joi, 26 ianuarie 2017

COLOANELE DE BAZALT DIN MUNTII PERSANI, 21 IANUARIE 2017

Coloanele de bazalt de la Racos fac parte din Complexul Geologic Racos.
Ele sunt declarate monumente geologice de importanta nationala, inscrise in Situl Natura 2000 ROSPA0027, incepand cu anul 2005.
Pe langa aceste coloane de bazalt, mai exista si Lacul de Smarald precum si Canionul de scorie bazaltica,toate acestea formand un triunghi geologic intins pe 95 de hectare.
Cum ajungem la Coloanele de bazalt de la Racos?
Am prezentat in doua articole cum ajungem in Cheile Dopca si Biserica din Bogata Olteana,care sunt in apropierea Coloanelor de bazalt.
Pentru varianta cu automobilul ,vom alege drumul European 60. Dupa ce am trecut de centura Brasovului si de frumoasa si marea Padure a Bogatii,care face parte tot din Muntii Persani,vom observa pe partea dreapta un mic panou, scris cu  verde pe fond alb, care ne informeaza: "Uzinele Lafarge/Hoghiz". Dupa acesta mai mergem cativa metri si intram ,la dreapta, pe un drum judetean care ne va ghida prin localitatile Bogata Olteana, Dopca si Mateias.Traversarea acestora este foarte lunga si intortocheata iar strazile sunt inguste.
Unele case din Mateias si Dopca mi-au atras atentia prin specificul lor transilvan, cu porti foarte mari, obloane la ferestre si ziduri groase de cetate.Dar exista si opusul acestora, case intesate de antene parabolice,case foarte modeste,ca sa nu ma exprim altfel, acestea fiind mai la periferia satului Mateias, de exemplu.Mateias si Bogata Olteana nu au "posibilitati de cazare" iar localnicii nu primesc turisti.
Aici suntem inca intr-o alta Romanie al carei ceas biologic functioneaza dupa reguli de-acum  o suta de ani.
Uneori este bine,alteori nu. De noi depinde ce dorim sa privim, si cum.
In schimb, in comuna Racos, un milimetru mai rasarita fata de cele expuse anterior ,exista o cazare,"Casa Anna".Camera,pe noapte,costa aici in jur de 80 de lei.Nu este lumea whirpool,cu al saselea simt,dar putem dormi si ne putem caza decent, aici.
Daca suntem asa de pretentiosi la cazare, atunci ne vom lungi calatoria pana la Rupea,acolo unde sunt cateva pensiuni ,ceva mai scumpe.
Confortul costa, la fel si ghidul)))
Odata ce am iesit din Mateias vom trece un pod din beton,destul de inalt, deasupra marelui Olt.
Balaurul verde si lenes isi duce acum existenta cu sloiuri ascutite de gheata, inca o corvoada in plus, pe capul lui.Dar balaurul se va salbatici mai spre primavara, umflandu-se si facand ravagii, aducandu-ne aminte cine-i mai puternic ca cine:omul sau natura?
Ii putem face poze balaurului, asta daca suntem niste amatori foto, iar daca suntem niste profesionisti si tura este fotografica, ii vom face fotografii.De-aici vor iesi niste cadre foto foarte frumoase.
Noi vom contnua spre dreapta,cu traversarea Racosului.
O sa radeti, dar stiti cu cine-i infratit Racosul?
Cu Budapesta?
Eee, Budapesta o fi poftit la Castelul Bethleen, care se afla in centrul localitatii)))
Iata deci un alt obiectiv ,de data asta istoric, Castelul Bethleen, aflat in Racos,si construit la 1623.
Odata ce am trecut si de castel, mai avem foarte putin si vom iesi din comuna ,pe niste strazi cam intortocheate.
Un reper important este sediul Politiei,apoi urmeaza niste darapanaturi de locuinte,apoi vom da de niste panouri mici, sub forma unor sageti-indicatoare,ce ne vor indruma spre Coloanele de Bazalt si nu numai.
Daca am parcurs tot acest drum cu masina, este bine sa o parcam aici.Nu va sfiiti, haitele de caini mici si latratori o vor apara cu nadejde.
Vom urca un drumeag care isi va mari panta.Urmeaza un teren viran,plin de gunoaie,ascunse acum de mantia gingasa a omatului.
Urcam frontal peste mici galme,apoi ne intersectam cu drumul lat pe care il vom urmari,spre dreapta.
In fata noastra, in cazul in care ne mentinem pe drumul din dreapta, ne va aparea Tipia Racosului,cu o inaltime de aproximativ 850 de metri.
Vom ajunge in aproximativ 35-40 de minute la Coloanele de Bazalt,destul de ascunse privirii.
Este iarna , zapada este mare iar mersul mai anevoios.
Din Racos pana aici putem face cam o ora, iarna.
Coloanele de bazalt au o forma hexagonala si pentagonala si sunt inalte de 10-15 metri.
Le vedeam adesea in manualul de geografie si ma intrebam daca voi ajunge vreodata aici.Un vis s-a implinit dupa 32 de ani!
Marturisesc ca nu mi s-au parut asa de spectaculoase ,insa canionul de scorie bazaltica mi-a placut foarte mult.
Iata si fotografiile cu coloanele de bazalt.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu