miercuri, 11 mai 2011

REZERVATIA FANTANELE,JUDETUL GIURGIU

Padurea Fantanele se afla in judetul Giurgiu,la aproximativ 36 km sud de Bucuresti si face parte din Parcul Natural Comana,aflandu-se in nord-vestul acestuia.
Delimitari:la nord-vest se afla comuna Calugareni,la nord-est,satul Branistari,la sud-vest,satul Crucea de piatra iar la sud-est,satul Mihai Bravu.
Padurea -rezervatie naturala-Fantanele se inscrie cu succes in zona de protectie integrala a P.N.C.
Dupa cum am precizat in artcolul meu privind Parcul Natural Comana,zonele de protectie integrala sunt urmatoarele:
1.Oloaga-Gradinari;
2.Padina Tatarului;
3.Balta Comana;
4.Fantanele;
5.Magura-Zboiu;
6.Puieni;
7.Cranguri;
8.Valea Hotilor;
9.Valea Gurbanului;
10.Comana-Gradistea.
Zona de protecie integrala ocupa o suprafata totala de 2325,4 ha.
In zona de protectie integrala ,in care este inclusa si Padurea Fantanele,sunt interzise:
1.orice forma de exploatare a resurselor naturale precum si orice forma de folosire a terenurilor ,incompatibile cu scopul de protectie si coservare;
2.activitatile de constructii-investitii,cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate;
In zonele de protectie integrala se pot desfasura urmatoarele activitati:
1.stiintifice,educative;
2.ecoturism,fara a realiza,investitii in constructii;
3.localizarea si stingerea incendiilor;
4.interventii pentru mentinerea habitatelor,pentru a se proteja unele specii de plante,animale;
5.actiuni de combatere a inmultirii in masa a daunatorilor forestieri.
Asa cum am promis,voi descrie pe rand fiecare rezervatie care face parte din P.N.C.,in cateva idei principale ,dar si prin fotografii,care sunt,dupa parerea mea,mult mai interesante decat vorbele.Tine totusi de datoria mea "morala" in a repeta ce (ar)trebui(e)sa se faca si ce nu ,intr-o astfel de padure.Repet,nu este o padure ca oricare alta,veti vedea si de ce.
PADUREA FANTANELE are o suprafata de 163,6 ha de padure,este gestionata de Ocolul Silvic Comana si se afla la o latitudine de 44 de grade ,09' si la o longitudine de 26 de grade ,00'.
Obiectivul principal al Ocolului Silvic Comana este de a proteja aici specia COVALLARIA MAJARIS,pe romaneste,MARGARITARUL.
Altitudinea maxima a platoului Fantanele este de 90 de metri,iar cea minima de 40 de metri.
Speciile vegetale sunt in numar de 330,iar arealul de repartitie este foarte larg:
204 specii eurasiatice;
9 specii africane;
25 circumboreale;
27 cosmopolite;
10 pontice,panonice,balcanice,getice.
Pe "Lista Rosie" intra deci CONVALLARIA MAJALIS,insa este inclus si RUSCUS ACULEATUS,adica planta denumita GHIMPE.
Interesant este faptul ca se acorda o importanta deosebita si TRIFOIASULUI DE BALTA,denumirea stiintifica fiind MARSILEA QUADRIFOLIA.
Voi face o mica "abatere" de la subiect aici.
Venind "pe teren",am observat ca,pe langa TRIFOIASUL DE BALTA,zaceau in nesimtire sticle de plastic.
Am sa dau o singura explicatie,cu privire la acest aruncat de gunoaie,care nu va jigni pe nimeni.Este supozitia mea stricta.Iat-o:
cand eram mic,parintii ma duceau la mare si la munte si imi spuneau ca trebuie sa arunc la cos gunoiul,aratandu-mi practic asta;
cand am ajuns la scoala,educatarea ,apoi profesoru,dirigu,ne ducea in excursii "la o zi",explicandu-ne cate ceva despre NATURA;
cand m-am facut mai mare,am participat la diverse actiuni de strangere a gunoaielor,de reparare a unor poduri in unele masve montane;
Precizez ca profesorii sau si educatorii nu "dezertau" de la scoala,cum se intampla acuma,nici "nu se trageau de sireturi cu elevii".Si atunci,ca si acuma,erau asa zisele lipsuri iar cel ce te forma pentru viitorul tau nu era deloc bogat,n-avea televizor cu plasma,nici celular ultimul racnet.
Practic,in prezent,"materialul" este ca un animal feroce ce devoreaza tot,nemaitinind seama de ceea ce ne inconjoara.
Vreau sa spun ca un om se formeaza din primii ani de viata si ca banul este doar o forma de a ne tine in viata,nu scopul vietii noastre.
Daca scapi copilul,nearatandu-i nici pic de invataturi,pretextand ca timpul tau este doar pentru a face bani,atunci copilul ,viitorul adult,fiind intr-o zi la padure,nu stie ,nu vrea sa stie,nu constientizeaza ca padurea aia il mai tine in viata,nu-i pasa,si uite asa arunca acel deseu.Dupa"memorabilul" an 1989 s-a pus accentul mai mult pe "material",educatia generatiilor de dupa acest 1989 fiind foarte precara.
Suntem pragmatici,dar in sensul rau al cuvantului,dar repet,nu jignesc pe cineva,si oricum,nu sunt chiar toti romanii asa.Nu stiu cum se face,dar am observat ca majoritatea iubitorilor de munte isi strang gunoaiele si le duc in rucsac pana la prima localitate.
Am inchis paranteza.
Descrierea excursiei noastre:
8 mai 2011 a fost o zi ploioasa;am plecat tarziu din capitala,pe la ora 12,impreuna cu amicul meu A.B.
Dupa Calugareni urmeaza un mic sens giratoriu in care sunt indicatoarele la dreapta catre Singureni iar la stanga spre Mihai Bravu.Noi facem stanga,apoi ne inscriem spre directia Bucuresti.Dupa vreo suta de metri intalnim biserica satului Crucea de Piatra,unde vom opri.Aici este locul de unde pornim perpedes catre Rezervatia Fantanele.Un alt reper(unul e biserica cu cele 2 turle rosii)il reprezinta scarile din beton ce conduc spre Crucea de Piatra,un monument inalt de vreo 5 metri,dedicat in cinstea marelui general de armata si strateg genial,pe nume Mihai Viteazul.
Paralel cu monumentul este cimitirul satului.Mergem pe langa el,apoi facem stanga si intram in padure.La inceput,intalnim stejar falnic amestecat cu tei.Este prima oara in viata cand vad,aici,RUSCUS ACULEATUS,adica planta pe numele sau GHIMPE.
Nu prevad confguratia terenului de mai tarziu,dar A.B.tace ,ca sa-mi faca o surpriza.
Noi suntem acum pe Platou,dar jos este intrarea "oficiala"in padure,marcata cu cruce albastra.Din cand in cand ne sacaie cate un tampit de enduro-ist.
Ploua tare,ne punem glugile pe cap,strabatem padurea,fascinati de verdele crud.Ploaia ascute simturile ,lasandu-ne parfumuri de plante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu