 2011,insa atunci a fost mocirla si incepuse sa ninga.
De cum am plecat de dimineata,l-am intrebat pe un cetatean care statea in statia de autobuz,la "Pieptanari",daca circula microbuzele de Comana.Nici mie nu-mi explic ce mi-a venit.Tipul mi s-a parut de-a dreptul prostanac,zicandu-mi ca nu mai circula.Nu am intrat in panica.Un sofer de maxi mi-a spus ca respectiva cursa pentru Comana soseste la noua dimineata.
Am ajuns fara incidente la Comana.Si aici era zapada mare,poate mai mare ca la Bucuresti.Am dat startul la zece,spre Rezervatia Oloaga-Gradinari si mai departe,spre Rezervatia de bujor romanesc de campie.
Mi-am pus plasticii,adica bocancii de iarna,caci nu tinea figura.Apoi parazapezile.Eram nelinistit,mi se parea ceva in neregula.Sau poate ca cerul plumburiu si pustiul campului ma faceau sa fiu nelinistit.Oricum,nu era ca primavara.
Am traversat 3 km de camp,gafaind,pentru ca eram primul ce spargea urme.Am observat in departate un taran ce ma urmarea cu privirea.Vorba lui Pictoru:"sa ai grija la hotii de lemne".
Am intrat in padure,in parcul natural,la ora 11:30.Aici parca mi s-a taiat tot elanul de a mai continua:la vreo 200-300 metri de mine,poate chiar mai mult,se auzeau zeci de caini,dar si drujbe.Hotii taiau padurea si ei credeau ca sunt nestingheriti,intr-o zi de duminica aparent linistita.Vreau sa va zicca a fost cea mai scarry iesire a mea ,in Parcul Natural Comana,de pana acum,asta in conditiile in care eram pentru a 52-a sau 53-a oara pe aici.
Eram tare nelinisitit,aproape ca mi se facuse frica.L-am sunat pe tata,apoi pe Madalin ,seful meu,care e mai tupeist si care m-a intrebat:sprayul l-ai luat??"."Nu,nu l-am luat...".
In conditiile astea,aveam 2 maini,2 picioare si un cap.Cu el trebuia sa gandesc ca sa scap de belele.
Cainii latrau din ce in ce mai aproape.Invocam sfinti.
Am ajuns ,in fine la fort,o constructie din lemn,un observator de urmarire a animalelor padurii.
Aici am mancat si am baut ceai fierbinte din termos.
Apoi am plecat pe acelasi drum.Nu era timp de stat pentru ca zapada era male si mare,in plus,masimteam amenintat de cainii hotilor de lemne,dar si de propietarii cainilor.
Cand am iesit din padure,pe la orele 15,s-a apropiat un natarau de mine,care mi-a zis cam asa:
"bai baiatu',ai fost la braconat?
arata-mi buletinu!"
Eu i-am raspuns pe scurt ,asa:
"Nu am fost la nici un braconat si nu-ti arat nici un buletin"
Bun,sa sintetizez.
Am observat ca hotii de copaci,adica cei care taie ilegal copacii din padurile Romaniei sau mai stiu si eu ce ilegalitati fac,in special adopta o strategie,si anume:cea mai buna aparare e atacul.
Ca sa se apare,acesti nemernici recurg la acest tertip.
Eu o sa-i raspund cam asa baietzasului cu pricina:
"bai baiatu'"sa-i zic prietenului de langa tine,cu care erai,tot hot de lemne si el;
daca eram braconier,prin reducere la absurd,daca stii ce-i aia,nu veneam singur,ca sa fiu speriat de-un prost ca tine;
iti recomand 2 braconieri de nadejde ai patriei:nastase adrian si tiriac ion,dar mi-e teama,mai tinere comanean imberb si infocat,ca o sa faci in pantaloni cand o sa-i vezi pe cei doi;
vine lumea la voi,in Parcul Natural Comana,ca turisti,si uite cum ii primiti voi:ii speriati;
prin turist nu inteleg ca trebuie sa bag in mine ca un porc,la Casa Comana,de exemplu;
daca tot mi-ai cerut buletinu,de ce nu te-ai prezentat ,si de ce nu mi-ai aratat legitimatia,inteligentule;
Ca poate oi fi fost vreun paznic din PNC,si uite ca mi-a scapat lucrul asta;
Te-ai uitat vreodata la vreun turist ,sa vezi cum e imbracat?Dar la vreun "branconier",sa vezi ce poarta?
Ai auzit vreodata de plastici,koflaci,bocanci de iarna,parazapezi,rucsac??Oare asa vine echipat braconierul din imaginatia ta disperata?
Uite pentru cine plantez eu copaci,ha,ha,pentru un comanean care zice ca-s braconier.
Bun,deci una din motivatiile acestui comanean,pentru care a atacat,(sau poate ca era din Vlad-Tepes) era teama de intrusi.Dar ei chiar cred ca nu se stie la Bucuresti ca se taie arboret tanar din PNC?
O sa se intrebe unii:"iar s-au luat hotiide asta?,parca atrage raul ca un magnet"
Raspunsul e simplu:cand esti singur ,intr-o excursie,expeditie,riscul este mult mai mare.
Am observat o chestie interesanta la romanii nostri foarte "credinciosi",dar desigur ca nu ii bag pe toti in aceiasi oala:cand compatriotii te vad singur in excursii,mai ales in sudul Romaniei,tocmai atunci iti dau in cap,ei,marii credincosi si natonalisti.
Ce sa va mai zic:ca am filmat padure taiata la Comana,si ca n-am dat-o ,flmarea mai departe?Rau am facut ca n-am dat-o.De aia zic ca Romania este anormala,la ora actuala,si imi mentin aceasta idee.
Daca nu eram singur,cred ca nu se lua individul ala de mine,dar esti slab,in viziunea mea,daca te iei de un om singur,sau necajit,etc.
Inca un lucru interesant:daca localnicii astia te vad ca vii iarna,mai ales sigur,zic ca esti braconier.Imi pare rau ca spun,dar sunt niste incuiati.
Si sa va spun si de ce ,dragi comaneni,sunteti asa:
1.in coditiile in care niste francezi au strabatut pe bicicleta Afganistanul si Tadjikistanul in 2012;
2.in conditiiile in care polonezii cuceresc optmiar peste optmiar,iarna;
3.in conditiile in care o frantuzoaica,singura,strabate Mongolia pe jos,in 2014,voi dragi incuiati comaneni,
la vederea unui turist singuratic care strabate Parcul Natural Comana,pe jos,iarna,voi deveniti suspiciosi.
Sa va fie rusine,degeaba aveti internet,si..mai subtire cu taiatul ala de arbori tineri din PNC,ca s-ar putea sa aveti controale.


Un comentariu:

  1. ambitioneaza-te si nu mai calca pe acolo! Lor le place cu maneaua, gratarul si statul cu burta la soare. Orice alt personaj e considerat venit la furt si spionat. Unul din motivele pentru care nu-s de acord sa mai raminem in UE....lipsa educatiei. Oameni care daca au 10-20mil lei prefera sa-si ia o plasma si nu sa faca un concediu printre civilizati.
    ALO, DNA, CCR, POLITIA, JANDARMERIA, DLE PONTA, MINISTERUL MEDIULUI, nu va sesizati? Asteptati masina la scara si mita sa faceti controlul?

    RăspundețiȘtergere