De Pasti am fost la Manastirea Plumbuita.
Am stat din nou in cartierul Petricani si am pornit de acolo catre manastire.
Manastirea Plumbuita este situata in nord-estul Bucurestiului ,pe o peninsula care se numeste Plumbuita.
Posibilitatile de acces sunt urmatoarele:dinspre nord,de la statia de metrou Pipera,luam tramvaiul 16,3 statii.
Traversam Soseaua Petricani,apoi ne inscriem pe strada Sipca,trecand prin cartierul Petricani.Daca o vom lua pe aici,zona este in plina refacere,balti si namoale existand la tot pasull.Se fac eforturi considerabile insa din partea edililor sectorului 2,unele strazi fiind deja asfaltate.
Pe partea stanga zarim un prim podet,asaltat de gunoaie,pe care vom trece cu grija.Urmeaza al doilea pod,sub forma de arcada,lasat in paragina.De aici se vede bine turla Manastirii,dar si modernul Sky Tower.Apoi,lucrurile devin simple,urmand linia unui gard negru si imens,ce inconjura manastirea.
A doua posibilitate de a descoperi frumoasa manastire Plumbuita este dinspre sud,coborand la Doamna Ghica.Pana aici vom veni fie cu tramvaiul 21,fie cu 282,182,143,de la Bucur Obor.Desi intrarea dinspre sud,prin Parcul Plumbuita este mai frumoasa datorita parcului Plumbuita,circulatia se desfasoara pe aici,mai greu si este si multa aglomeratie.Prefer sa vin prin nord ,accesul fiind mai rapid,dar mai salbatec,in zona fiind,asa cum am spus,noroaie,balti,"indieni" si ceva caini.
Constructia manastirii Plumbuita a inceput in anul 1560 si are 3 ctitori:
Petru Voda
Alexandru Voda
Matei Basarab
Domnitorul Petru Voda a domnit intre anii 1559-1568 si a fost fiul lui Mircea Ciobanul si al doamnei Chiajna.
Denumirea de Plumbuita provine de la metalul din care era confectionat acoperisul.
Constructia manastirii a fost finalizata in anul 1585 de catre al doilea ctitor,domnitorul Alexandru al II-lea Mircea(1568-1577)dar si de catre Mihnea Turcitu(1585-1591).
In anul 1585,manastirea este ichinata asezamantului monahal Xiropotamu,din Sfantul Munte Athos.
Exista doua legende care amintesc de provenienta numelui Plumbuita.
Una spune ca celebrul Matei Basarab a avut nevoie de plumbul de pe acoperisul manastirii,pentru a confectiona ghiulelele necesare in lupta cu Radu Ilias,iar cealalta legenda spune contrariul,ca respectivele ghiulele,cazand asa de multe pe acoperisul manastirii,au dat un aspect de plumb.
Manastirea Plumbuita are etape de inflorire spirituala,devenind un centru cultural foarte important pentru Bucuresti,intrucat aici se infiinteaza prima tiparnita din oras,in anul 1573,cu ajutorul lui Alexandru Voda si a sotiei sale,Ecaterina.
La 1582 apar si primele 3 carti din Bucuresti:2 Tetraevangheliare si o Psaltire.
In anul 1614,ca urmare a unui incendiu,manastirea este grav afectata.
Abia in anul 1647,Plumbuita este refacuta din temelii prin bunavointa celui de-al treilea ctitor,Matei Basarab.
Atunci este intarita cu ziduri mari de aparare,groase de un metru.
In anul 1802,cutremurul afecteaza atat manastirea cat si clopotnita.
Acestea sunt refacute de catre egumenul Dionisie de la manastirea Xiropotamu,de la Sfantul Munte Athos.
Incepand cu secolul al XIX-lea urmeaza o perioada lunga de decadere a manastirii,datorita framantarilor sociale cum ar fi Revolutia de la 1848,dar si o lege data de Alexandru Ioan Cuza,aceea a secularizarii averilor detinute de manastiri,in care se preciza ca toata avutia manastirilor sa fie trecuta in posesia statului.
Nici manastirea Plumbuita n-a scapat acestei legi,asa incat ea devine o simpla biserica de mir iar vietuitorii de acolo parasesc locasul de cult.
In prima parte a secolului XX,manastirea Plumbuita este supusa restaurarilor,sub conducerea Comisiei Monumentelor Istorice.
Dar acest proiect nu este dus la un bun sfarsit.
Datorita Patriarhului Justinian,in anul 1953,se incep din nou lucrarile de restaurare,reabilitare a Manastirii Plumbuita.
In anul 1958,Arhimandritul Sofian Boghiu tarnoseste manastirea.
Manastirea Plumbuita are hramul Sfantului Ioan Botezatorul,hram dat de Doamna Chiajna si domitorul Petru Voda,la intai iulie 1564.
In manastire exista racla cu moastele a trei sfinti:Nicolae,Pantelimon,Gheorghe si Ioan de la Suceava.
Intr-un mic magazin aflat i incinta manastirii,gasiti obiecte de cult,lumanari,acatiste,carti si brosuri despre Plumbuita.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu