miercuri, 9 octombrie 2013

La cules de mere in comuna Secaria,judetul Prahova,5-6 octombrie 2013

Comuna Secaria se afla in judetul Prahova,in nord -vestul acestuia,la 8 km distanta de Comarnic,60 km de Ploiesti si 115 km distanta,de Bucuresti.
Este atestata documentar din 1535.A apartinut comunei(pe vremuri era comuna)Comarnic,insa din anii 60 a devenit ea insasi comuna.
Secaria are 1200 de locuitori,majoritatea de religie ortodoxa.
Este o asezare pitoreasca a carei altitudine ajunge pana la 1200 metri.Casele sunt foate frumoase,majoritatea pastrandu-si traditia cu pridvorul acela din lemn.
Cum ajungem la Secaria?Simplu:din Comarnic ,cum venim dinspre Bucuresti,la circa 50 de metri de vestitele brutarii care fac paine pe vatra,se bifurca un drum ,la dreapta.Acesta incepe sa urce foarte abrupt ,iin serpentine stranse,si parca nu-ti vine sa crezi ca,in plin munte ,mai poate exista vreo localitate.
Dimineata de 5 octombrie 2013 ma gaseste in Gara de Nord,la mocanita de 6:35.Astazi nu e nici un cunoscut al Florii de colt imbatranite.Trenul e mai gol ca de regula.La 8:57 cobor in Comarnic.Iau painile pe vatra de la una din brutarii.In sfarsit,o sa mananc paine normala,o sa-i simt coaja dar si gustul de paine.
O intreb pe vanzatoare cum ajung in Secaria si imi spune,amabila(in sfarsit,o vanzatoare amabila,incredibil dar adevarat,stimati telespectatori!!)ca trebuie sa iau maxi taxi.
Merg pe trotuarul din dreapta al DN1,cum ma indrept spre munti,apoi o sosea urca in panta zdravana.Este drumul judetean 101S,recent refacut de edilii din Secaria,poate si cu ajutorul Primariei Comarnic.Astept maxi-taxi nerabdator.E frig,cred ca sunt zero grade acum.Maxi vine repede si dau 4 lei pana in Secaria.Pana la statie,din gara Comarnic,am facut vreo 5 minute.Drumul urca vertiginos,in serpentine scurte si tot spatiul geografic mi se arata imbracat in haina groasa si aramie a padurilor.Comarnic ramane tot mai mic,apoi curbeleil  fac sa dispara din raza vizuala,intrand puternic in munte.Se vede Secaria,comuna unde voi ajunge pentru prima data.Este inconjurata de munti si paduri.
Ce caut eu aici,totusi???
Melc Mic,un prieten,imi spuse cu 2 zile in urma,ca a fost la tanti Cornelia,la Secaria,si ca dansa are nevoie de un om de incredere ca sa-i culeaga merele.Prietenul imi povesteste ca e un taram de vis si ca tanti Cornelia are niste cai foarte frumosi.Descrierea prietenului e atat de convingatoare incat nu stau pe ganduri.Voi fi culegator de mere pentru 2 zile!!
Dar cine este tanti Cornelia??
In urma cu 10 ani,membri de la Floare de Colt tot vorbeau de aceasta tanti Cornelia.La orice prezentare de la club auzeam cam asa:"tanti Cornelia mi-a facut un bulz foarte bun","tanti Cornelia are o tuica de mere foarte buna","la tanti Cornelia au venit niste francezi si acestia au marcat drumul,asa de mult le-a placut".
Cred ca sunt ultima persoana de la Floare de Colt care vine ,dar cu folos,pentru tanti Cornelia.Eu o voi ajuta la culesul merelor.Daca ati sti cati meri sunt in Secaria,si cum arata acestia,ati ramane si cu gura cascata ,dar si cateva zile,pe aici.Marul din zona nu da rod in fiecare an,asa mi-au spus localnicii.
Anul asta s-au facut foarte multe.
Asadar,multumindu-i in gand lui Melc Mic(nume de cod,porecla prietenului,pfff),pasesc pentru prima data in Secaria.Va aduceti aminte de acea senzatie putin ciudata de a fi pentru prima oara intr-un loc?Cobori,sau apari,toti se uita la tine,din cap pana-n picioare si vad ca nu esti de-al lor.Tu esti  pic timorat si nu stii incotro sa o iei.Desi aveam habar la cine sa ajung,nu stiam in ce directie sa o iau.Melc Mic imi spuse ca "stie toata lumea de tanti Cornelia" ;da,si ca o gluma,"stie toata lumea,mai putin soferul de maxi",al carui raspuns a fost:"nu stiu cine-i tanti Cornelia".
Primele persoane intalnite langa birt au fost intrebate;mi s-a raspuns pe unde sa o iau.Am intrebat 10 persoane cum ajung la vestita "tanti" ,asa de mare e comuna,si asa de departe sta!!
Practic,cautand-o pe google maps,am vazut casa doamnei exact la capatul nordic al Secariei.Este incredibil cat de bine se vede pe google maps,chiar si ne-updatat.
Comuna este situata intr-un spatiu montan cum rar mai au asezarile de munte din Romania.Este intr-o depresiune strajuita de paduri ,dealuri si munti,ceva mai departe.Am vazut Baiului inzapeziti,contrastand cu un cer albastru si cu aramiul frunzelor.Nu mai stiam in care parte sa ma uit,in care loc sa mai fac poze.
Am strabatut Secaria intr-o ora,la pas incet,admirand case vechi,muntene,din lemn,dar si constuctii noi.
Oamenii de aici sunt vestiti pentru oierit dar ei au si cai frumosi si foarte mari.
Localnicii sunt obisnuiti cu turistii,nu ca in alte locuri.Am observat ca in zona de sud a Romaniei(Lunca Dunarii,Argesul,Neajlovul),bastinasii nu sunt obisnuiti cu turistii,ca si cand aici n-ai avea ce sa vizitezi,(dar ai ce sa vezi),iar spre munte ei sunt mai familiarizati cu prezenta turistului.
Secaria are chiar si un stadion,care era animat de "microbisti",la ora la care am trecut.
M-am dezorientat,la un moment dat,nemaistiind pe unde sa o iau.Am intrebat un cioban unde sta tanti Cornelia.Acesta mi-a aratat.Pe la 12 eram la poarta casei iar 10 caini ciobanesti abia asteptau sa ma ciuguleasca,daca intram.
A venit o muncitoare care lucreaza la tanti,si mi-a deschis poarta.Cainii au sarit toti spre mine,intr-un marait sinistru,dar Gabriela,cu incetineala si calmul specific munteanului spuse ca nu imi fac nimic,"doar se joaca".Ptiu,sinistra joaca,cu coltii aia!!
Am facut cuostinta,in sfarsit ,si cu tanti Cornelia.Este o femeie la 75 de ani,scunda,cu fata brazdata de riduri si cu ochii albastri.E cam trista,a trecut prin multe necazuri.Barbatul ei,Valentin,este oier si pasionat de cai.Aici am vazut caii cei mai mari de pana acum.Tanti Cornelia,asa cum am spus,este vizitata,de vreo 20 de ani incoace,de toti membri sau ne-membri "Florii de colt" ,din Bucuresti.
Femeia aceasta mi s-a parut muncitoare si se descurca ,in majoritatea timpului,singura la gospodarie.S-a retras aici,desi are inca o gospodarie in comuna Secaria.
Mi se pare o femeie pe care necazurile vietii au facut-o aspra;este foarte calculata si iti urmareste orice pas.
Scopul meu era clar:sa adun merele!
Femeia imi puse ceva de mancare,vestita cascavea,branza,ceapa,ardei gras si mamaliga.
A zis sa mai stau sa ma odihnesc,dar venisem pornit pe treaba,pe cules de mere.Recomandarea facuta de Melc Mic era cat se poate de serioasa.
Pe la unu m-am apucat de cules mere.In livada sunt vreo sapte meri,foarte bogati,anul acesta,in fructe.
Pe una din partile livezii se afla un soi de mere,"palme aurii",asa zicandu-le cei de aici.Pe cealalta parte sunt ionatane,de un rosu inchis.
Am cules ,in prima zi,16 saci,incredibil de mult pentru un incepator ca mine.Muncitorii de la gopodarie se uitau alfel la mine,dupa recolta stransa.Ei credeau ca am venit doar asa,in pimbare,la o ruda!!
Tanti Cornelia fu incantata de rezultat.Imi spuse sa-mi aleg niste mere.Imi dadu si o cascavea afumata.
Noaptea am dormit in sopron,dar cu sacul de dormit de iarna nu mi-a fost frig,decat putin,spre dimineata.
 Tanti Cornelia imi spuse ca de cand e ea aici,n-a vazut un inceput de octombrie asa de geros,si pe deasupra,si cu zapada.
Duminica,6 octombrie 2013,se mai incalzi un pic.Am cules doar 5 saci cu mere.Pe la 11 venira floristii de la Floare de Colt,in numar de 3.Ei se dusera dupa ciuperci.O doamna mergea cu masina personala pana la Crivina.La intoarcere m-a luat si pe mine pana acolo,alaturi de inca 2 floristi,Mircea Pavel,"colonelu",si inca un tip mic si gras,mustacios,Cornel.
In total am cules 21 de saci cu mere "palme aurii" ,iar daca un sac plin are circa 40 de kg,totalul merelor culese ar fi de 800 de kg,nu-i asa??!!
Pe la 12 m-am dus pe dealuri ca sa culeg catina,penru mine si pentru Melc Mic.
La ora 15 am plecat spre Bucuresti.Vremea a fost superba.Am fost din nou la brutaria din Comarnic ca sa-mi iau paine pe vatra,nu de alta,dar vroiam sa am un inceput bun de saptamana,mestecand o paine normala,cu gust asa de bun.
Doamna Stan ne-a lasat in Crivina.Abia ca ne-am urcat in mocanita,trenul fiind arhi-mega plin,deja o traditie in spatiul mioritic.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu