sâmbătă, 19 ianuarie 2013

EXPEDITIE IN NECUNOSCUT-GEORGIA-MUNTII CAUCAZ-27 DECEMBRIE 2012-12 IANUARIE 2013-CAPITOLUL 1-DE LA BUCURESTI LA ISTANBUL

In perioada 27 decembrie 2012-12 ianuarie 2013 alpinistii romani Dan Alexe(33 ani,Ploiesti)si Ciprian Teodorescu(41 ani,Bucuresti)au organizat o expeditie alpina in Muntii Caucaz,Georgia,avand ca obiectiv principal escalada,in premiera hivernala romaneasca,a Varfului Tetnuldi,4865 metri.
Varful Tetnuldi se afla la granita Georgiei cu Rusia si nu a fost niciodata urcat de alpinistii romani.
Suntem,deocamdata, primii romani care au ajuns iarna pe acolo.
Am pus titlul "expeditie in necunoscut "pentru ca oricat m-am chinuit sa gasesc mai multe informatii despre Tetnuldi si zona mai sus-mentionata,tot nu am reusit.
Rusii sunt foarte zgarciti in a da informatii despre trasee alpine ,pe internet,precum si in a publica poze.
Nu stiu daca e bine sau nu,insa fiecare are partea sa de gandire:eu,unul,zic ca nu e bine.La urma urmei,sa zicem,daca ai descoperit poze cu varful si o eventuala descriere,tot muntele te "triaza",daca vrea el sa-l calci,sau nu.Si acolo nu prea ajunge orisicine,ca sa lase gunoaie sau sa distruga.Concluzia mea este ca rusii,alpinistii,nu fac bine ca tin informatiile pentru ei.
Eu,unul,voi furniza pe acest spatiu virtual,informatii despre Georgia anului 2013,asa cum am vazut-o eu,dar si despre Tetnuldi.
Voi incepe cu  primul capitol intitulat "De la Bucuresti la Istanbul.Asa imi va fi si mie,dar si Dumneavoastra,mai usor.
La multi ani!

Capitolul 1-De la Bucuresti la Istanbul.
27 decembrie 2012,ora 14:00.
Ma aflu la baza de transport a firmei Murat,situata pe Sos Viilor nr.33,in Bucuresti
Am ajuns cu doua ceasuri ,inainte de plecarea autocarului,spre Istanbul.
Soferul de taxi se uita chioras ca ii las,drept bacsis,o bancnota de 5 roni.Gandirea unora este ca daca pleci in strainatate esti plin de bani...
Dan soseste de  la Ploiesti,la ora 15:45,cu un microbuz negru,urat.
Amicul e palid si pare ostenit.Il intreb de ce.Imi raspunde:"au fumat aia.in microbuz".
Vanzoleala incepe.Vin oameni din toate colturile patriei noastre.Unii pentru turism(10%)si altii,pentru bisnita(90%).
De-altfel,voi scrie cateva randuri,si despre aceasta categorie sociala a "muncii":bisnitarul roman de Istanbul".
Asta,in ultimul capitol dedicat expeditiei noastre.
Calatoria in marea noastra aventura incepe la 16:30.
Muratul traverseaza fara probleme Bulgaria.Vad luminile din Veliko-Tarnovo si imi trece un fior.Aici s-au nascut bunicii mei....
Sunt probleme enervante cu vamesii turci:acelasi mod tampit si imbecil de a scotoci prin bagaje.Sincer,aceasta situatie perpetua are adanci radacini in trecut.dupa Revolutie,vazandu-ne cu atata libertate,in haotismul nostru,nici noi n-am mai stiut ce sa facem cu ea,si am dat buzna,pe unde s-a putut.
Mai intai,la turci,cu super-mega bisnita.Nici ei nu mai stiu ce sa creada despre noi.Si-atunci,prostia asta cu scotocitul prin bagaje.Am calatorit pana acum doar in cinci state ale lumii,dar va spun pe aia dreapta,numai turcii au umblat in bagaje.
Lui Dan i-au "admirat"primusul.Mie ,niste boarfe,precum si cartile de citit.Cuvinte magice precum "Georgia","Caucaz Mountains",au adus o oarecare admiratie fata de noi.Ma uitam la toata lumea,inclusiv la noi:parca eram ultimii oameni,cu papornitele alea insirate,asteptand sa ni se dea pasapoartele.Jalnic.
In Istanbul,ca sa intri,iti trebuiesc 2 ceasuri.Metropola e atat de mare incat te intrebi:"oare eu mai ajung in centru sau voi ajunge in centru???"
La ora patru dimineata suntem in orasul celor 2 continente,Asia si Europa.
Recunosc,Istanbul este unul din orasele preferate  ale "sufletului" meu.
Autocarul ne lasa in Aksaray.La ora aceea,sunt plus treisprezece grade.Da-i cu dezbracatul de polare si geci!!Traversam orasul,pe jos,si in lumina palida a becurilor,facem poze.Planul de "atac" incepe:mergem spre Podul Bosfor",ca sa facem cu mana la ocazie.Am constatat dupa aceea ca actiunea noastra era pur nebuneasca sau prost gandita.Un tanar ne vede si ne intreaba ce vrem sa facem.Ne spune ca n-avem nici o sansa sa stam la autostop pentru ca nu e voie sa opresti,traficul e super-mega aglomerat si ca autoturismele circula in mare viteza.
Ma lasa nervii,pe moment.Tanarul a spus ca ne duce totusi pana dupa pod,dar,uitandu-se in portbagaj,avea si el multe papornite(eram la un kilometru de Podul Bosfor,facusem 10 km cu rucsaci de 30,respectiv 35 kg ,in carca).Ii multumim ,apoi fiecare cu destinatia proprie.
Sedinta de 10 minute.Ne intoarcem in centru,(tot pe jos),unde incercam sa schimbam banii.
Merg la o banca,sa schimb bani,si bodyguadul imi spune:"la aceasta banca se schimba numai de la 100 de euro in sus".Dar,amabil ,imi arata o alta banca unde pot schimba mai putin.
Este de-abia ora 11:00 si stam intr-un parc,la soare,pe iarba.Admiram Marea Neagra ,vapoarele ,pescarusii si ne uitam la trecatori.Acestia se uita si ei,curiosi,la noi.
La 12:00 pornim spre Emniet Garaj,o mare autobaza,de unde vin si pleaca autocarele spre Georgia,Azerbaijan,Armenia,Romania,Bulgaria,Republica Moldova.
Biletul de Tbilisi costa 50 de dolari si gasim locuri numai la Ulusoy.Buna alegere am facut.La ducere doar...









6 comentarii:

  1. La multi anisori, colega! sincer, prea multe detalii. Cine vrea sa calatoreasca tb sa munceasca si nu sa obtina informatia asa usor

    RăspundețiȘtergere
  2. salut!
    o sa-ti amintesti ce-am vorbit noi doi,in satul ala de sus,stii tu,despre informatii.
    astea le gasisem si eu pe reteaua 3 w,dar nu stiam orele trenurilor plus costuri.
    informatii tehnice n-am sa aud,o spun in gura mare.se gasesc de-alfel harti pe internet si cine stie sa-si stabileasca ruta,sa si-o stabileasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inceput sa citesc si deja m-a prins aventura voastra :)

      In primul rand felicitari amandurora si ma bucur ca ati venit cu bine acasa, incarcati de experienta si informatii!

      In al doilea rand, munca pentru aceste jurnale nu va fi nici in plus, nici in minus, pentru ca va fi in primul rand un jurnal al vostru, iar pentru altii va fi de ajutor, dar cum toate se schimba, va fi orientativ (munca de documentare tot va trebui sa existe!)

      p.s. o sa revin la fiecare episod in parte :D

      Ștergere
  3. bravo baieti!
    atat de naspa is rusii cu informatiile?!?! de ce oare, ma intreb....
    ca n-or fii secret de stat!
    oricum, felicitari ca ati ajuns acolo! deloc usoara logistica unei astfel de ture!

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc Claudia.
    sunt foarte multe de spus intr-o expeditie,si asa cum ai precizat,jurnalul e jurnalul personal,in primul rand,iar in al doilea rand,este pentru informarea publicului.sa stii ca nu am denaturat realitatea,este 95% real ceea ce am scris aici si nu vreau sa par ceea ce nu sunt.am si eu necazurile si greutatile mele,nu vreau sa par superman prin expeditiile pe care le fac,numai ca,practicand asta de la 14 ani,iar acuma avand peste 40 de ani,a devenit pentru mine ca ceva apropiat si intim(ca sa calatoresc sau sa merg pe munte).in final,intr-un capitol separat,o sa spun clar ce a mers,ce n-a mers.nu tine totul numai de bani,bani si iar bani...

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc Renutzule.stiu ca esti un admirator al nostru,dar si noi suntem,la randul nostru ,un admirator al calatoriilor tale.
    marturisesc ca eu caut de 5 ani de zile informatii despre Tetnuldi.
    stiu sa le caut,stai linistita,numai ca am gasit ceva ne-semnificativ.
    in plus,fac eforturi sa invat rusa,pentru ca am gasit site-uri rusesti de alpinism unde se scriu de exemplu,3 randuri despre Tetnuldi.
    E mai bine sa inveti o limba,decat cu google translate.
    Poze am gasit cu Tetnuldi,dar NICI UNA DE PE VARF,ceea ce imi pune mari semne de intrebare.Filme am vazut,pe youtube,stiu totusi ca oamenii au ajuns pe acest varf.
    Consider ca am dat destul de multe informatii,in comparatie c ce era.Poti sa citesti ,daca gasesti,ceva despre zona unde am fost noi doi,si sa-mi trimiti.As fi tare curios sa vad daca romanii au fost pe aici,dar iti spun:nu au fost,inainte.

    RăspundețiȘtergere