joi, 16 noiembrie 2017

De la Valea Larga la Posada, pe creasta Muntilor Baiului, 11 noiembrie 2017

Sambata ,11 noiembrie 2017 ,am plecat din nou spre Valea Prahovei, impreuna cu domn profesor ,care a venit cu 2 elevi ,dar si cu un amic,tot profesor.
Eu l-am adus pe Bogdan,un fotograf profesionist,dar si prieten mai vechi.
Am coborat in Halta Valea Larga si am urcat pe Valea lui Bogdan,o vale din Muntii Baiului, nemarcata.
Valea Larga este situata pe la 800 metri altitudine si aici culoarul Vaii Prahovei se ingusteaza destul de mult,la fel ca si la Posada. Simti ca muntii ajung pana-n micile asezari.
PeValea lui Bogdan sunt cateva cascade interesante,insa artificiale.
Mai sus de cabana particulara,aflata la 1200 metri altitudine, valea se salbaticeste.
Zadele din preajma cabanei indeamna la reverie. Au o culoare odihnitoare,caramizie,si se inalta spre cerul albastru,formand un contrast uimitor.
Pendulez adesea intre acest peisaj,de la dumnezeu dat, si peisajul cenusiu si pesimist al orasului, si simt ca am regrete mari,in acest pendul al meu,in aceasta oscilatie nehotarata.
Sunt un cetatean pervertit de tehnologie, insa mi-a ramas in suflet o samanta  vie de salbaticie, care imi tine in viata un corp obosit de-atata dor si ne-implinire.
Din scolile de ghizi pe care le-am urmat, astazi voi fi si eu profesor, asisderea domnului profesor Ioan.
Elevii, cei doi,sunt foarte receptivi, nu stau cu capul in telefon, nu vorbesc la telefon,si sunt foarte comunicativi cu natura vie.
La cabana suntem intampinati de o familie de caini asa de frumosi si de prietenosi, incat am senzatia ca ne vorbesc. Ne vorbesc din priviri.
Atata ne-a trebuit,sa le dam ceva de mancare,ca ne acompaniaza.
Sunt tare haiosi,blanosi,pun labutele blanoase pe tine,iti sar la piept.
In  privinta asta, daca as sta la casa, implicit as avea si-un caine.
La cabana mancam,bem ceai fierbinte(nu e de vanzare,este doar o cabana particulara si este inchisa)din termos.
Le explic elevilor ca larica montana este un arbore protejat,monument al naturii.
La Scoala Altfel nici naiba nu le explica asa ceva.
Ma simt util ,dar o fac discret.
Urcam iar pe la 1500 metri altitudine ne vom desparti temporar de Bogdan,in sensul ca acesta va trebui sa ia un tren de ora 15:00,din Sinaia, mama lui fiind bolnava. Ma amuz pe ce vale o sa coboare Bogdan: Valea Gagautilor. Asa scrie pe harta,n-am inventat eu.Aceasta vale coboara in lunga vale a Cainelui.
Noi urcam din greu Varful Gagul Mare, 1595 metri.Mergem pe langa o mare plantatie de zade.
Ajungem si in Varful Mierlei-1660 metri- si sunt uimit de lipsa zapezii. In urma cu o saptamana ,cand fusesem tot pe acest varf, era plin de zapada.
Ne decidem sa coboram spre sud,spre Posada. Unul din caini se tot tine dupa noi si incercam sa-i "explicam" ca nu e bine ce face.
Pana la urma, renunta, ducandu-se la familia lui. Ne e si noua mai bine,caci ne faceam griji pentru acel caine.
La urcare am facut cinci ore, din Valea Larga pana in creasta principala.
De-aici,de la baza Varfului Mierlei, am mai facut 3 ore,pana in Posada.
Am luat mocanita de ora 17:00,de pe un peron aflat in plina bezna.Si cand te gandesti ca suntem in 2017 iar politicienii sunt niste extraterestii care considera ca noi,cetatenii,avem pretentii iar ei nu trebuie sa isi ia decat banii pe o sedere degeaba,in politica.
Garile astea,chiar daca sunt foarte mici, au peroane,iar pe peroane,sunt oameni,vii,care vin si pleaca. Lor nu le trebuie lumina,in plin intuneric?
O alta prostie, pe care o preluam cu totii,de la "nasita",a fost ca aceasta ne-a intrebat de ce n-am venit cu trenul de ora 19:00. Nici apropiatii mei nu-mi cer socoteala. Ce era sa facem,sa stam in bezna 2 ore?
O alta stupiditate,pe care a aplicat-o nasita, a fost aceea ca l-a taxat pe unul din elevi,cu pretul de bilet intreg, asta in conditiile in care se vedea clar ca era un copil, un elev,cel taxat. Nasita spuse ,in prostia ei crasa:"pai nu stiam".
Uite asa isi baga diavolul coada,la finalul excursiei, asa,ca sa ne strice buna dispozitie.
SI sa cititi ca diavolul era o tampita care lucreaza la cfr.

Un comentariu: