duminică, 25 septembrie 2016

VALEA BANGALEASA-CULMEA GROHOTISULUI-VARFUL BUCSA-SAUA STRUNGULITA-SAUA STRUNGA-PE SUB ABRUPTUL GROHOTIS-MOECIU DE SUS,MUNTII BUCEGI,24 SEPTEMBRIE 2016

Ziua de sambata ,24 septembrie 2016,a fost un mic succes,pentru mine,ca organizator de ture montane si viitor ghid montan.Daca iti faci temele de acasa,lectia este invatata si stiuta,pe munte.
De la prietenul Florin am aflat cateva informatii despre participanti,suficiente cat sa-mi fac o parere despre conceperea unui traseu turistic in Muntii Bucegi.
Am ales un traseu tematic,unul din cele 7 trasee tematice,descrise sumar pe site-ul Parcului Natural Bucegi.
Este vorba de traseul ce se desfasoara pe Valea Bangaaleasa,pornind din Moeciu de Sus,si continuand cu Culmea Grohotisului,Saua Bucsa,Varful Bucsa,1846 metri,Saua Strungulita,1938 metri,Saua Strunga,1909 metri,Abruptul Grohotisului,apoi coborare pe Culmea Plesa,si din nou in Moeciu de Sus.
Prin urmare,tinand cont de participanti,am luat in calcul un timp de sapte ore si treizeci de minute,insa noi am facut opt ore.Cert este ca am ajuns "pe lumina",la bariera.
Noii mei prieteni de drumetie mi-au inveselit viata,si asa ,una amara ,in ultimele 3 luni.Nu am mai  ras de mult timp atat de mult si de sanatos ,si s-a creat intre noi o euforie spontana,data de faptul ca 3 dintre noi ascultam muzica rock,in mod frecvent.
Am fost impresurat si de o imensa nostalgie,pentru ca ,in urma cu un an,datorita acestui traseu ,eu aveam sa intru la Societatea Ghizilor si Liderilor Montani din Romania.Incepuse sa mi se faca un dor teribil de colegi.Parca il auzeam pe Florin cum vorbeste banateana lui,pe mai tinerii indragostiti Ilinca si Ioan Stoenica,care spuneau ca se simt complexati de prezenta mea(sunt un om normal,ce naiba),pe cele doua fete din Botosani,Roxana si Nico,cu dulcele lor grai moldovenesc,si pe Ovi,tot banatean,cu care deveneam prieten bun.
Cu acest sentiment,dar si cu sentimentul de a scrasni din dinti,si de a urca,acum cu niste oameni care imi sunt simpatici,am pornit la drum.
Imi placea mult zambetul Mirelei,care ma facea "sa plutesc"prin padurile de molid ale Culmii Grohotisului.
Aveam o stare foarte buna,de reinceput al vietii,dupa accidentul stupid din Piatra Craiului si dupa rezultatul examenului, foarte greu si nedrept,pentru mine,de la Societatea Ghizilor.
Trecuse un an si stiam deja foarte multe.Eram mult mai riguros pregatit,facand posibila tura,pentru toata lumea.
Piciorul de munte care urca pe Culmea Grohotisului este la inceput destul de abrupt,apoi se mai domoleste.
Trecem prin doua mici poieni,iar printre conifere se observa putin din Abruptul Grohotis.
Iesim la gol alpin,prin pajisti de rododendron si afine,si ne mentinem pe marcajul triunghi rosu,atingand Saua Bucsa,pe la 1800 de metri,intr-un loc plat si verde.Spinarile Leaotei se intind cu mult spre sud-vest.
Noi vom continua spre stanga,pe marcajul de creasta banda rosie.Urcusul de 30 de minute spre Varful Bucsa,1846 metri,este un ultim efort mai considerabil.Vom merge mai mult pe curba de nivel si "pe  plat",urmand o crestulita abia conturata,care ne scoate in Saua Strungulita,la 1938 metri.Aici este frig,cred ca nu trece mai mult de 2 grade Celsius.
Continuam pe curba de nivel,spre Saua Strunga,1909 metri altitudine.
Ii admir pe cei care au reconstruit refugiul Strunga si din sufletul meu le transmit un multumesc.Admir si apreciez munca celor de la Om pe Munte,o pagina aflata pe facebook.
Doar cu efort comun si teluri comune mai putem construi ceva.
Coboram destul de bine,pe sub Abruptul Grohotis.
Sunt 2 izvoare,foarte aproape de poteca.Precizez ca pe Culmea Grohotisului nu sunt surse de apa,decat foarte sus,in golul alpin,dar aceasta sursa este foarte mica.Nu se poate lua apa decat in palme sau sa sorbi,pur si simplu.
Noi ne continuam traseul montan pe poteca marcata cu banda rosie.
Mirela ne inveseleste cu zambetul si starea ei de spirit,foarte buna.Pentru mine este la fix.Ceea ce ii trebuie unui om trist,cum sunt eu, este o persoana joviala,vesela,plina de viata,optimista.Mirela mi-a dat posibilitatea de a fi asa,fara a fi facut ceva special.Simpla prezenta m-a facut sa ma simt tare bine.Nu conteaza "sa cucerim" muntii,conteaza prietenii de calitate,pe munte.Intotdeauna mi-am dorit prieteni de calitate,pe munte,care in viata obisnuita,excluzand muntele,sunt tot asa,deschisi si sinceri cu tine.
Drumul trece pe langa un canton parasit si o stana parasita.Jos,in vale,se afla o alta stana,noua,cea din Muchia Rea,de pe la 1600 metri altitudine.
Traseul este totusi lung,coboara agale prin padurea racoroasa,strecurandu-se prin curbe scurte.
Ajungem intr-un final la panoul de informare turistica ,din Valea Bangaleasa,care ne povesteste,succint,despre traseul tematic,unul din cele sapte,din Masivul Bucegi.
Sunt foarte incantat,dar nu las sa se vada.Imi plac participantii,sunt pe gustul meu si ii mai vreau pe munte.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu