luni, 30 noiembrie 2015

URCARE PE VARFUL RAZOARE(1522 METRI),MUNTII BAIULUI,COBORARE PE VALEA MIERLELOR,SPRE TESILA

Ieri am avut doi "clienti",pe munte.Am dat un anunt pe facebook cu privire la organizarea unei excursii in Baiul sudic.Dezamagirea a fost mare si va si spun de ce nu vine lumea la excursiile organizate de mine.
Am scris ,tot pe facebook,in urma unei postari de-a lui Ioan Stoenica,ca un ghid montan nu poate fi un Darth Vader,este si el,ghidul sau liderul montan,un om,ca toti oamenii,numai ca in domeniul asta al muntelui are ceva experienta mai multa,in comparatie cu a unui client.Iar experienta aia nu consta in cat de "racheta"esti tu ,pe munte,sau ce musculos sau fit,arati.
Stoenica spunea ,printre multe alte lucruri interesante,ca unii au venit chiar si fara un amarat de sandvis,la excursia lui,crezand ca pe munte sunt asa de multe cabane incat sa-ti iei "la orice ora" mancare.Clientul cu bani,care crede ca le stie pe toate,este un ignorant sau un  superficial.El crede ca daca are material alpin de o suta de milioane ,pe el,si ghidul,sa zicem eu,are materiale mai uzate moral si fizic,astea il scapa de necaz.Ei bine,nu!
Faceam o observatie pertinenta cum ca mai exista si factori ce nu tin strict de noi,viitorii sau actualii ghizi montani.Am precizat,ironic,ca un client se supara aiurea pe tine  ca de ce nu l-ai anuntat de "ursul de la ora trei si-un sfert"sau de soricelul de seara,care tocmai i-a ros bunatate de rucsac.
Unii considera ca eu fac acest curs de lider montan ca si un moft sau ca m-am apucat de munte dupa ploaia nasoala de ieri,din Bucuresti.Bai nene,bagati-va mintile in cap!
In alta ordine de idei,eu investesc enorm in cursul asta.Voi habar aveti cat costa?Sau,daca vreti sa deveniti si voi lideri sau ghizi montani,de ce nu o faceti?
Eu m-am apucat de acest curs,nu pentru ca n-am experienta montana,ci pentru ca nu pot duce clienti,pe munte,fara a face acest curs.Concurenta neloiala,in Romania,domina la modul sinistru,si in prezent,si chiar si in domeniul asta montan.
Un alt motiv pentru care lumea nu vrea sa vina cu mine este sobrietatea sau seriozitatea mea.Asa sunt eu facut,sunt mai serios.Ce credeti ba,ca sunt pitziponc montan,sa fac tot timpul glume ,sa ma scalambai,sa fac pe plac cuiva doar de dragul de a zice vreo fufa:"uite ce sociabil e asta,m-a facut sa rad".Asa sunt eu facut,mai introvertit,asa cum sunteti si voi,mai altfel.Nu putem schimba stari,sentimente si fiinte umane.
"Clientii"de ieri au fost:Dragos,un prieten vechi,care oricum venea cu mine,cu sau fara "salvarea aparentelor",si Africanul,un catel din Posada,care s-a tinut dupa noi.Ca sa fiu ironic,Africanul "mi-a spus",in termenii lui non-verbali,ca e un corporatist care participa la maratoane si semi-maratoane,si ca o sa ma cam fugareasca pe munte,si ca e cam hamesit ,saracul,ca stapanii sai din "multinationala"Posada nu i-au dat de zile bune sa manance.Am trecut cu vederea,ce dracu sa fac,ca doar sunt pseudo-credincios.
Dragos a venit cu propunerea de a urca din Posada,pe drumul forestier Florei,apoide a parcurge  creasta sudica a Baiului,si de a cobori pe Piciorul Cainelui ,in Sinaia.Tura am reconfigurat-o pe Varful Razoare(aproximativ 1522 metri altitudine)pentru ca viscolul se intetea iar noi suntem oameni responsabili,nu ghizi de ocazie.Dragos veni cu propunerea sa coboram de la baza varfului Razoare,catre sud-est,pe o vale lunga rau de tot,care debusa in Tesila.Habar n-aveam cum se numeste valea,nici unul din noi nu mai fusese pe acolo.As dori sa descriu traseul parcurs.Din Posada ne intoarcem spre sud,pana se termina platforma inalta de la linia 1.Coborand brusc spre stanga,vom observa o firava poteca ce urca destul de abrpt,printre case.Poteca ne scoate pe DN1,apoi vom traversa cu mare atentie pe malul celalalt.De aici,lucrurile par simple:un panou ne arata ca intram pe forestierul Florei.Mergem prin padurea de fag,fosgaind frunzele maronii.Catelul sprinten fuge de colo-dincolo.E negru,si are ochii caprui.Chiar il bucura prezenta noastra.Nu pare nici slab,nici bolnav.Mereu mi-am pus intrebarea de ce unii caini se tin dupa tine,pe munte.
Dupa vreo 40 de minute ne apar,intr-o larga poiana,2 cantoane forestiere.
Noi urcam pe marginea stanga a poienii.Baiul Sudic este total diferit aici,fata de cel  nordic.Seamana mai mult a Penteleu,are ceva din Apuseni,cu multe garduri de lemn,salase,plaiuri plesuve,meri padureti,palcuri de macesi si stane indepartate.Stiu ca unor "cititori de-ai mei",de blog,le-ar placea mult pe aici.Iesind din padure,incepem sa facem o suta de metri garduri,caci avem de trecut niste spatii private.Ici-colo,cate-un bordei,tocmai bun de adapost.Facem un arc de cerc spre dreapta,trecand printr-o "livada"de meri padureti.Haioase,merele mici si galbui,dar am auzit ca-s imposibil de mancat.Dragos e dezamagit ca nu e zapada,dar ce stim noi ce ne-asteapta mai sus...
Iesim in drumul larg de creasta,care vine de la Secaria.
Urmam acest drum.Vantul se-nteteste si stratul de zapada apare brusc.Suntem pe la 1100 metri altitudine.
Pe creasta,zapada e deja bocna,si pe alocuri,e chiar gheata.Nu-i nevoie de coltari,pe aici.
Trebuie sa mentionez ca pe la 900 metri altitudine,la golul alpin,am dat de o prima stana,foarte buna.Da,in Baiul Sudic stanele arata aproape ca niste case.
Urcand varful Razoare,zarim pe dreapta,sub creasta,o stana ce arata tare bine.Mi-aduc aminte ca mi-a spus un coleg de munte ca stana aceea e facuta cu fonduri europene,ca are gresie pe jos.Eu nu cred pana nu vad.
In varful Razoare am decis coborarea,catre stana amintita.Era viscol si ceata.Daca te pierzi in Baiului,pe asemenea fenomene,te pierzi forever.
La stana mi-am dat seama ca intr-o camera e gresie,pe podea!!Erau priciuri cu saltele.Un foisor unde sa mananci,o baie,si o camera unde se depoziteaza branza,cam din asta era alcatuita stana.Usile erau ca la o casa taraneasca de munte.Am uitat sa spun ca stana are si-un pridvor lung,prevazut cu o masa si o  bancuta.
Am inceput coborarea destul de abrupta,spre valea sus-amintita.Am ocolit niste cascadute si mici rupturi de panta.Eram pe vale,dupa vreo 30 de minute.Am mers pe ea vreo 3 ore si cred ca am parcurs vreo 12 sau 15 km.Am dat de oamenii ce se ocupa de soarta padurii,adica de killeri.Unul din ei a bagat frica in ni,spunandu-ne ca se mira ca am coborat pe valea asta,ca e deosebit de periculoasa,fiind ursi rai pe aici.
Ursi,rai sau ne-rai,sunt peste tot,in spatiul montan romanesc,ce naiba.
Valea se numeste Mierlelor si primul sat si cel mai apropiat,este Tesila,faimos si prin"Festivalul Cascavalei".Seful killerilor de padure ne-a spus ca e producator de cascaval si ne-a trimis la nevasta-sa acasa,in Tesila,sa cumparam cascaval afumat.Il intrebasem mai intai daca stim pe cineva care vinde cascaval.
Omul spuse ca are si o tuica foarte buna,de prune.De la parchetul forestier pana la om acasa,in Tesila,am mai facut vreo ora si jumatate.Namoloasa domina drumul,dar incepuse sa fulguiasca.Ma plictisem groaznic de drumu ala.Tesila mi-a placut,il asemanam cu Ayder,un satuc de la poalele Kackarului.Tesila e satul de la poalele Grohotisului,munte ce parca pica pe sat.Satul e foarte frumos,cu case de munteni,mari si bine consolidate.cu gospodarii serioase.Am luat cascaval afumat de la doamna Mariana,sotia "inginerului de paduri".
Aici,copiii sunt foarte respectuosi:toti ne dadeau "buna ziua".Si cum ziua era pe sfarsite,seara "de la ora cinci"cazu rapid peste excursionistii care asteptau zgribuliti autobuzul de Traisteni-Campina.Autobuz ioc,made in Romania,duminica,asa ca am facut cu mana,asta ca sa-mi dovedesc antebratul.A oprit,evident,un tip cu Dacia 1310,care era incremenit in anii 80.Am adormit pe hituri "you are my heart,you are my soul,sau "Made in Japan",Alphaville".Deh,toti suntem incremeniti in cate un vis.M-am intrebat mereu ca prostu de ce niciodata nu s-a oprit vreun imbuibat al sortii,cu jipan sau bmw,sau mai stiu eu ce masina scumpa,sa ma transporte si pe mine,excursionist obosit.
Tipul optzecist,cu Dacia 1310,a spus ca ne lasa la Gara Campina,asta fiind o veste minunata.Bineinteles,i-am dat banii cuveniti.Of,daca stateam in rata de Traisteni,pierdeam toate trenurile spre Bucuresti.









































3 comentarii:

  1. Salutare Ciprian !
    Bine zis suntem oameni responsabili si am decis reconfigurarea traseului din cauza cetii care se instalase peste Culmea Mierlei .
    Miscarea aceasta a fost foarte inspirata . Am vazut locuri noi ( Valea Mierlelor ) si ne-am delectat cu celebra cascavea afumata din Valea Doftanei .
    As vrea sa repetam tura pe platoul Baiului dar de data aceasta sa urcam pe Valea lui Bogdan si sa coboram eventual pe Piciorul Cainelui .
    Buna si propunerea ta de a face o tura prin Grohotis .
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc ca ai fost partener de tura,nu doar spectator.si tu ai venit cu propuneri de trasee interesante,mai ales in tura din Baiului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi spusese Daniel de tura asta şi tare mă tenta să vă însoţesc. Nu am ajuns până acum prin partea sudică a Baiului, mai la sud de Vf. Câinelui vreau să zic.

    Dar soarta fuse crudă cu mine şi de data asta. :) Tocmai căpătasem nişte dinţi şi dentista mă avertizase că ar putea ceda lipitura provizorie. Pentru că nu mă vedeam bine căutându-mi dinţii căzuţi prin nămeţi am renunţat la tură. E adevărat că nici temperaturile minime ale zilei nu erau tocmai promiţătoare dar astea se mai ameliorau dacă mă echipam corect.

    Mă bucur că ai postat jurnalul, mi-ai oferit astfel câteva informaţii utile în caz că decid să fug singur pe acolo. Din Posada nu intrasem spre munte decât pe partea Bucegilor şi chiar mă întrebam cum se ajunge în DN pentru a porni pe urmele lui hiker (am văzut un album fain de al lui, dintr-o tură de iarnă pornită tot pe Valea Florei).

    Spor cu şcoala de ghizi! La experienţa ta, era logic să te apuci de ea mai devreme sau mai târziu.

    RăspundețiȘtergere