luni, 5 decembrie 2016

DE LA AZUGA LA DIHAM,PE VALEA GRECULUI,30 NOIEMBRIE SI 3 DECEMBRIE 2016

Traseul montan pe care vi-l propun in cele ce urmeaza are mai multe avantaje si un mic dezavantaj.
Iata avantajele:este mai putin umblat,este curat,fara peturi,gunoaie etc, este in imediata vecinatate a unei gari de pe Valea Prahovei,face legatura cu cel putin 3 trasee montane,are privelisti asupra Muntilor Baiului,Postavaru,Piatra Mare si evident,Bucegi,si se adreseaza tuturor categoriilor de impatimiti ai muntilor, de la avansati la incepatori,de la copii la parinti.
In ultima zi de toamna,care a fost o veritabila zi de iarna,doar din punct de vedere al frigului,cu -15 grade ziua,am plecat impreuna cu mai vechiul camarad de munte,Dragos,spre Azuga.
Am luat "mocanita" de 6:23 si am ajuns in Azuga la 9:12.Biletul dus costa 18 lei.
"Mocanita" are si avantaje ,daca ar fi sa vad "partea plina a paharului",cum ar spune unii.Cunosti multa lume,diversa,iti clatesti ochii,cum s-ar spune, ca mintea oricum ti-o limpezesti acasa,cand ajungi relaxat,dupa o tura hivernala prin Bucegi.Si abia atunci vezi "cristal",de cine si ce iti place.Asta mi se intampla adesea.
Are si un singur dezavantaj,acest traseu:facandu-l in circuit,pe timp de iarna,am observat ca marcajele se pot pierde cu usurinta datorita zapezii,care incarca brazii si mai ales in poiana cea mare,care precede Seii Baiului.
Deci,traseul este urmatorul: urcare pe Valea Grecului,cu marcaj triunghi galben,apoi ajungand in Saua Grecului,la 1385 metri altitudine,ne vom mentine pe drum plat,in directia stanga,nord-nord-vest,iar aici ,pe aceasta portiune apare si un marcaj banda albastra,care ii va tine companie triunghiului galben,pana in Saua Baiului.
Saua Baiului reprezinta un punct important pentru ca aici  se intalnesc nu mai putin de 6 trasee turistice marcate.
Atentie! Sa nu confundam Saua Baiului din Muntii Bucegi,aflata la 1384 metri, cu Muntii Baiului,aflati dincolo de Valea Prahovei.
Partea cea mai grea,pana aici, a fost urcusul din capatul Vaii Grecului pana in Saua Grecului.
Din Azuga pana in Saua Baiului am mers 2 ore.
In acest punct exista 2 relee mari si trecem si pe langa 2 foste unitati militare.
De-aici ne vom indrepta spre cabana Diham,insotiti de marcajele triunghi albastru si triunghi galben.
Drumul este usor, aproape plat.Ultimii o suta de metri ii vom cobori spre cabana Diham.
Deja ma simt nostalgic si ce constat este ca am feelingul de genul "I'am on my way to a great success!"
Why? Because! vorba aceea.
La Diham ,Dragos ma serveste cu celebra lui fasole batuta,facuta de sotia lui.
Imi iau o cana cu vin,devin nostalgic dupa modulul 3 facut aici cu Societatea Ghizilor si Liderilor Montani din Romania si uite de aia zic ca "Im on my way to success!"
Dupa bine-meritatul pranz urcam mai greoi panta pana in Saua Dihamului ,apoi traversam frumoasa Poiana a Dihamului,plina ochi de branduse de primavara, in lunile martie ,aprilie.
Nu vom merge pana la Pichetul Rosu,ci vom urma spre stanga,in urcare usoara,pe marcaj cruce albastra,poteca ce ne va scoate in Curmatura Armasarilor,spatiu cu deschideri ample asupra Caraimanului,Costilei,Bucsoiului si Morarului.
Muntele este o forta,un labirint misterios ce ne atrage puternic spre el.
Cum vrem sa incheiem bucla montana,o vom lua din nou catre Saua Baiului,parcurgand poteca marcata cu cruce albastra,ce merge pe curba de nivel.
Din Saua Baiului vom trece din nou pe langa unitatile militare,vom fi intampinati de 2 catei latosi,simpatici,bucurosi de oaspeti,vom lasa in urma platul varf Leuca Mica,1448 metri,apoi vom cobori strasnic pe Culmea Grecului,ajungand la podul cu gaura pe mijloc,travesand Prahova ,aproape inghetata.
Vom lua mocanita Regiotrans, de 16 :48,  care costa 18,4 lei,pana la Bucuresti.
Acelasi traseu, care a durat sase ore treizeci minute,l-am repetat si sambata, 3 decembrie 2016,impreuna cu mai noul Prieten al Muntilor,Andrei,un student la medicina,din Suceava.
Pe 3 decembrie 2016 insa era un strat foarte gros de zapada,incepand de la 20 de centimetri,pana la 60 centimetri.
Am luat din nou Regiotransul de 16:48,care era un pic mai plin ca in urma cu 3 zile.
Repet,I'am on my way to a great success!
Iata si pozele,si din 30 noiembrie,excursie facuta cu Dragos,si din 3 decembrie 2016, excursie facuta cu Andrei din Suceava.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu