duminică, 14 iunie 2015

PARCUL NATURAL COMANA,INTRE COMANA SI MIRONESTI,13 IUNIE 2015

Ieri,13 iunie 2015 am facut o excursie avand ca tema "Explorari in Valea Hotilor,Parcul Natural Comana".
Valea Hotilor este parte din P.N.C.si se afla in nord-est.
Practic,ne-am extins cu tura pentru ca am vrut sa arat participantilor cate putin din toate formele pe care le imbraca Natura,de-a lungul Neajlovului dar si a Argesului.
Data trecuta am fost facut paranoic de catre un participant pentru ca am scris pe blog ca unii de la firma "C &I"isi fac de cap,fie sarind peste curse,fie intarziind.Neavand martori,parea circumspect ceea ce am scris.De data aceasta insa,avand 4 martori,plus inca 2 turisti care nu erau in grupul nostru,pot afirma ca aceasta firma a intarziat cu cel putin 15 minute,de aici rezultand un sir nesfarsit de frustrari si ocari,tipic romanesti,si mai putin balcanice.Sa nu uitam ca Romania este incadrata geografic in Europa central rasariteana,nu in cea balcanica.Oricum ar fi,in microbuz .taranii se urcade parca s-ar duce la Rascoala de la 1907 si iti pun papornitele in cap,crezand ca tu esti ca ei si poti suporta orice,chiar orice.Ei bine,ce spun acesti tarani inraiti si super-frustrati:"nu-ti convine,ia un taxi","ce sensibil esti"sau "muta-te in alta tara".Acestea sunt cele mai aberante zicale,impamantenite zdravan in mentalul colectiv de la sud de Bucuresti,unde Evul Mediu tarziu ,combinat cu tehnologia ultra -moderna,continua sa dea peste cap orice gandire mai normala.
Eu le-as spune cam asa:"de ce nu ati guitzat cand v-a cazut podul de la Gradistea?stati asa cu el,de 7 ani" sau "va duceti la vot degeaba,primarii si ordonatorii principali si secundari de credite,nu realizeaza nimic pentru voi" sau "nu ati mai auzit de turism agricol de campie ?"v-ati intrebat veodata,personal,de ce traiti asa frustrati?";suntem noi de vina ca "C&I"vine cand vrea si ca ditamai firma da bilete la cine vrea,cand vrea si ca ,la banii pe care ii au,isi suplimenteaza parcul auto doar cu un microbuz pe an,referindu-ma  la ruta asta?"
"Nu am voie sa fiu sensibil?",asta facand parte din ADN-ul meu de fapt.
"Nu am voie sa fac poze?"sau voi,ca talibani din sud,n-ati mai auzit ca aveti zone frumoase pe care altii vor sa vi le viziteze?
Daca voi nu intelegi Natura,care stati acolo,lasa-i pe altii sa o aprecieze.
"Cand veniti cu rosiile la Bucuresti,sa va vindeti marfa,nu ne mai faceti pe noi,bucurestenii,sensibili,hai,ca de ,aveti un interes de marketing".
Lista asta ar putea continua,insa atata timp cat nici "C&I",nici Ministerul Transporturilor nu vor face investitii in infrastructura pacatoasa din judetul Giurgiu,vom continua cu razboiul psihologic.Da,sunt sensibil,am dreptul asta iar tu,tarane,n-ai voie sa-mi pui paporitza in cap.Daca nu-ti convine,hai sa facem schimb:stai tu in locul meu,iti pun eu papornitza in cap si...iti convine??Nu cred.
Cand am coborat la Comana,parca a fost o mana dumnezeiasca.Scapasem de talibani si incercam sa evitam,pe cat puteam ,alti talibani.
La Comana s-a mai normalizat situatia,adica e intr-un circuit turistic deja si asta o vede oricine.Ce te faci cu Axa Gostinari-Mironesti-Teiusu?Te mananca aia de vii acolo,trebuie sa-i eviti cum poti.Ei nu inteleg in ruptul capului ca orice umanoid are dreptul la a calatori,a vedea ,a explora.Tocmai de aceea eu spun ca sunt ca intr-un Ev Mediu:nu sunt obisnuiti si cu alti oameni,nu le plac strainii,au o repulsie idioata.Oamenilor,suntem oameni ca si voi.
