sâmbătă, 14 decembrie 2013

PRIN MUNTII PENTELEU-5-9 DECEMBRIE 2013

In dimineata de 5 decembrie 2013 am plecat din Furtunesti spre Varlaam,impreuna cu Georgel si cu unchiul sau,care ne-a luat cu masina.
Am scutit astfel cei 7 km cati sunt din Varlaam pana la podul de la Gura Milei.Acolo am pornit pe marcaj banda rosie,spre statia si varful Penteleu.
Penteleu este cel mai inalt pisc din Subcarpatii de Curbura.Are 1772 metri si de pe el se vad foarte bine Bucegii,Vrancei,Podu Calului,Siriu,Fagaras,Muntii Buzaului.
De fiecare data cand am facut revelioanele acolo,am zarit luminile din Comandau,Covasna si chiar din Ploiesti.
Masivul acesta este vestit pentru vanturile puternice si temperaturile scazute.Cea mai joasa temperatura pe care am "prins-o" in Penteleu a fost in anul 2003,cand s-au inregistrat -26 grade,ziua.Mi-aduc aminte ca am fost pana la izvor,ca sa car 2 galeti cu apa,si am simtit ca imi vine ameteala.Izvorul se afla la vreo 300 metri in aval de statia meteo.
Acuma am urcat foarte greu pentru ca aveam la mine alimente pentru 4 zile.Vremea era intr-o super-stricare,vantul batand in rafale.De nins a inceput sa ninga chiar cand eram la limita golului alpin,de la stana Cernatu.Stana aceasta se afla la 1300 metri altitudine si este un loc bun de bivuac pentru iarna.Aici am gasit lemne pentru foc.
Aduc o atentionare importanta:la statia meteo Penteleu,accesul este interzis iar fotografierea inauntrul statiei,de-asemenea.Pentru cei dornici de aventuri hivernale recomand stana din Cernatu,aflata la 300 metri sub statia meteo Penteleu.Atrag atentia ca meteorologii de aici nu cazeaza turisti.
Timp de 4 zile ,cat am stat in Penteleu ,nu am avut probleme cu frigul pentru ca la stana am avut lemne destule.De-asemenea,sacul meu de dormit este relativ bun ,pentru bivuac de iarna.
Temperatura cea mai scazuta a fost de -16 grade,noaptea,iar cea mai ridicata temperatura a fost de -2 grade.Daca la venire am avut un strat de zapada de 2 degete,la plecare,pe 9 decembrie 2013,stratul de omat a fost de 30 de cm.
La coborare era sa fiu atacat de lupi.Mi-a fost groaznic de frica:urlau de dincolo de padure,cand am iesit din stana ,la sase dimineata.
Varful Penteleu ,1772 metri,l-am urcat la -16 grade,ziua,la ora trei,si pe un vant de 11 m/s.In conditiile astea,ziceai ca urci pe varful Lenin!!
Cand am coborat de pe varf,nu mai imi simteam barbia si urechile!
La intoarcere am fost atacat de 2 caini feroce care s-au infipt zdravan spre picioarele mele.
Salvatoarele vietii mele au fost betele de ski,pe care le-am pupat,mai apoi!!
I-am blestemat pe aia cu parchetul lor cu tot,pentru ca au stricat groaznic drumul si nu s-au gandit ca iarna mai trec si aventurieri,prin masivul asta.
In plus,se pusese un strat subtire de zapada pe o anumita portiune de gheata,din drumul forstier si eu ,nestiind ce-i dedesubt,am intrat cu bocancii pana la glezne ,intr-o balta ....fooarteee reeceee.Stiti senzatia,nu-i asa?
La Varlaam am ajuns la ora 9:30 si mi-am schimbat plasticii,care erau fleasca in interior.
In sat se lasase frig si ningea slab.Rata am luat-o la  10:15,TransRodica SRL,care m-a costat 6 lei pana la Nehoiu.
Aici m-am dus la o cantina,ca sa mananc ceva cald.
Cand am iesit ,am stat pe o banca,in parculet,si m-am uitat la copiii care se inghesuiau pe un car,un fel de sanie.Halal "politicieni"tinem in puf.Nici macar pentru copiii neamului nu fac nimic ca lumea.
Autocarul a plecat la 14"30,dand pe bilet 30 lei.Stiti cat am facut de la stana Cernatu,pana la mine in dormitor?15 ore!!!
Mai repede ajungeam in Pirin!!!

2 comentarii:

  1. Foarte interesant acest traseu; ma bate gandul sa ma duc peste vreo 10 zile, momentan si in oras( Buzau) este aproape imposibil de ajuns undeva, dar pe munte ...
    M-am panicat putin citind faza cu lupii, dar asta e muntele.

    RăspundețiȘtergere
  2. povestea e adevarata.a trebuit sa mai astept in stana pana s-a luminat putin,adica pe la sapte.au urlat,mi-a fost groaznic de frica si mai eram si singur.ma grabeam ca trebia sa prind autobuzul de 11,din Varlaam.altul nu mai aveam.si,scapand de lupi,am dat de urme proaspete de urs.pe munte pericole sunt la tot pasul,dar daca stam in casa sa ne gandim ca ele exista,nu am mai merge niciodata in zonele astea.eu am un drum in Penteleu pe 11 februarie 2014.ma intalnesc cu meteorologul in Furtunesti,judetul Buzau,apoi vom pleca impreuna spre statia meteo.

    RăspundețiȘtergere