duminică, 16 august 2015

PRIN MUNTII CIUCAS,CHEILE PARAULUI STERP,15 AUGUST 2015

In urma cu 2 saptamani am fost in Muntii Ciucas,parcargand Cheile Paraului Alb.
Uitandandu-ne pe harta masivului,am deslusit trei chei ale acestor munti:
Cheile Paraului Alb;
Cheile Paraului Sterp;
Cheile Vaii Stanei.
Toate acestea pornesc in urcare dintr-un singur punct,si anume Poiana Vaii Stanei.
Desi Ciucasul pare mic,atunci cand patrunzi cat mai mult,pare ca-i din ce in ce mai vast.
Tocmai de aceea ne-am propus sa facem pe rand cele 3 chei ale sale.
In articolul de fata descriu tura din 15 august 2015 avand ca obiectiv Cheile Paraului Sterp.
De data aceasta le-am facut in coborare si bine am facut.Ca o concluzie:nu le voi mai face decat la insistentele unora,si aceia trebuind sa-mi fie foarte apropiati sufleteste.Cheile par a fi ca orice retragere din peretii Animalelor,adica un valcel lung si interminabil,destul de anevoios,cu o poteca foarte prafuita,in care bocancul cu talpa buna face toti banii si munca de teren.Dar trebuie sa te tina si genunchii.In mare,nu prea ai ce sa vezi decat jungluta presarata pe alocuri cu cate-un perete abia perceptibil,sau cu cate vreun coltan de conglomerat.Marcajul triunghi albastru este vizibil adesea,deci cu orientarea am sta bine.Sursa de apa este tocmai jos,aproape de Poiana Vaii Stanei.
Ziua de 15 august 2015 se anunta din nou caniculara.Dupa o sorbirede cafeluta, in deplina liniste,la benzinaria LukOil de pe DN1A,mic popas de unde se vede si Lacul de acumulare Maneciu,pornim spre masiv.Dupa iesirea di serpentine,pe stanga si dreapta s-a ridicat temporar un cartier serios de cortisti si  rulotisti.Inteleg si mersul cu cortul dar si mersul cu rulota,intrucat prietena mea a avut rulota,insa ce lasa oamenii astia in urma este u dezastru ecologic.Si,spre seara,ne-am uitat ingrijorati cum oamenii,"iubitori de natura",faceau focuri fara numar,la liziera padurilor.Asta face parte din i-responsabilitatea acestor plaiuri.
Eu ma mir ca nu se sesiseaza jandarmii montani sau Politia locala.Hmm.
Eu,spre exemplu,in Bulgaria,nci nu apucam bine sa pun cortul,si nu am facut niciodata focul,si venea padurarul si ma intreba ce fac pe acolo.Deja mi se acrise,caci in fiecare seara am patit asta,dar in locuri diferite.Ce bine e sa fi un Ninja.
Mi se pare ca suntem in tara in care iresponsabilitatea sociala fata de natura si fata de departele nostru este opera de arta.
La Cheia am parcat masina langa indicatorul pe care scrie Nicos,in orice caz,aproape de DN1A.
Erau turisti cu rucsac in spinare,ca mai pot fi si altfel de turisti.
Am traversat soseaua asfaltata,apoi am mers spre dreapta.Este un indicator care ne indruma spre Culmea Buzaianu si Piscul Turistilor.Marcajele banda albastra si cruce rosie au front comun pana intr-o sa,de pe Culmea Buzaianu,atunci cand primul se duce zdravan spre est-nord-est,spre Poiana Vaii Stanei,iar cel de-al doilea va iesi la lumina din Poiana Zaganu si stana cu acelasi nume,la altitudinea de 1345 metri.Stana de aici este in conditii acceptabile pentru un drumet obisnuit cu bivuacuri fortate sau ne-fortate.Exista o camera "de lux",cu 2 paturi.Anul trecut,cand am ajuns pe-aici cu Marangoci,"Liderul Maxim",erau geamuri.Acum nu mai erau geamuri,la una din  camere.Sa speram ca doar viscolul le-a spart .Dar se poate pune folie,in mod simplu,pentru ca tocurile sunt foarte bune.
Vointa sa fie!!
Continuam pe cruce rosie care se strecoara pieptis printre conifere.Zeci de servetele sunt aruncate in poteca.Nesimtirea mare scoate la iveala chiar hartie cu caca,ca s-o spun spre sleau,spre marea greata a cetitorului.Bravo,cetateni!
Urcam pieptis pana intr-o sa cu un indicator.De-aici se vede bine Cheia.
Ne prind din urma 2 tinerei.Stam de vorba.Urcam o bucata de drum impreuna.Hodoronc-tronc,din senin,un ditamai norul negru ,se descarca exact pe zona noastra.Asta-i buna,nu mai m-a plouat de 2 luni! Nici ca-mi pare rau ca ploua si parca traiesc un vis:visul ploii!
Chiar trebuie sa pun pelerina pelerinului.Adrian,grijuliu cu cei doi,le ofera o pelerina,ca ei nu au.Refuza.
Iesim in Saua Zaganu,pe la vreo 1750 metri altitudine.Aici se aud ragete de cocalari.Vin dinspre Gropsoarele-Zaganu.Creasta se anima cu turisti.Imbracamintea de plaja a lor imi aminteste ca atunci cand te astepti cel mai putin sa ploua,atunci i-o trage tare.Dezbateri aprinse ,cu harta Ciucasului in maini.Un dandy frumusel si super-musculos,cu gagica-sa dupa el,ma intreaba pe unde e mai bine sa coboare,ca au adidasi alunecatori,in picioare.Le zic ca e mai bine sa coboare slow,pe unde veniram si noi,spre Cheia.
Tinereii cu care am mers o portiune de creasta vor continua spre Gropsoarele iar noi vom cobori spre misterioasa Vale a Paraului Sterp.Urc singur pe un tanc ascutit.Aici gasesc multe flori de colt.
Apoi luam pranzul,ca doar ceasurile arata doua..
Din senin apare un englez care ia o tranta strasnica ,de la iarba inca uda.Ploaia se opreste,caldura baga carbuni din nou.Asa de pacatosi suntem Doamne?
Englezu sta si el pe langa noi,parand ca ar vrea sa coboare impreuna cu noi.Noi mai stam la plaja,caci timp e.
Valea mi s-a parut abrupta,abia tinandu-ne pe picioare.Genunchii si bocancii au jucat roluri principale.
Zabusala imi dadea o stare tampita de moleseala.
Valea am coborat-o in 3 ore,cu tot cu pauze.Ne-a mai luat o ora,din apropierea Poienii Stanei.Am intalnit marcajul banda albastra,care ne-a scos la Cheia.Incepe sa imi placa masivul,tae mi-e ca voi face o obsesie pentru zona asta si il voi ruga pe Adrian ca la toamna sa pornim spre Grohotis,cu innoptare la stana.Sa coboare ciobanii si atunci mai vorbim.




































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu