luni, 13 iulie 2015

CATARARE IN MUNTII BUCEGI,GANGUL BATRANA,11 IULIE 2015

Dimineata de sambata,11 iulie 2015 sunt la Metrou Grigorescu,acolo unde imi dau intalnire cu mai vechiul camarad de munte,Mihai Cernat.Astazi am, desigur,un coechipier de seama,Mihai fiind un alpinist cu o vasta experienta nationala si internationala.De-asemenea ,el este si organizatorul serilor de prezentare montana,de la Casa de Cultura"Friedrich Schiller" din Capitala.
Plecam destul de devreme dar se aglomereaza pe parcurs.La ora zece dimineata ne aflam aproape de cabana Padina,dupa un ocol al superbului lac Bolboci,el insusi putand fi o tema de cercetare.
Pornim voios spre poiana de sub Abruptul Batrana,traversand paraul Horoaba,aici fiind foarte "pacifist".
Avem de unde ne aproviziona cu apa,caci sunt cateva izvoare.
Se anunta o zi calduroasa in muntii patriei,asa incat vom avea de ce sa exploram.
Ne apropiem de pereti,o luam in dreapta si cercetam fiecare intrare de la baza fiecarui traseu.Sunt locuri dinamice,salbatice si uitate.Tot raul spre bine,as zice.Ce tot atata inghesuiala la cocotz.
Traseele astea au avut candva o glorie,banuiesc ca pana spre anii 2000.
Cel mai "batran"traseu are varsta lui taica-miu,adica 83 de ani!!,si a fost pitonat de Comanescu,calaraseanul si Ion Sincan,pare-se bustenar,de loc.
Doar trei trasee sunt aici in regula,in sensul ca se gasesc suficiente pitoane.Zona fiind ferita de galagiosi si veleitari ce vor sa "impuste"cateva trasee,ma bate gandul sa repitonez macar un traseu,alaturi de Mihai Cernat si o mica echipa.Invitat a fost si Emil Lenghel,"Bunicu",dar nu a venit iar pe parcurs ne-a venit ideea de a-l chema si pe Ordean.Unde mai pui ca stie si istoria locurilor alpine,asa ca avem ce sa mai invatam.
Intram in Gangul Batrana,acum napadit de urzici de un metru si balarii.Ii zic lui Mihai sa fie atent pe ce pune mana,ca vipera nu prea stie de halpinism.Trebuie doar atentie.
I se spune Gang pentru ca e un culoar natural inconjurat de Peretele Turnului Seciului in stanga si de Peretele Batrana,in dreapta.Mai in fundal,spre Horoaba,se afla Peretele Turnuletul,la fel de fioros.
Mihai intra cap de coarda in Comanescu sau Muchia Vestica,grad de dificultate alpina 2A,dar cu ceva pasaje de gradul 3.Prima lungime are 4 pitoane si regruparea este prevazuta cu un lant ce este trecut prin 2 spituri.Prima regrupare este comoda,pe o brana de piatra.
In a doua lungime se face un pas deasupra haului,ajungand pe celalalt perete.Creasta asta(Comanescu) este formata din 3 coltani din calcar.
Lungimea este prevazuta cu 12 pitoane solide.La capatul celui de-al doilea coltan mergem dreapta,gasind un lant,in perete.Urcam pe ultimul coltan,cativa metri,pana pe varful Turnu Seciului.Sunt curios ce altitudine are...
Creasta Turnului Seciului este lata de vreo jumate de metru si lunga de vreo 10 metri.
Facem rapel pe un horn care are aspectul unui diedru.Mihai gaseste o regrupare tare incomoda,prevazuta cu 2 pitoane si un spit.Vin si eu,apoi,cand sa tragem coarda,nu vine.Mihai ia decizia categorica:urca inapoi toata portiunea rapelata.Pasajul are un grad 4.Vin si eu.Apoi facem rapelurile exact pe Muchia Vestica(Comanescu).Mi-e frica de pendul,brr.
Ajungem jos,fara probleme.Zic ca ne-am miscat bine.
Mancam ceva si ne bagam intr-o mansa,pe K2!!,cam un grad 7.Ce sansa pe capul meu,sunt la baza k2-ului!!!
Mihai incearca primul ,nu merge cu fineturi.Incerc si eu ,nu merge,nu mai imi simt antebratul.
Fiecare ma incearca o data si decidem ca acest "traseu"nu e ce trebuie.
Mai cercetam zona,cu calm si rabdare.Sunt foarte multe trasee aici,cred ca vreo 20.
Ne oprim la Traseul Central,o fisura verticala,foarte bine pitonata,grad 4A,2 lungimi de coarda.
Intru cap,crezand ca e usor.Abandonez rapid,e si surplombant pe deasupra.
Incearca si Mihai,dar este tarziu,sase seara,iar eu nici scaritele nu le luasem.
Sunt foarte incantat si multumit.Cu ceva mai mult antrenament,dar nu de panou,ci de catarare outdoor,pe stanci,as progresa zdravan.
Pe la sapte seara plecam,nu inainte de a culege cimbrisor.Este bun pentru tuse,raceli.
La Padina este arhi-plin,zici ca esti la Mamaia,pe litoral.Noua nu ne place asta.
Multumesc lui Mihai,a fost o oportunitate sa ajung aici,mai ales ca daca nu vii cu o masina,te mananca Sfintii Multilor,pana ajungi in zona.E,pentru puturosi mai e cablul,dar eu nu rulez in flmul ala cu telecabina.Aia grasii,da.































Un comentariu: