Dan Stanescu,coleg de pe site-ul Picasa,mi-a atras atentia,la modul cel mai politicos cu putinta,ca am omis sa scriu despre gradul tehnic de escalada.Da ,asa este,am omis.Gradul tehnic de escalada a crestei este 3B.Ca si lungimi,am spus ce si cum.
Cum e stanca?
Stanca,in majoritate,este ,ca sa ma exprim asa,buna de escalada,"statica",adica nu se misca mai nimica.Exista exceptii,dar cand le veti intalni ,va vor da batai de cap pe Custura lui Cioban.
Ce materiale folosim?
Vom folosi anouri,adica niste bucle largi,pe care le gasim la orice magazin de turism-alpinism.
Vom mai folosi frienduri,niste dispozitive pe care le putem bloca in stanca,pentru asigurare.
Nu e cazul ca sa batem pitoane.
Cate pitoane sunt?
Sunt 4 pitoane,pe 15 lungimi,cate ne-au iesit noua(ma refer la lungimi de coarda).
Loc de bivuac.
Cel mai bun loc de bivuac,in apropierea Custurii Ciobanului,nu este,in nici un caz,refugiul Caltun si lacul cu acelasi nume,ci o platforma de iarba si bolovani,situata intre Custura Ciobanului si Muchia Ferastraul,sub Peretele Nordic al Negoiului Mare.Nu va faceti probleme,nu cad bolovani.
Apa!
Da,am intalnit firicele de apa cum cobori pe cruce rosie,din Strunga Ciobanului,catre refugiul Caltun.Atentie,nu depasiti Muchia Ferastraul,caci va indepartati tare mult.Apa exista si pe valcelul ce l-am urcat ,repet,intre Custura Ciobanului,si Muchia Ferastraul.Aveti poze pentru identificarea celor 2 trasee de escalada.
Posibilitati de retragere
Da,exista,fie din Strunga lui Spiess(daca vreti,cititi articolul...),aceasta reprezentand una dintre cele mai usoare variante,neprecizate in nici o carte despre Fagaras...,fie ceva mai sus,dar lucrurile se mai complica.
E bine sa aveti o statie de emisie-receptie,semnalul la telefonie mobila fiind un"hocus-pocus".
Multumiri:
lui Dan Alexe,fara de care nu as fi putut sa fac Custura Ciobanului;
Vio,Ema si Seb,sustinatorii mei cei mai dragi;
Marianei,pentru aparatul foto;
lui Andrei Beleaua,pentru ca,din anul 1991,ne-a "primit",indirect,prin intermediul cartilor sale,in universul misterios si atragator al Alpilor Transilvaniei.
Alte precizari si informatii:
pot sa stau la dispozitie si cu alte informatii noi legate de tura aceasta sau de aspecte logistice din Creasta principala fagarasana.puteti lasa comentarii,se intelege,de bun-simt,acesta fiind de-altfel,un blog de calatorii,alpinism,turism montan.
Precizez ca pentru altfel de comentarii,care nu vizeaza domeniile sus-mentionate,aceste comentarii vor fi respinse de catre administrator.repet,acesta nu este blog de scandal,ci blog pentru informare turistica,alpina,si de calatorii.
Va multumesc si sper sa va fiu si eu util,cu ceea ce stiu si fac.
Cu stima,
Ciprian Teodorescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Frumoasa tura mai Cipriane!
RăspundețiȘtergere