duminică, 27 octombrie 2013

PE BRAUL ROSU,MASIVUL PIATRA CRAIULUI,26 OCTOMBRIE 2013

Sambata,26 octombrie 2013,am fost in Masivul Piatra Craiului,impreuna cu prietenul Catalin Arseni.
Vremea a fost superba iar temperaturile mai mari decat cele "normale" ale perioadei in care ne aflam.
De la Plaiul Foii am cotit stanga,trecand pe langa o troita si am parcat masina la vreo 50 de metri de o bariera.
De aici avem posibilitatea de a urca  spre Iezer -Papusa,marcaj triunghi rosu,spre dreapta, sau de a merge inainte,spre refugiul Spirlea,pe banda rosie.
Noi am ales varianta cu refugiul Spirlea.Marcajul este foarte bun si vreo ora il tinem in urcus abia vizibil.In schimb,o allta ora urcam ceva mai pieptis,pana la refugiu,aflat la circa 1450 metri.Acest adapost a fost re-construit in anul 2003,dupa ce a ars de vreo 3 ori.Nu se putea sa nu dam si de gunoaie care fie vorba intre noi,erau foarte usor de carat in ranita,de catre posesorii lor.Dar cu zero ani de-acasa nu te poti pune.
Apropo de taxa aceea,de 5 lei,mai bine s-ar indura cei de la Administratia Parcului National Piatra Craiului sa stranga gunoaiele de pe unde se zaresc,sau sa dea amenzi celor care arunca.De unele indicatoare ce sa mai zic,sunt ruginite,abia se pot citi.De intratul in Parc,in zona alpina,cu nemarcatele,indraznesc sa deschid cutia cu subiecte tabu:eu am voie sa practic alpinismul pentru ca aceasta actiune o fac pe propria-mi mea piele,pe propria mea viata.In general ,eu imi gestionez viata zilnica ,traiul,asa cum pot si eu,si nu mi-a dat jandarmul musculos,dar cu mai putina minte,nici sa mananc,nici nu m-a dus la facultate jandarmul montan,nici nu mi-a conceput el expeditiile si nici nu m-a invatat el munte.Asa ca,fiti rezonabili,jandarmi montani.Daca e sa cad vreodata,este pe riscul meu.Dar sper sa nu se intample.Doamne Fereste!
Apropo,jandarmi,stati linistiti,ne-am platit intrarea in masiv,prin sms,la 1353,3 euro,fara tva,cam scump,dar sincer,daca tot aveti muschi,mai bine refaceti panourile indicatoare si strangeti gunoaiele,macar atat.Multumesc!
 De la refugiul Spirlea ne-am indreptat spre Horjul Mare sau Marele Grohotis.Am mai tinut banda rosie pana in momentul in care aceasta se indreapta catre Deubel sau "La lanturi",spre stanga.Noi am inceput sa mergem pe triunghi albastru,prin padure.
Traseul de astazi,in discutie,se numeste Braul Rosu,un braneag ce incinge peretii vestici ai Crestei Sudice a Pietrii Craiului,incepand de la Peretele Central al Marelui Grohotis si pana la Peretele Superior de la Caerdac.
De fapt,sa fiu sincer,este cam impropiu spus Braul Rosu,pentru ca braul care se strecoara pe sub peretii Crestei Pietrii Craiului,de la drumul Deubel ,catre sud,se numeste Braul de Mijloc.Practic,acest brau continua pana aproape de Saua Funduri(circa 1880 metri)dar cu denumirea de Braul Rosu.
Denumirea de Braul Rosu o poarta,asa cum am spus,de la Peretele Marelui Grohotis pana la Peretele superior de la Ceardac.
Pana la Marele Grohotis mergem sustinut pe triunghi albastru.O vale deosebita pe care o intalnim in drumul nostru este Padina Lancii.Dar in aceste locuri avem sute de posibiitati de alpinism.Cum intram totusi in Braul Rosu?
Marele Grohotis sau Horjul Mare este caracterizat printr-o portiune inclinata cu grohotis si aici este locul cu cea mai mare deschidere catre muntii relativ apropiati.Practic,in acest loc padurea lipseste ,avand perspective numeroase.Uitandu-ne catre peretele vestic al Crestei Sudice Piatra Craiului ,vom fi uimiti de imensitatea Peretelui Central al Marelui Grohotis ale carui striatii orizontale le vom distinge cu usurinta.Vom urca abrupt ,parasind poteca turistica,marcata cu triunghi albastru ,si vom tine directia unui tanc care se afla cam la 100 de metri amonte fata de poteca,cam la jumatea portiunii de traversat a Horjului Mare.Intre tancul din mijlocul amfiteatrului cu grohotis si un alt tanc aflat mai la sud,spre dreapta,intram pe conul de dejectie,plin cu grohotis tare instabil.Panta se mareste;ne aflam sub Braul Rosu,la circa 50 de metri.Mai trebuiie urcata o treapta inclinata de vreo 10 metri,cu prize bune si destul de mari,apoi suntem in Braul Rosu.
I se spune asa de la culoarea rosie a stancilor din aceasta portiune.
Vom continua dreapta,spre sud,ajungand pe un promontoriu.Mie mi s-a parut intrarea in traseu ,cel mai greu punct de trecut.Grohotisul inclinat si instabil precum si bombardamentul de pietre primit de la alti participanti,m-au ingrijorat,aici.
Braul Rosu este de-a dreptul o tura de forta,destul de epuizanta,pentru ca urca si coboara mai tot timpul.
Nu este ca alte brauri,mai lin,mai drept.
Trece pe la baza peretilor amintiti anterior si ar trebui sa fi tare insensibil sanu te "miste"macar un tanc,o capra,o grota,o arcada.Aici este greu de descris in cuvinte.Este prea frumos ,dar este adevarat.Zona pare dolomitica.
Pana la intrarea in Braul Rosu am mers 4 ore si un sfert,apoi pe brau am mai mers doua ore.Se pot face pauze in unele locuri mai plate,un fel de mici platouri cu iarba.
Braul se termina in apropiere de Valea Urzicii,marcaj triunghi albastru.Se coboara vreo suta de metri pana la poteca.De aici putem urma stanga,sud,catre Saua Funduri sau dreapta,spre nord,catre Plaiul Foii.Noi am ales sa  mergem catre Plaiul Foii,unde aveam masina iar in masina,painea crocanta si buna ,brandul Comarnic.
Am coborat cu niste brasoveni,cunoscatori ai tinuturilor si acestia ne-au povestit de refugiul Sochima.
Am grabit pasul,sa nu ne prinda inserarea,care tot ne-a prins.
Am ajuns la sapte la masina,incheind un drum interesant de 9 ore.
Braul Rosu nu necesita materiale alpine cum ar fi coarda sau pitoane.Este bine sa mergeti cu initiati ai zonei alpine a Pietrii Craiului.Braul semai si pierde prin jnepeni,de aceia,prima data e cam greu de reperat,insa nu imposibil.Gradul alpin al braului este 1A.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu