luni, 14 decembrie 2015

PRIN BAIUL SUDIC,DE LA POSADA LA SINAIA,PE CREASTA,13 DECEMBRIE 2015

Duminica,13 decembrie 2015,am fost in Baiul Sudic,urcand de la Posada,impreuna cu doi prieteni:Dragos si Domn Profesor(nume de cod).Biletul la mocanita de 6:23 costa 16 lei/persoana ,pana la Posada.
Intrarea in traseu se face venind de la P.O.(Punctul de Oprire) Posada,urcand o straduta intortocheata,cam abrupta,care isi face loc printre casute,apoi debusand in "marele"DN 1.Vis-a-vis e o pancarta pe care scrie Drumul forestier Florei,6 km.Intram pe forestierul respectiv,unde domina fagul.Fosgaiala de frunze aramii este covorul ce aduce o liniste temporara sufletului.Cand fosgai frunze,ma gandesc la tot felul de chestii.Companionii mei sunt cunoscuti,asa ca astazi n-o sa fiu complexat ca de ce n-am gps,de ce nu mi-am tras chiloti marca mammut extrem sau mai stiu eu ce branduri.Astazi se joaca un relas cu zapada mica,oameni cunoscuti,cer senin si rabdare multa,caci este mult de mers pe creasta sudica a Baiului.In urma cu 2 saptamani am fost cu Dragos pana pe Varful Razoare,dar viscolul ne-a spus:"caramba,cetateni!".
Dupa o serie de poienite,iesim in livada naturala de meri padureti,paducel si maces.Luam mere padurete,de curiozitate.Mmm,au un gust dulce spre acrisor.Si nu au fost umflate cu pompita.
Mai ne molfaim buzunarele pantalonilor,de paducel si macese.Sa stiti ca asa ceva eu n-am facut la gradinita!!
Ne indreptam spre drumul ce vine de la Secaria,traversand poteci firave de oi.De data asta dam si de niste salase bine-cladite,in jurul carora stau cuminti niste oi,privindu-ne tampe.
Urcam si iar rcam,pana dam de o adapatoare de animale ,si de un izvor.De fapt,pana aici am intalnit 3 izvoare.Daca as face un contract cu Dumnezeu,l-asruga sa-mi gaseasca clienti,ca sa stau mai tot timpul plecat pe munte.In urcusul meu,am o singura intrebare-dorinta:cu cine fac revelionul lui peste??
Ma gandesc sa vin chiar si la una din stanele astea de pe aici.Intram,in sfarsit,pe magistrala larga a crestei Baiului.Te duce drumul,in conditiile astea,fara ceata.
Fentam varful Razoare,pe la sud,apoi urcam o larga bucla,aproape de varful Mierlei.Creasta are aici o foarte frumoasa padure de zade,mai rar intalnite in Muntii Baiului.Buceacul isi dezvaluie cenusiul si maiestuosul perete estic,odata cu batranul nostru urcus.
Este prima oara cand vin pe aici.Urcam varful Mierlei,aproximativ 1650 metri.De-aici se vede la 360 grade,tare bine.Practic,suntem iconjurati de munti.Am sa-i reamintesc lui Dumnezeu sa-mi reinoiasca contractul cu muntele,si pentru 2016,si nu numai.Am sa-i spun ca sunt fidel,de regula.Ee,el vede asta,ma lasa pe mine sa decid.
Urmeaza o coborare pe o zapada inghetata,intr-o larga sa,apoi un urcus lung,pana in Varful Cainelui,aproximativ 1600 metri altitudine.
De aici vom cobori interminabilul picior de munte al Cainelui,pe care este cand gheata,cand zapada destul de intarita.La ora 16:30 suntem in Gara Sinaia,unde tineretul sportiv al patriei noastre asteapta mocanitele,pentru intoarcerea in "civilizatie".Noi luam mocanita particulara de ora 17:05.Tura montana in Baiul Sudic este mai putin "exploatata"de turisti,si parca e mult mai intima,in sensul de liniste,iar gunoaie nici ca am vazut.














































Un comentariu:

  1. Faina tura , vreme incredibil de frumoasa si parteneri de tura deosebiti de placuti .
    Ma bucur ca muntele m-a facut sa cunosc oameni de nadejde . Bunul Dumnezeu sa ne dea sanatate sa putem merge pe munti multa vreme de aici incolo !

    Salutari !

    RăspundețiȘtergere