duminică, 10 august 2014

VREI SA EXPLOREZI ROMANIA?? IA-TI BICICLETA!!

In urma cu 5 ani m-am gandit sa incep sa cercetez zona Parcului Natural Comana ,lunca Argesului si lunca Neajlovului.
Mi-aduc aminte ca prima excursie la Comana a fost super-chinuita,schimband atunci vreo 3 mijloace de transport,pana sa ajung acolo.Neinformarile cu privire la aceasta zona ,in acel an,2009,acopereau un spatiu vast.In fine,nu aici vreau sa ajung.Pana la urma am aflat ca inspre Comana(comuna si punct de pornire catre PNC)sunt curse care vin si pleaca din ora in ora.Ceva se reglase in excursiile astea de cercetare si nu mai era nevoie de prea multa cautare a informatiei.Unele date le dadeam si eu,pe internet.De fapt,foarte multe,as zice.
Astazi,10 august 2014,m-am gandit sa ies din zona mea de "confort",a cercetarii,si sa explorez zone noi.
Eu inca mai cred in normalitatea Romaniei,de-aia am ramas aici.Desigur,sunt naiv.
Am ajuns la ora 11 la Autogara Rahova,pe o caldura ingrozitoare.Unii ar putea spune prea tarziu,dar eu aveam de gand sa stau doar doua- trei ore in zona Stalpu-Iepuresti-Singureni,acolo unde meandreaza Neajlovul.Aveam o presimtire ca e frums,si ,culmea,mi se confirmase de catre un fost coleg de munte,ca e super acolo,el mergand cu semicursiera zilele trecute.Cum era prima oara in zona si cum la telefonul Autogarii o tanti mi-a spus ca nu stie care-i programul curselor spre localitatilor sus-mentionate,nu aveam informatii.
Intreband vanzatoarea de bilete la cat pleaca rata spre Iepuresti,mi s-a trantit gemuletul in nas.Asi,noi romanii suntem doar de forma ospitalieri,plini de frustrari prin toti porii fiintei.Sau,mai degraba as zice ca omul sfinteste locul,si nu invers.Am citit programul si l-am fotografiat.Mai aveam de stat o ora si-un sfert si mi-am zis ca daca rata o sa ajunga la doua ,dupa amiaza,o sa stau pana la sase seara,sa ma intorc cu o cursa locala.
Visezi,prea mult,cursele locale din ora in ora,normale ,sunt in Bulgaria,Ungaria si Turcia.Tu,ce cauti in tara ta,in sud?Vrei s-o vizitezi?Sau poate vrei audienta la Imparatul Dragnea,sa te vaiti ca n-ai cu ce ajunge la Iepuresti?Bine,bine,dar...eu....sunt mandru ca sunt roman....Mai,domnule,taci din gura,e dictatura,n-ai voie sa cracnesti,n-ai voie sa te vaiti,si...sa-ti fie frica...sa traiesti cu frica...auzi???Unde te trezesti aici,in tari civilizate??Ai uitat unde esti???
Un disperat urla de departe la mine:"boss,paatroaneee,te duc eu cu masina,unde vrei sa mergi?"
"La Gorneni,Iepuresti".
"Te duc io,imi dai 50 de lei".
Am constatat un fenomen foarte ciudat la compatriotii mei:daca am rucsac in spate,incaltat in bocanci si costumat sport,de munte ,mi se vorbeste cu TU,nu cu Dumneavoastra.
Daca sunt imbracat "de borou,cu camasa frumoasa,pantofi,pantaloni de oras,mi se vorbeste cu DUMNEAAVOASTRA....
Deja chestia asta ma scoate din sarite si ripostez ori de cate ori mi se vorbeste cu TU.
Un om civilizat care nu te cunoaste,iti vorbeste cu Dumneavoastra.Mi se raspunde adesea,intr-o imbecilitate iesita din comun,ca :"io sunt mai mare cu nu stiu cati ani,ca tine".Pai nu e vorba de asta,e vorba de POLITETE.Eu vorbesc cu oamenii straini ,cu Dumneavoastra.Asa mi se pare firesc si politicos.
Omul tragea de mine sa ma duca acolo.
M-a scos din sarite si i-am spus:"gasiti-va un prost,eu nu sunt prost".
Mi s-a mai intamplat de cateva ori treaba asta,incercand bastinasii sa ma prosteasca pe fata.
Trebuie totusi sa le comunic ca a avea  rucsac in spate sau a parea tinerel,(desi nu mai sunt de mult tinerel),nu inseamna a fi prost.
L-am sunat pe Pictoru si mi-a spus sa vin la el,sa ne mai uitam pe poze cu Sulina ,Sfantu Gheorghe Delta.
De cate ori merg in sudul Romaniei,in special ,si in zone noi,lumea e prea de tot,prea vrea sa te faca ,prea se uita ciudat,prea nu e obisnuita.Am mai spus-o si-n alte articole ca ce fac eu e un spanac ,cu explorarile astea din sud,fata de altii care merg pe jos mii de kilometri.
Sudul tarii a ramas subdezvoltat,si la caractere dar si la infrastuctura.Intr-o regiune ca asta,de exemplu,in Bulgaria,masinile sunt din ora in ora.
Si,parca-aud vreun prost ca spune:"pai,muta-te-n Bulgaria".
"Pai,de ce??"
"Pai,asa,ca-mi place sa ma chinui cu infrastructura lipsa si sa va las sa credeti ca ii puteti pacali pe unii care mai vor sa isi viziteze tara".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu