marți, 29 iulie 2014

AJUTOR DE GHID MONTAN,IN PERIOADA 23-27 IULIE 2014

In perioada 23-27 iulie 2014 am fost ajutor de ghid montan pentru un grup de turisti israelieni,care au venit in special pentru mountain-bike.
La propunerea lui Dan Alexe,am sosit la Busteni,in dimineata de 23 iulie 2014,impreuna cu tatal sau.
Am fost preluat de fapt de Noam Avnon,seful si administratorul Vilei Vitalis,din Predeal.
Pe platoul de langa telecabina am dezlegat bicicletele.Initial nu am facut cunostinta cu grupul de 10 oameni pentru ca el,grupul,se grabea sa urce cu cablul,la Babele.Mi se parea ca e un rand cam mare pentru ziua de miercuri.
 Israelienii au plecat iar eu si cu Dan am facut treburi curente cum ar fi aprovizionarea cu mancare,de la un supermarket.La Bolboci urma sa soseasca si domnul Lucian,tatal lui Dan,cu microbuzul Renault.Eu si cu Dan am urmat superbul drum de serpentine care trece prin  Saua Dichiu,pornind din Sinaia,apoi continua spre Pestera,la stanga sau cabana Miorita,dreapta.Ziua a fost cam racoroasa,in special cu ploaie ,care a cazut cu intermitente.Aici i-am asteptat pe israelieni,dar n-au venit in punctul initial.In saua Dichiu am stat doua ceasuri si credeam ca ploaia rece i-a facut sa se adaposteasca pe la vreo stana.
Nu mai fusesem niciodata pe aici si mi s-a parut foarte frumos.Descopar locuri  noi,bune pentru suflet.
 De-aici se poate porni catre Padina-Pestera-Bolboci.


Ni s-a comunicat prin statie ca mountain-bikerii au ajuns la Lacul Bolboci.Nasol,pentru ca trebuia sa fi fost noi primii,ca sa punem masa.Nu era semnal,in Saua Dichiu,asa ca...


 Mi se parea tare frumos pe aici,mai ales ca nu mai fusesem niciodata.Repetam ca prostu ,reclama aceea enervanta cu "Romania are fainosag!!",expresie care m-a bantuit in toata excursia cu turistii israelieni.
                                          Aceasta este cabana Bolboci.
                                            Lacul Bolboci si oglindirea norilor.
 Aici,intr-un punct de belvedere,s-au oprit si au facut poze cu steagul Israelului.Intre timp,aflau ca razboiul se inteteste,dar erau cu moralul la cote inalte.Am observat la ei un optimist si o pofta de viata,de traire si de cunoastere a Naturii,a tot ce-i viu si care face parte din mediul inconjurator.
 Noroc ca eu si cu tatal lui Dan,domnul Lucian ,ne amuzam copios de expresia cu fainosagu',ca altfel m-ar fi luat astia de tacanit.Au mai fost reclame caraghioase de-a lungul anilor,care mi-au iesit greu din memorie.La fiecare peisaj superb i-o trageam cu "fainosagu"!!
 Credeam ca a doua zi a fost cea mai grea,dar ma inselam.Dis de dimineata ,programul decurgea in felul urmator:trezire la sase,la sase treizeci eram in bucatarie,si trebuia sa ajut bucatarul si ajutorul de bucatar.Inchipuiti-va ca eu eram personajul din filmele alea proaste americane,personaj care ,odata angajat,scapa farfurii,taie ceapa prost,bate omleta cu viteza luminii stinse si cauta tacamurile timp de o ora.Exagerez,nu a fost chiar asa,dar o experienta din asta nu strica,ca sa scuture personajul din temelii.Noam,fost cadru militar,nu la sortat cartofi la Caracal,ci la sortat teroristii din Fasia Gaza,a dat militaria jos din pod,cu noi.Dan s-a obisnuit,el e ca robotul cu fata umana,iar eu,ca robotul ala imprastiat,din Razboiul Stelelor,Part one.Asadar,dimineata faceam treburi administrative.Dan ma punea la lucruri minore,ca cu bucataria mai rau incurcam.Desi initiativa era din partea mea,si vointa.Da,asa-i incepatorul.Daca eram la Master Chef,cred ca-si puneau aia streangul de gat,mai ales ca eu sunt un tip calm!!Iata Predealul,frumosul si cochetul,si eu prin el,cu pus plicuri(uneori se poarta fara trei dublu w!!!)la Posta,schimbat ieuro.
                                                Posta din Predeal.
                                        Si Primaria,in centrul imaginii.
 Biciclistii au plecat din Predeal si au urcat pana la Susai,apoi au coborat pe Valea Azugii,in dreptul Pastravariei.De aici Dan a cumparat pastrav pentru un o cina.Apoi sportivii au continuat spre Secaria.
 Eu si cu Dan am ajuns in Secaria,de unde se poate pleca spre Baiului.In toamna ii culesem merele lui tanti Cornelia,de pe aceste plaiuri.Acuma puneam masa,pentru israelieni.



                                         "Sophie-sticata,ma??"Nu,nici gand,Sophie are un zambet minunat!Ce barbat nu si-ar dori o tipa ca ea,sportiva,bikerita,frumoasa,relaxata??
                                        Si Eniad,mama a trei copii,si tot asa,bikerita,sportiva,frumoasa si hai-hui prin lumea larga!
                                         Ci-coare,ci-coare/nici in cot nu te doare!


                                         Si Dan Alexe,capo di tuti capi!!
                                           Romania are fainosag!!!


                                          Ii secondam catre centrul Secariei.
 Seara mananc o supa cu mirodenii din Israel.Domn Lucian,mucalit din fire,imi spuse:"nu manca,miroase urat".Obosit ca naiba,nu mai realizez,si o mananc rapid.Apoi,noaptea vomit si mi-e rau.Bucatarul spuse ca e o porcarie spice-ul ala,dar n-are incotro.La supa se zice marak.A treia zi,deci,dupa o noapte in care mi-a fost rau,foarte rau,ma intremez cu ceai de menta si paine prajita.Sunt ca o leguma,imi tremura picioarele,dar voi merge pana la capat.E o zi si mai grea.Ducem bicicletele la Fundata,o comuna superba de munte.Aici,in aceasta zona,Romania nu numai ca are fainosag,dar si rivalizeaza cu Helvetica.Ne aflam in fata primariei  si imi atrag atentia doua lucruri:de pe o placa comemorativa aflu ca aci(vorba lui Ilici,aci)s-a nascut marea artista Silvia Popovici,stinsa acum 21 de ani..si mai ma atrage un Aro,cat o prajina de lung,pe deasupra si galben.



                                           Biciclistii vor pedala din Fundata pana la intrarea in Cheile          Dambovicioarei,aproape de Podu Dambovitei.



                                         Aici este intrarea in Cheile Dambovicioarei,dinspre superba comuna Podu Dambovitei.In acest loc ii vom astepta cu o gustare ,cafea si ceaiuri.




 Biciclistii nu se vor opri in Cheile Dambovicioarei,ci vor continua pana la Moeciu de Sus.Intre timp.merg cu Dan la Metro,langa Cristian,pentru o aprovizionare serioasa,trecand prin Rasnov.
 A patra zi vom urca in Piatra Mare,prin Canionul 7 Scari.Intrarea costa 10 lei de persoana iar pentru elevi si studenti este reducere.Mare scofala nu este de noile scari,si va spun si de ce:treapta este atat de rotunjita incat iti aluneca bocancul.Dupa parerea mea,e mai periculos ca inainte.


 Israelienilor le-a placut mult in canion,facand foarte multe poze.Aici cat si la Brasov,am socializat cel mai bine.Cu toate disensiunile dure pe care le am cu parintii mei,tin totusi sa le multumesc ca m-au ajutat in facultate,cel putin cu un teanc de carti de limba engleza,la momentul acela invatand-o foarte bine.De aceea ,in Brasov si in general,cu strainii,n-am un handicap sa vorbesc in engleza,de exemplu.Pe de alta parte,imi multumesc si mie ca am studiat cel putin o limba straina si chiar imi este de folos,dar nu numai acum.Pentru mine,a nu stii o limba de circulatie internationala,este un handicap serios.

 La finalul zilei a patra am fost in Brasov,in primul rand la Decathlon,apoi in oras.
Ziua a cincea a debutat in Masivul Ciucas,startul dandu-se de pe Valea Stanei.Ca  o regula blestemata si nefericita in Romania,peste tot in munte unde sunt pajisti alpine,semialpine,pastoritul este intens,desi in unele trasee turistice el trebuie stopat si chiar e interzis.De aici rezulta si caini feroce si ciobani tembeli,fara discernamant,desi,evident,sunt trecuti de 18 ani.Cainii sunt foarte agresivi si daca nu iei masuri preventive,concediul devine o drama.S-a intamplat un incident cu una din bicicliste,atunci cand a fost fugarita de caini,iar aceasta a prins ceva viteza,apoi s-a dat cu bicicleta peste cap,ranindu-se destul de urat la maini.Nu stiu cat de speriati au fost turistii la sfarsitul turei,atunci cand ne-am intors la Vama Buzaului,insa un lucru e clar:am fost ironizati printr-o melodie ,la telefonul unuia,din care se auzea o "serenada"cantata de caini.Lucrurile nu sunt inca lamurite in Romania,unde  sa se faca oierit,decat in foarte putine locuri.




 Dupa ce am lasat turistii pe Valea Stanei,am pornit din nou cu treburi curente cum ar fi aprovizionarea.La un grup de 10 oameni ,consumul de alimente este mare.Dan conducea si ne uitam la cat de frumoasa este Romania,dar in acelasi timp chiar eram profund dezgustat de mentalitatile de tip otoman cu care ne cofruntam.
 Dupa intoarcerea din Brasov,unde am mai schimbat niste bani,apoi am fost la Bricostore si Metro,ne-am indreptat spre Teliu,Vama Buzaului.Recomand bikerilor portiunea de drum dintre Teliu si Intorsura Buzaului.Este un drum asfaltat ce serpuieste printre paduri si dealuri,dar e mai putin circulat.Viaductul asta este aproape de Teliu.Din trenul de Intorsura Buzaului se vede superb si aici este si cel mai lung tunel din tara.


 Noi am asteptat biciclistii in acest loc mirific,in Vama Buzaului.Si cum am mai spus despre caini,mi-era frica sa traversez raul,pentru ca dincolo era o stana cu caini multi.Si asta se intampla pentru ca nu-s reguli,haotismul facand legea in Romania.


 Impreuna cu Dan am pus masa.Turistii au intarziat enorm,si din cauza incidentului,a cazaturii fetei,dar si ca au vizitat un obiectiv suplimentar,Cascada Schinda,aflata pe Valea Telejenelului.

 Sa tot ai pofta de mancare dupa 50 de km de pedalat.
Am plecat abia la 18:30 din Vama Buzaului.Abia pe la opt seara eram in Predeal.Am plecat spre Bucuresti impreuna cu Dan si domnul Lucian,tatal lui Dan,apoi ,amicul meu a mai luat pe cineva din Ghermanesti.Abia la doua noaptea am ajuns acasa.
Aceasta experienta imi prinde bine pentru ca imi arata ce pot si ce nu pot.Nu trebuie sa fi arogant ca sa-i arati cuiva ,ceva.Am avut parte de oameni civilizati,simpli,care mi-au aratat niste trucuri,in special la biciclete.
Israelienii s-au purtat normal,fara pretentii sau ifose.Unii chiar fusesera in Romania si le placea foarte mult.
Stiu,de exemplu,ca as putea fi bun la condus turistii pe trasee turistice sau alpine,dar n-as putea fi bun la bucatarie sau sofat,de exemplu.Cam asta este concluzia,desi o stiam mai dinainte.








                                 
                              .











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu