marți, 6 august 2013

Turism-alpinism in Masivul Piatra Craiului-perioada 28-31 iulie 2013

In perioada 28-31 iulie 2013 am fost in Masivul Piatra Craiului,impreuna cu prietenul si colegul meu de ture montane,Dan Alexe.
Scopul acestei excursii a fost acela de a ne catara in Peretele Dianei,pornind de la refugiul Diana.Initial ne-am propus sa urcam patru trasee de perete ,insa ne-au iesit doua trasee alpine si o lungime din al treilea.
Acestea sunt traseele escaladate:
1.Hornul Negru-grad 2A,3 Lungimi de coarda,premiera in 1971,Aurel Irimia si Emilian Cristea;
2.Traseul Frontal ,din Turnul Galben al Dianei,grad 4A,4 L.C.,premiera Aurel Irimia si Emilian Cristea,la 17.06.1960;
3.Trandafirul Negru,din Peretele Padinei Popii,grad 3B,4 L.C.,premiera facuta de Rosi Beer la 18.09.1960.
Stanca este calcar iar asperitatile peretilor sunt foarte bune.
Din nefericire,majoritatea traseelor sunt cu pitoane putine si schitele nu prea corespund cu realitatea,dar cum miturile se formeaza in multi ani,alpinistii prezentului se conformeaza acestor schite,luindu-le uneori drept utile si bune.La fata locului,afli pe propria piele ca pitoane trebuie sa bati,ca pasajul pe care il treci,dintr-o lungime,nu corespunde cu ceea ce scriau autorii unor carti,in anii 60'-70',de exemplu.
Tocmai de aceea sunt utile descrierile noi.
Si cum Masivul Piatra Crailui nu este facut doar pentru alpinism,gasesti aici si minunate trasee ce conduc spre creste si alte obiective turistice,unul din acestea fiind Schitul din Coltii Chiliilor,pe care il voi descrie in primul articol despre excursia in acest munte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu