luni, 22 februarie 2016

DRUMETIE MONTANA IN MASIVUL PENTELEU,19-21 FEBRUARIE 2016

In intervalul 19-21 februarie 2016 am organizat o drumetie montana usoara in Masivul Penteleu,masiv aflat in Carpatii Orientali,grupa de curbura.Masivul are altitudinea maxima de 1772 metri,fiind cel mai inalt punct din judetul Buzau.Este a cinsprezecea oara cand ajung pe aceste meleaguri buzoiene,cu foarte mult sub cota valorii lor.Dar as spune ca este mai sanatos asa,ca sa lasam Valea Prahovei,ciuca tuturor.
La poalele masivului,in Varlaam si Gura Teghii,si-au gasit locul,ca sa ma exprim asa,oameni celebrii ai unor epoci demult apuse,precum pictorul elvetian Lovendhal sau Cezar Bolliac,poet,scriitor dar si "constructor"al Revolutiei de la 1848.
Cel mai folosit traseu turistic,ce ne indruma spre cota maxima a Penteleului,este acela care porneste din satul Varlaam,comuna Gura Teghii,pe Valea Bascai Mari,traseu marcat cu banda rosie.Aproape de capatul satului este un pod mare de beton,deasupra Bascai Rosilei,pod imposibil de ratat.Sau un alt reper important,in peregrinarile noastre spre inaltimi,este Pensiunea "Varlaam",aflata pe dreapta.Traseul se parcurge in aproximativ cinci ore si jumatate,iar daca aveti masina,in patru ore si jumatate,scutind astfel drumul forestier de 5 km ,parcursi de la Varlaam la podul de la Gura Milei.
Cum ajungem in Penteleu?
De la Autogara Filaret sunt cursele Transcom,cu plecare de la ora opt dimineata.Biletul il cumparati de la sofer si un dus costa 30 de lei.Apoi aveti legatura rapida,din orasul Nehoiu,la ora 12,catre Varlaam.Cei 18 km se pot face si pe jos,insa daca scopurile sunt de a ajunge cat mai repede si fara eforturi mari,in Varlaam,atunci este bine sa luati microbuzul.Acesta costa 6 lei,pentru un dus,pana la Varlaam.
Am avut doi companioni,in aceasta excursie:pe Angela si pe "Domn Profesor".De fapt,am pus degeaba ghilimele,ca domn profesor e chiar profesor,insa prietenii asa au obisnuinta sa-i spuna.
La cursul de lider montan am invatat un lucru util:orientarea turistica,cu busola si harta.Deja a devenit o obsesie pozitiva pentru mine,caci mi-am facut temele de acasa,calculand azimutul,distantele de parcurs ,si timpii,pe etape.Nu a existat bajbaiaia si am stat tot timpul cu busola atarnata de gat,de parca as fi fost un elev din perioada comunista,cu cheia atarnata de gat.
Roadele micului invatacel in orientarea turistica le-am observat pe teren,cand azimuturile calculate imi dadeau directiile corecte de mers.
Ce poate fi mai sanatos cand omul isi pune capatana la contributie?
Vremea a fost acceptabila,prin asta intelegand ca nu ne-a plouat,nu ne-a nins,nu ne-a viscolit si nici temperaturi de Polul Nord nu am avut.O (s)negura a fost omniprezenta si o tentativa de primavara,de la inceputul excursiei,se pare ca a esuat,la final,cand iarna a demonstrat ,pentru a nu stiu cata oara,ca nu-i ca vara!!
Ne-am imprietenit cu patronul agropensiunii "Ferma de sub Penteleu,care ne-a transportat cu jeepul pana la ferma sa,scutind astfel 3 km.Basca ne-a mai dat si o ditamai bucata de branza de capra.
Bucurosi nevoie-mare,am continuat drumul.
Am mers incet ,sigur si cu pace in suflete,savurand orice clipa.
La stana Cernatu am facut bivuac.Nu ne-a fost frig,am avut saci de dormit buni.Dar am facut si-un foc,asa ca am dus-o bine in Penteleu.Ghioceii zgribuliti au aparut la 1350 metri,altitudinea stanei,insa deloc la Comana.
Am ajuns si pe varf,primiti in rafale puternice.Aici vantul ,vijelia,sunt abonate 300 de zile pe an,din 365.
Nu prea am zarit mare lucru,caci ceata nu ne-a lasat.Am coborat apoi pe Muchia Viforita,ocolind varful Penteleu pe la est.Din Viforita am propus sa traversam micile "caldari",acum pline cu o zapada beton,spre statia meteo.Din acest punct am coborat din nou la stana.Pe Viforata marcajele sunt un hocus-pocus,asa ca ar fi bine sa invatati niscaiva orientare turistica,cu harta si busola.
Iata si fotografiile:2 comentarii:

  1. Vă mai așteptăm pe la noi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Venim sigur.Am o restanta acolo,am spus ca ne cataram la peretii care sunt foarte aproape de pensiunea dumneavoastra.branza aceea a fost excelenta,nu cred sa fi mancat vreodata in viata,asa buna branza!multumim

      Ștergere