Echipa din 13 iunie 2015 a fost alcatuita din sotii Dan si Rodica Golopentia,doi oameni marcanti de la "Floare de Colt",Mona,o colega de la promenade ilfovene si de-asemenea,un coleg de promenade ,francezul Johann Canthelou.Am porit spre est,traversand linia ferata,apoi am urcat o strada in panta,trecand pe langa Moara de hartie.Am poposit un pic pe malul Neajlovului,apoi am urcat un deal,observand cu greu niste meandre spectaculoase ale raului,acum acoperite de vegetatie bogata.
Am continuat prin padure,pe marcaj cruce albastra.
Partea cea mai dificila a fost la iesirea din padure,atunci cand am trecut printr-o vegetatie tipic jungla si dupa cate imi aduc eu aminte,niciodata nu am mai dat de o asemenea vegetatie;urzicile erau de statura mea,plaurii aveau cu mult peste doi metri iar paianjenii imi dansau prin cap.Mi-era frica doar de serpi,insa daca dadeam zdravan in iarba care avea si aia un metru,credeam ca fug.Asa am tinut-o vreo ora,prin jungla veritabila.
Cand esti organizator,ai o responsabilitate importanta:daca nu-ti iese ceva,risti sa fi decapitat verbal sau scriptic de catre participanti.Uimirea si dezamagirea mi-a fost mare cand o participanta a tras ea concluzia repede ca "eu sunt baiatul care organizeaza excursii".In primul rand sunt barbatul,nu baiatul,in al doilea rand,mergeti si voi singuri,6 ani,intr-un loc,luati-va toate porcaielile de la talibanii zonei,cercetati singuri 6 ani,apoi prezentati produsul,daca sunteti in stare.Apoi vorbiti superficial,daca mai aveti curajul.
Ca sa duci niste oameni ,in niste zone turistice,trebuie sa stii zona.Partea cu jungla nu mi-a placut,mi-era teaama ca trebuie sa facem cale-ntoarsa.
Totusi,observ ca sunt niste oameni care ma urmeaza,asta spunand un singur lucru:oamenilor le place pe unde-i duc iar pana acum i-am dus 95% ok.Au fost si vor fi situatii care nu depind de mine.
Dupa jungla am stat la o pauza scurta de masa,pe o tarla unde se cultiva floarea-soarelui.
Apoi am cotinuat pe malul unui brat al Neajlovului,care se inchide la un moment dat.Este util de precizat ca in zona sunt 3 izvoare ,de unde vin si localnicii sa ia apa.
Am urcat un mic deal pietros care ne-a scos la raspantia drumurilor dintre Gostinari,la stanga,si Prundu,la dreapta.
La doua zile voi organiza ceva mai spectaculos catre Dunare.
Nu as putea fara tinuturile astea,le iubesc foarte mult;e ca si cand ai vedea o persoana iubita si ai imbratisa-o.
Pacat ca unii localnici sunt asa de incuiati mental.
Am cotinuat pe o scurtatura a drumului spre Mironesti.Sa traversezi campia vara,inseamna sa te pierzi intr-un laborator minutios al Naturii,care iti da ceea ce stie ea:grau suav si ingalbenit,romanite,pentru femei si fetite,si lunca,cu Argesul ce curge ,pana la varsarea lui in Dunare.
Am traversat un spectaculos lan de grau si simteam ca plutesc si ca te poti indragosti oricand,cu un asemenea peisaj.Exista o fuziune speciala intre om si Natura.
Am vazut Argesul de sus,de pe deal,apoi am coborat lunca.Cativa tineri se scaldau,bucurandu-se de vara.
Am urmat drumul prin lunca,spre Mironesti si ne-a fost teama ca nu mai prindem cursa de Bucuresti,de ora 17:00.Din fericire,am prins-o.
Multumesc participantilor pentru increderea acordata.Cand arati si altora ce stii tu mai bine sa faci,te simti implinit.Asa zic eu.








































2 comentarii:

  1. Salut ,
    Unde este mai exact drumul asfaltat de la poza 38 ?

    RăspundețiȘtergere
  2. salut.
    este la "granita dintre satul Teiusu si comuna Isvoarele.
    cand am fost noi doi,pe intai mai 2011,am ajuns cam la 5 km vest de "poza 38".atunci era o pacoste,neasfaltat.

    RăspundețiȘtergere