luni, 7 martie 2016

VALEA GURBANULUI,PARCUL NATURAL COMANA,5 MARTIE 2016

Valea Gurbanului este una din cele 10 rezervatii ale Parcului Natural Comana.
Datorita exemplarelor endemice de flora,a vegetatiei termofile,dar si a existentei unor specii de pesti,pe cale de disparitie,aceasta vale a capatat statutul de zona de protectie integrala.
Valea Gurbanului o explorasem foarte rar,in cei aproape 7 ani de observatii,cercetari si explorari ale Parcului Natural Comana.
M-am decis pe data de 5 martie 2016,intr-o sambata,sa cercetez mai in adancime,acest tinut.
Am luat microbuzul de Vlad Tepes,de la Eroii Revolutiei.
Soferul manelist,grasutul tiganus cu ceafa tripla de bulgar si burta cat casa poporului,a facut o miscare ce mi s-a parut nelalocul ei,adica a venit cu microbuzul ala harsanit prin toate hartoapele si a zis ca asteptam un alt microbuz.A venit un alt sofer,tot cu o burta cat china,si cu un alt microbuz,mai nou,mai frumos,cu scaune tapitate.Parca era facut special pentru noi,parca eram oaspeti!!
Mi-am zis sa cobor de data asta la Vlad Tepes,nu la Comana,pentru ca o mare parte din rezervatia Valea Gurbanului,incepand din localitatea sus-amintita,o stiam.
Cum nu se anuntase nici un turist,am decis sa plec din Vlad Tepes.Pana acolo biletul costa 9 lei/dus.
Natura isi porneste motoarele,incet-incet.Verdele timid iti umple sufletul cu speranta ,satenii se pregatesc pentru un nou inceput agricol,pasarile isi construiesc cuiburi,oamenii exploreaza vai si paduri,cu dor de duca.
A venit primavara,ce sa mai!
Cobor in panta strada Morii,zaresc pe stanga,la o curba,primul lac,pe care sade o lebada,apoi traversez aceasta strada si intru pe tarla,pe un drum care s-ar putea numi "drumul namolului cel mai gros".
Urgent ma schimb de bocanci si imi pun altii,mai gauriti.Pe astia pot sa-i "senilez"pe aici.
Desigur,nu uit parazapezile!!
Namolul ma tine intr-o alunecare continua timp de vreo jumatate de ora.Il mai fentez pe dreapta,unde se afla culturi de gulie,varza,grau.Pe stanga sensului meu de mers,spre sud,adica,se afla Valea Gurbanului.Ea formeaza un "S"mare,pe care trebuie sa-l urmezi.De-a lungul vaii sunt lacuri mici,balti,stufaris,flancate de dealuri ce ating o cota maxima de 120 metri.
Eu am preferat sa merg pe aceste delusoare,din doua motive:am scapat de namol si am avut o superba priveliste asupra Vaii Gurbanului.
Tinutul era pustiu la orele diminetii si nici ca-mi trecea prin cap ca vor urca la deal,ciobanii cu oile.
Acest spatiu vast mi s-a parut de-o intimitate si-un romantism de neinchipuit.In viitoarele mele excursii voi incepe explorarile din Vlad Tepes,trecand si prin aceasta vale,apoi voi face un circuit,spre Mihai Bravu,incluzand deci mai multe rezervatii.
Am ajuns la un al treilea laculet,flancat de un deal.In dreapta era stana.Dupa o curba foarte larga la stanga,am ajuns la lacul cel mai mare.Sunt foarte multe pasari aici.Lacul este flancat de padure,pe trei sferturi.De-aici am mers catre stanga,intrand in padure.Am zarit covoare imense cu branduse.
Am mai mers prin padure vreo ora,am iesit la un al doilea obelisc,care nu-mi dau seama ce reprezinta.Am discutat cu taranii ,in sat,la intoarcere ,dar nici unul nu mi-a dat nici un raspuns concret cu privire la acest obelisc bizar.Sunt de fapt,doua,unul aflat in plin camp.
Am facut deci un ocol imens al rezervatiei,revenind pe drumul de plecare.M-am intalnit cu ciobanii,cu oile,cainii,care urcau catre stana.In sat cineva mi-a spus ca sunt o figura cunoscuta zonei,ca mai m-a vazut pe-acolo.Ei,da,desigur.Pai la a saptezeci si opta oara,cum sa nu fi re-cunoscut?!












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu