Astazi,29 mai 2014,se implinesc 61 de ani de la prima ascensiune pe Varful Everest,8848,cel mai inalt punct geografic de pe Terra.
Cei doi protagonisti au fost celebri exploratori si alpinisti Tenzing Norgay si Edmund Hillary.
Tenzing Norgay s-a nascut intr-un sat nepalez din Valea Khumbu,la 29 mai 1914.
A avut initial meseria de cioban,api s-a remarcat ca serpas in multe expeditii elvetiene,frantuzesti,engleze,de explorare a Everestului.
Tenzing Norgay a lasat in urma sa 2 mostenitori,un baiat si o fata si desigur,multe secrete legate de ascensiunea si explorarea Muntelui Everest.
Memoriile sale intitulate "Tigrul Zapezilor",au fost publicate de catre scriitorul J.R.Ulman.
Celebrul serpas si alpinist se stinge din viata la 9 mai 1986,la Darjeeling,India.
Sir Edmund Hillary este o personalitate complexa si uimitoare,as putea zice,coplesitoare.
Nascut la data de 20 iulie 1919,la Auckland,Noua Zeelanda,Hillary are o copilarie fericita,traind in mjlocul naturii,intrucat tatal sau era apicultor.
Face cunostinta cu muntii pe la 16 ani,dar nu e atat de atras asa de mult atunci,incat sa se decida daca vamai merge sau nu.
Nici Universitatea nu-l atrage,renuntand dupa 2 ani de studii si spunandu-i tatalui sau ca doreste sa continue cu apicultura si ca vrea sa traiasca in mijlocul naturii.
La 20 de ani,urca primul sau varf,Olivier,din Alpii sudici ai Antipozilor,impreuna cu un camarad de-al sau,Bryan.Plecand din statiunea Ermitaj,cei doi tineri reusesc ascensiunea piscului ,ceea ce ii defineste lui Ed pasiunea clara pentru alpinism.
In 1946 il cunoaste pe ghidul neozeelandez Harry Ayres,cu care urca piscuri foarte dificile precum Mount Cook,cel mai inalt din N.Z.,3764 metri,si Tasman,3762 metri.
In Elvetia urca 5 varfuri de 4000 metri ,in Oberlandul Bernez.
A avut o invitatie din partea alpinistului neozeelandez Riddiford,de a urca varful Kanchenjunga,8578 metri,din Himalaya.
Dar cum autorizatia pentru varf a intarziat sa apara,patru alpinisti din Noua Zeelanda s-au hotarat asupra altui varf:Mukut Parbat,7242 metri.
Cei patru alpinisti au fost:Riddiford,George Lowe,Cotter si Ed Hillary.
Mukut Parbat se afla in masivul Garwhal,India.
Din 1921 pana in 1950 se organizasera 7 expeditii de ascensiune pe Muntele Everest,printre pionieri numarandu-se celebri Andrew Irvine si George Mallory.
Edmund Hillary primeste o invitatie din partea britanicului Eric Shipton,de a participa la o expeditie pe Everest,in anul 1951.El si cu prietenul sau,Riddiford,vor pleca in aceasta prima expeditie spre Everest.
Cei doi au pornit din Jogbani,India,spre Dharan,Nepal.
Au urmat oraselele Dhankuta,Dingla,Jubing,Namche Bazar,pe valea raului Arun.
Cea de-a doua expeditie in Himalaya a avut loc in 1952,in speranta escaladarii piscului Cho Oyu.
Hillary afla cu dezamagire imensa ca autorizatia pentru piscul Everest este atribuita Clubului Alpin Elvetian.
Intre Cho Oyu,8189 metri,si Chomolugma,8848 metri,e o distanta de 32 km.
Expeditia a fost condusa de Eric Shipton,dar au participat si Harry Ayres,George Lowe.
S-au intalnit cu totii la Jaynagar,din nou in India,si au urmat traseul:Chisapani-Okhaldunga,Valea Dudh Kosi-Namche Bazar-Chule.
Explorarea lui Cho Oyu s-a dovedit ingrozitor de grea,pe fetele sudice ale piscului.
Dar nici elvetienii nu au reusit sa urce varful Everest,cu o echipa de "altitudine" alcatuita din Lambert si celebrul Tenzing.
Cea de-a treia ascensiune in zona Muntelui Everest a fost incununata de succes,dar realizat cu eforturi groaznice.
Hillary primeste o scrisoare de invitatie,de la un "necunoscut" pe nume John Hunt.
Din trupa de alpinisti au facut parte Michael Westmacott,George Band,Michael Ward,Tom Bourdillon,Alfred Gregory,Charles Evans si desigur,conducatorul expeditiei,John Hunt,din Marea Britanie.
Toti s-au intalnit la Katmandu,Nepal.In sfarsit,nu mai plecau din India,insa drumul a fost la fel de lung:Manastirea Thyangboche,Valea Khumbu,Lobuje,ghetarul Khumbu,caderea de gheata Khmbu,Saua de Sud-creasta sud-estica-Varf.
Toata expeditia a durat 2 luni.
In Katmandu,Hillary si Tenzing fac cunostinta,se vad pentru prima data.
In ceea ce-l priveste pe Hillary,acesta a fost mai uman si mai prietenos cu serpasii.Iii ajuta,statea cu ei.
Eric Shipton si John Hunt aveau o scortosenie colonialista si tineau distanta fata de culi,porteri,serpasi.
A avut loc un imens conflict,datorat lui John Hunt,care a spus ca Tenzing este un alpinist de mana a doua si ca Hillary l-a dus pe varf.
Nepalezii nu s-au lasat calcati in picioare si au spus ca Hllary a fost carat in spate,ceea ce era de-a dreptul imposibil.
Cei doi au semnat o Declaratie prin care aduceau la cunostinta opiniei publice mondiale ca amandoi s-au ajutat reciproc.
Edmund Hillary a murit la 11 ianuarie 2008,la Auckland,Noua Zeelanda.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu