luni, 31 august 2009

COMANA 2009-IULIE-AUGUST

De localitatea Comana am auzit in urma cu un an,din revista "Formula As".Era un articol despre doi frati,de-acum celebri,Palamariu,care au construit terenurile de joaca pentru copii in aproape toate parcurile din bucuresti.cei doi oameni de afaceri spuneau ca aceasta localitate are comori cum ar fi delta si canalele sale misterioase precum si padurile nesfarsite.
m-am intrebat care delta...dupa un an de la citirea articolului,gandul de a ajunge la Comana ma framanta din ce in ce mai tare.de obicei,ce imi pun in cap,realizez.citisem pe un blog care se numeste"aer liber"ca la comana exista a doua delta a romaniei.deja nu mai rezistam.

aventura incepe in luna iulie.cobor din tramvaiul 25,la Eroii Revolutiei(ii spunea Pieptanari inainte).stiam ca acolo exista curse spre giurgiu.eu credeam ca trebuie sa cobor inainte de giurgiu,dar de unde sa stiu ca aceasta localitate nu e in drumul de giurgiu,ci trebuie sa cobori la o jonctiune si sa iei altceva.nu stiam nimic...

intreb oamenii daca mai sunt microbuze catre giurgiu si habar nu au unde e locatia de stationare a microbuzelor(am aflat dupa o luna).

era tarziu,11:30 si cineva imi spune sa il iau pe 25 si sa cobor la capat,adica la Progresu.ma urc iar in 25 si ajung la statia microbuzelor pentru comana.era ora 12 si 10 si la 12 fix plecase microbuzul.

intreb un taran cu sarsanale la ce ora mai e microbuzul de comana si imi spune:"mai e la ora trei".disper.

ce sa ma fac? eram deja pornit rau de tot.

intreb iar pe cineva:cum ajung la comana??

lumea care se duce la adunatii-copaceni imi spune sa iau microbuzul de aceasta localitate,apoi sa mai fac cu mana la ocazie.

opreste rata de copaceni (nu de adunatii-copaceni!!!) si dau 3 lei pana acolo.ma dau jos la statia asta si cineva imi zice ca sa astept,ca vine o rata de adunatii-copaceni..

ptiu! mai repede ajung in kargastan!!!!

in fine,vine rata si mai dau si pe aia 4 lei,dar pana la jonctiunea cu comana.e bine ca e un panou acolo care scrie ca"spre rezervatia comana".astept o ocazie.un satean ma incurajeaza"nu o sa te ia nimeni pentru ca nu esti de-al locului".

dupa 3 minute opreste unul cu un harb de dacie.merge nene si dacia de-acum 30 de ani!!!

ii dau si astuia 3 ron(sunt totusi 18 km).caldura e mare.ajung,printr-un noroc super-chior,la comana!!

e inceput de iulie,e canicula ,praf,bla,bla.iata prima imagine de la fata locului.raul pe care il vedeti se numeste neajlov.aici,la 23 august 1595,Mihai Viteazu i-a batut rau pe turci...
in stanga mea apar zidurile albe ale manastirii Comana.intru si dau de o mica harta care ne spune si despre Manastirea Basarabovo,din bulgaria.

intru un pic si in manastire.e putina lume.imi place culoarea albastra cu care e pictat plafonul.







ma indrept spre centrul comunei.aici gasesc ,la o intersectie importanta,o harta pe stanga.ea ne arata in ansamblu rezervatia si cateva trasee marcate ,si pentru biciclisti,si pentru drumeti.












vineri, 21 august 2009

ESCALADA VARTOPEL-ARPASEL-17 AUGUST 2009

cand am ajuns in portita arpaselului,la 2303 m,se facuse deja ora 19.ne-am pus hamurile iar eu am inceput sa urc.am avut in cap sa fac o dirretissima a peretelui,dar nu mi-a reusit.era la stanga traseul,dar eu uitasem.dupa 10 ani,mai uita omul.am batut un piton dupa 2 m de urcus si inca un piton dupa alti doi metri.credeam ca eram odihnit,insa mintea zsi trupul meu imi spuneau altceva:"da-te jos,nu poti!"
is si facut.pana am scos unul din pitoane s-a facut ora 20.eram obosit si iritat.pe la ora 21 am ajuns la cortul albastru.
dimineata de 17 august a fost una rece.dardaiam zdravan pe la sapte,desi aveam un polar pe mine si caciula pe cap.deh,ma obisnuisem cu canicula din marele oras...pe la opt am pornit,eu si cu dan alexe.vremea era cam intunecata,tot timpul traversand zona mari fronturi de ceata.
pe la noua jumate am ajuns in portita arpasului.
de la refugiul fereastra zmeilor veneau cativa baieti bine echipati.ei au urcat cu noi cele 2 creste si mai bine ca a fost asa pentru ca,in primul rand,ni i-am facut prieteni.din portita asta trebuie sa urci o panta de iarba anevoioasa,cam vreo 50 de metri.apoi iesi chiar pe creasta vartopel,intr-un loc plat,larg.dupa vreo 50 de metri mergand spre vest,adica spre arpasel,incepi si te cateri pe tot felul de tancuri,mici sau mai mari.stanca este stabila si in foarte rare portiuni se mai desprinde.ceata a persistat cam tot timpul si cu greu ne-a lasat sa facem poze.nu poate nimeni sa faca o descriere amanuntita a fiecarui pasaj pentru ca aceasta creasta este foarte lunga si practic nu are lungimi de coarda cu regrupari si nici pereti nu are de facut.e o coama tipic fagarasana,o custura ascutita,cu tancuri.mai apar,evident ,ditamai tancurile,dar se pot ocoli.am zarit un singur piton pe toata creasta,dar nu aveai ce sa faci cu el.


Din Turnu Vartopel,punctul de cea mai mare altitudine din creasta vartopelului(2385 m),coboram in rapel aproape 20 de metri,pana in saua vartopel,aflata la 2366 metri.un piton de rapel faciliteaza coborarea.din saua vartopel avem o varianta de a cobora spre caldarea capra,daca vrem sa coboram sau daca vremea se inrautateste,pe un valcel inclinat,in unele portiuni,la 50 de grade.marturisesc ca am facut acest lucru (intr-o alta tura pe arpasel) si mi se pare riscant pentru ca aluneci la greu pe iarba si trebuie sa descateri si niste fete de stanca friabile,sfaramicioase.din saua vartopel noi am continuat spre vest ,escaladand un tanc de vreo 15 metri,unde am gasit un piton cu o bucla de cordelina.
acest tanc se poate ocoli,fie pe la sud ,fie pe la nord,pe niste fete de iarba.dupa el urmeaza o portiune domoala pana in varful lui adam(2370 metri).vrful are o ciudatenie,un patrat din beton din care ies 3 fire groase din fier.din acest varf coboram abrupt pe un uluc scurt si ajungem la un ac de stanca cu o forma mai ciudata.


De aici ,creasta incepe sa fie foarte ascutita,lasand in stanga-dreapta(adica sud,respectiv nord) hauri ametitoare.ne gasim variante de escalada prin stanga(nu recomand dreapta,e haul mare)si ajungem la baza Urechii Estice de iepure,la 2364 metri.escaladata de aici,de la est ,aceasta ureche e mai usoara,avand configuratia unor dale de piatra.pe parcursul escaladei intalnim 2 pitoane iar la baza urechii,la plecare,este inca unul.atentie la dalele de piatra:nu prea au prize si sunt alunecoase!!
Pe Urechea Estica a Iepurelui intalnim 2 pitoane de regrupare.mergem cativa metri pe creasta Urechii Estice si dam de un fir subtire de de fier,de care ne tinem si punem si zelbstul(o cordelina scurta cu 2 carabinere adica).sub noi se casca un hau neprimitor,pe deasupra usor surplombant.avem succes cu o bucata de coarda care face legatura intre 2 spituri.de la unul din spituri ii dam drumul in rapel.aici e unul din locurile unde nu mi-a placut pentru ca pica de-a dreptul vertical si am stat cam in aer pana sa-mi pun optul de rapel.


Rapelul are vreo 15 metri.din spintecatura dintre Urechi observam un valcel framantat spre caldarea capra si un hau ,spre valea arpaselului,spre dreapta.in strunga dintre Urechi pot sta 2 sau 3 oameni,maxim.Urechea vestica de Iepure incepe cu o ascensiune usoara spre stanga,pe un prag,apoi spre dreapta ,tot pe praguri de stanca.sus intalnim un lant gros si un spit si facem un rapel.ne gasim variante de coborat mici portiuni ascutite apoi facem un alt rapel care face parte din Urechea Vestica.aceasta ureche,fata de prcedenta,adica Estica,are un caracter discontinuu,coborandu-se in 2 rapeluri(daca vii de la est la vest,asa cum este descrierea de fata!).
sa mai spun cate ceva si despre baietii din rasnov:ei ne-au ajutat pentru ca ne-au lasat corzile lor,de-a lungul ascensiunii,chiar daca am avut si noi corzi.oricum ar fi fost,ascensiunea acestei creste a Arpaselului nu se poate face fara corzi!!baietii o luasera de-a binelea inainte.ne-au asteptat in Varful Portitei o ora si jumatate!! dupa coborarea atator rapeluri,incep niste traversee stanga sau direct pe creasta.totul "se rezuma"la a fi cat mai atent la echilibristica pe stanci.ajungem in Varful Portitei(2342 metri) la ora cinci dupa-amiaza.e cam ceata.cobor primul in rapel.cristi seitan,unul din participanti,imi face un prusik pe coarda,in caz ca sforile nu au ajuns pana jos.peretele e surplombant si fac un rapel de 40 de metri pe care cred ca nu l-am mai facut de vreo 5 ani,pe putin!!!


binenteles ca sforile nu au ajuns pana jos ,in portita arpaselului.ma ghidez spre stanga haului si ma blochez cu prusicul,apoi arunc din nou corzile.sunt in portita,cu chiu cu vai.ti.aparatul meu se afla in rucsacul lui bogdan.el pleaca spre refugiul fereastra zmeilor si imi spune ca o sa lase rucsacul lui cristi seita,cu tot cu aparat.cobor si eu valcelul enervant de instabil,al portitei arpaselului,plin cu grohotis negru si ajung la cristi seitan,in poteca turistica.aici facem schimb de telefoane si cristi e amabil si imi da niste bomboane.ii dau si eu din parizerul de curcan din care nu a mai apucat dan alexe sa manance pentru ca...era la mine in rucsac!!

eu si cu cristi asteptam o ora jumate baietii(pe dan alexe si pe andrei) si vad ca nu mai sosesc.se pare ca s-a intamplat ceva.cristi urca la ei si vestea e proasta:corzile sunt blocate in perete.

ne luam la revedere de la baieti.se face iar noua seara cand ajungem la cortul albastru.


emi ne preparase o ciorba cu aroma de usturoi.dan mai mananca si el ce mai e din parizerul de curcan.bem si un ceai cu aroma de lamaie,la final.

ne bagam in sac si privim pe ecranul minuscul al telefonului ,filmuletele din arpasel.ne amuzam!


pe la noua dimineata pornim spre valcelul din peretele portitei arpaselului.suntem in 18 august 2009 si nu am chef de nimic.este iarasi ceata.ma tot gandesc la vio si la seb si nici macar nu am semnal,ca sa le dau un telefon.mi s-a facut deja dor de vio si de seb.devin ursuz si tacut./div>

sincer,cu mine ar vedea multe vio si seb...


pacat ca nu sunt si ei aici.


nu putem recupera corzile.eu trag ca un disperat de ele,pe deasupra mai fac si tampenii,suindu-ma neasigurat in peretele capra,pe niste brane expuse haului.coboram cam bosumflati.corzile costa 5 milioane.de la cort plecam foarte tarziu,pe la ora 13.vremea incepe sa se indrepte,e cald si iese soarele.dan propune un traseu nou,sa coboram pe fetele sudice,spre capra,pe cruce albastra.zis si facut.de la lac urcam usor o poteca marcata cu cruce albastra,spre sud.observ ca mai exista un lac,in afara de cel mare,capra si cateva laculete,intr-o caldare mai jos de capra,spre sud-est.
ma intalnesc cu o turma de oi.un caine se uita la mine si eu,care eram obisnuit din anii precedenti ca sa fiu inconjurat de o haita si ma lupt cu ei,de data asta ,amicul blanos si alb se gudura pe langa mine.trece si el ,trec si eu.peisajul e superb,vad in dreapta,sud,sud-vest,lacul si caldarea pisicii.



coboram un horn cam abrupt,pret de vreo ora.pe la 14:30 suntem la soseaua alpina,pe fetele sudice ale masivului.






La ora 15 ajungem la masina.nu stam aici,eprea mare aglomeratia si mizeria incepe sa-si arate coltii.ma bucur sincer ca sunt locuri in patrie pe care le stie o lume mai civilizata.


plecam spre balea cascada.face emilia o poza cu cascada.



Facem un picnic de nevoie mai jos de balea cascada.evitam brasovul si trecem prin sinca veche si poiana marului,2 localitati pitoresti,cu multe conifere si foioase.











joi, 20 august 2009

ARPASEL-VARTOPEL AUGUST 2009


Pe 15 august 2009,vineri,am plecat din Basarab cu un tren personal care a ajuns in Ploiesti vest intr-o ora jumate.aici m-a asteptat dan alexe si emilia,sora acestuia si ,la ora 10 seara,am pornit spre Muntii Fagarasului.pe la 3 dimineata am ajuns in Cartisoara.am parcat masina la marginea campului si ne-am pus sacii de dormit pe iarba.in scurt timp a inceput sa ploua!

ne-am strans sacii si am motait in masina.la cinci a sunat ceasul si am pornit la drum.inainte de balea cascada am stat sa mancam ceva si sa facem cafeaua ,la primus.vremea era destul de ciudata,cu nori si ceata.pe 16 august 2009 ajungeam la balea lac.preturile la cazare,la paltinu mi s-au parut mari(210 ron pe camera),in comparatie cu ospitalitatea ,care era cam mica...

in rest,tiganeala greu de descris...nu am vazut niciodata asa de multa aglomeratie.am urcat spre lacul capra si saua capra,la 2300 m altitudine.erau foarte multi turisti straini,in special nemti.am observat ca

aveau niste fete radioase,zambitoare si toti au salutat.nu erau crispati deloc,ci doar se concentrau la mers.oare noi,pe cand???

am ajuns cam greu la lacul capra,in vreo ora si jumatate de la balea.cabana balea e situata la 2021 m altitudine.

la acest lac glaciar se aflau campate 8 corturi.cam era ceva mizerie pentru ca fiecare improviza toaleta...

ne-am apucat de montat cortul.eu eram foarte obosit pentru ca nu dormisem nici o ora,toata noaptea.am mancat ceva si mi-am desfacut sacul si m-am culcat.cand m-am trezit,era deja 6 seara.











paream a fi odihnit si am plecat impreuna cu dan alexe spre caldarea fundul caprei,una dintre cele mai vaste caldari glaciare din alpii transilvaniei.poteca este marcaj banda rosie si ea intalneste piciorul sudic al caprei.aici,poteca coteste nord-nord est,stanga,si coboara destul de sinuos catre caldarea capra.iarna se produc in acest loc avalanse si de aceea trebuie fentat locul,dupa initiativa fiecarui alpinist.









ce am vrut noi,de fapt?
am vrut sa escaladam arpasel-vartopel,2 creste celebre de alpinism din muntii fagarasului,care inchid la nord caldarea fundu caprei.aceste 2 creste fac parte din creasta principala fagarasana,care este marcata cu banda rosie.aceste custuri foarte aeriene nu se fac de catre turisti,ci sunt abordate de catre cei care practica alpinismul,fiind necesare mijloace tehnice(pitoane,corzi,carabiniere,hamuri,opt de rapel etc).daca pornim,de exemplu,de la vest,adica de la lacul capra,intram pe un valcel
care formeaza un mare v intre peretele portitei si peretele varfului capra.valcelul il vedeti in poza de mai sus,din stanga si finalul sau formeaza un v urias.alte repere sunt:o pata de culoare rosie,pe fetele de la baza peretilor si o despicatura sub forma unui horn.de la lacul capra facem in total cam o ora si un sfert,o ora jumate,cu tot cu urcusul pe valcel.acesta e anevoios pentru ca are grohotis instabil si tot timpul iti scapa piciorul.in rest e ok,nu are nici o intrerupere de panta(nici o saritoare).