marți, 1 martie 2016

PADINA TATARULUI,PARCUL NATURAL COMANA,27 FEBRUARIE 2016

Padina Tatarului este una din cele 10 rezervatii ale Parcului Natural Comana.
Am vazut ca au aparut pe facebook tot felul de pagini despre acest parc natural.Una dintre ele ba chiar isi zice cu emfaza "Parcul National",ceea ce denota o ignoranta sinistra,tipica societatii in care traim.
Slava domnului,bine totusi ca nu vine inca multa lume decat acolo unde trebuie sa vina multa lume,adica la carnati,mititei,bere ,manele si "sarbatoarea bujorilor".Stati bine acolo ,fratilor,ca bine stati;apoi,e greu de strans dupa voi gunoaiele dar problema n-ar fi asta,ci ar fi ca natura se impute,in urma lasarii acestor gunoaie,dupa "distractia"unora ca voi.E loc destul pe langa Delta Neajlovului,e trendy sa mergi acolo,deci,vaya con dios!
O alta imensa problema a ajunsului la Comana este transportul.Primul maxi-taxi pleaca sambata din Bucuresti abia la ora noua si un sfert.Ei bine,daca vrei sa explorezi la o zi,Comana,ti-ar trebui ceva ore serioase,cel putin 7,dar nu uita ca ultimul maxi-taxi pleaca la ora 17,din comuna Comana.Daca la ducere este ingrozitor de aglomerat,sambata,la intoarcere e un pic mai bine.
Am postat evenimentul pe facebook si am vazut initial ca se stransesera opt cetateni,apoi am observat cu au venit 13,in total,socotindu-ma si pe mine,organizatorul.Mi s-au inmuiat picioarele,maxi-taxi avand vreo 20 de locuri,pe scaune.Cum stiam ca bastinasii urca cu papornite serioase,sambata,deja ma resemnam usor.Evident,am stat in picioare si abia acum imi vine ideea de a filma si fotografia aceasta aglomeratie si acest transport,practic semanand cu cel din "lumea a treia".Datele de la dosar trebuie consemnate si cu dovezi.
Am facut cunostinta cu grupul.Pe unii ii stiam din fotografiile de pe facebook,participanti la Promenade Ilfovene,sau oameni de munte.E bine sa cunosti omul,in sine,caci fiecare are o istorie aparte.Mai ales cand esti organizator,e bine sa fi informat cine si cum vine.
La ora 10 dimineata am facut o mica prezentare a Parcului Natural(nu national),am aratat o modesta harta ,si am spus care este tema din ziua aceea.Asa voi proceda si de aici inainte,dar voi da si material informativ,ca noutate,pe suport de hartie.
Ne-am indreptat spre sud,pe drumul local ce merge spre Vlad Tepes.Am lasat ultimele case,pe dreapta,am trecut pe langa  cimitir si biserica ,care sunt pe stanga,apoi am urcat ultima straduta in panta.Am iesit la un releu de retea de telefonie mobila,si am ajuns la viile comanenilor.Drumul serpuieste spre stanga ,apoi dreapta ,pana ajungem pe un platou,incarcat tot cu vii,platou de pe care se vede o prima  rezervatie:Valea Gurbanului.
Am coborat lin pana la liniile ferate dezafectate.
Am intrat intr-un culoar ingust ,o potecuta urcand in panta,strecurandu-ne printre salcamii foarte desi.Pe aici erau multe viorele si toporasi.Apoi am iesit in plin camp.Am urmat drumul din mijlocul campului si dupa aproximativ 2 kilometri am facut dreapta,direct pe tarla,ajungand la padure.O doamna avea o umbrela roz,cu care am facut o serie de fotografii.Am intrat in marea padure si am fotografiat brandusele galbene abia aparute.Erau si urzici si eu cu Angela am cules,la-nceput doar cateva.Grupul era interesat mai mult de plimbarea in sine,nu de urzici.
Am dat de una din arterele principale ale Comanei si am mers pe ea vreo 500 metri,apoi am facut stanga,tinand drumul drept,circa 2 kilometri,pana la o bariera.Apoi am continuat pe marcaj punct rosu si am iesit din nou la o alta artera importanta a Comanei ,si la panoul informativ cu Padina Tatarului,231 hectare.In aceasta zona se afla Paeonia Peregrina Var. Romanica,adica bujorul romanesc de campie.Desigur,el nu are un areal mare,pe aici,ci trebuie sa stii unde-l gasesti.La 7 ani de explorari comanene,cred si eu ca stiu unde este.
Bujorul acesta nu apare decat in luna mai,si intr-o perioada foarte scurta de timp.Daca vii in iunie,il mai gasesti,dar sufocat de caldura specifica sudului Romaniei.
Am mers aproximativ 5,5 km,pana in poiana cea mare,din mjlocul padurii.Inteleapta a fost retragerea din acest punct.Trebuia sa prindem maxi-taxi de ora 17.
Ne-am intors doar pe jumatate,pe acelasi drum.
Excursia mi s-a parut reusita.Grupul s-a "dezlanat"pe parcurs ,asta fiind o problema pe care inca nu o pot manageria.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu