duminică, 22 ianuarie 2017

BISERICA DIN SATUL BOGATA OLTEANA,JUDETUL BRASOV,21 IANUARIE 2017

Sambata, 21 ianuarie 2017 ,am realizat o excursie in Muntii Persani-partea de nord a acestora-in calitate de ghid de turism.
Obiectivele turistice vizate au fost urmatoarele:Biserica din satul Bogata Olteana ,Cheile Dopca,coloanele de bazalt de la Racos,Cariera Brazi,Canionul de scorie bazaltica de la Racos si Lacul de Smarald.
Aceste obiective au fost atinse de catre cei 3 turisti care m-au insotit.
M-am decis sa scriu un articol separat pentru Biserica din Bogata Olteana,judetul Brasov, al carui hram este Cuvioasa Parascheva.
M-a atras ca un magnet,as spune ca m-a fascinat aceasta biserica, din primele secunde de cand am vazut-o pe internet.Biserica iese din start in evidenta cu coloanele acelea din piatra.Unii spun ca biserica e construita din bazaltul adus chiar din Valea Bogatii,altii ,ca ar fi construita din granit.
Inca de la inceput trebuie sa precizez urmatoarele:sunt specializat ca si ghid de turism si ghid national, si nu ca si ghid ecumenic.Cochetez insa si cu acest tip de turism,ecumenic,si mi-ar placea sa duc turisti si pe la manastiri,biserici, avand in vedere ca sunt atras foarte mult si de partea asta ,hai sa-i zic mistica ,a ortodoxismului.
Inca o precizare importanta pe care trebuie sa o fac este aceea ca Biserica din Bogata Olteana nu este monument istoric, ci monument de arta crestina.
Cum ajungem la aceasta fascinanta Biserica?
Daca vom porni din Bucuresti,cu automobilul,vom merge pe European 60,care trece prin Brasov,Sighisoara,Rupea ,Targu Mures etc.
Dupa ce am traversat misterioasa padure a Bogatii,si dupa ce am lasat in urma vreo 3 hanuri,aflate in imediata vecinatate a soselei E 60,aflate pe partea dreapta a sensului de mers spre Rupea, de exemplu,ne apare un panou modest pe care scrie " Lafarge/Uzina Hoghiz".Apoi urmeaza o mica troita,si ne vom inscrie pe urmatorul drum,la dreapta,pe DJ 131 D.Vom merge pe acesta,observand in partea stanga galma verzulie a Magurii Hoghizului,imbracata in pini.
Dupa vreo 3-4 kilometri vom ajunge la aceasta Biserica.Parcarea este anevoioasa acum intrucat zapada din fata portilor Bisericii este mare iar curba in ac de par unde ne aflam,nu ne prea permite stationarea masinii.
Totusi,Laurentiu,unul din participantii la excursie,la insistentele mele,opreste aici,chiar daca nu prea e in regula cu stationarea unui vehicul,in curba.
Este totusi curios ca m-a atras atat de tare sa vizitez acest monument arhitectonic romanesc.Eu sunt fan Arsenie Boca,insa nu in sensul grotesc al cuvantului sau nu sunt un habotnic.Pur si simplu ma fascineaza viata,biografia acestui ieromonah si nu ai  sa ma vezi pe mine stand zile si nopti la randuri imense,la Prislop,de exemplu..La Prislop voi reveni ,pe cat se poate,pe cel mai groazic ger,numai sa nu vad marea de oameni care se inghesuie.Nu imi place aglomeratia,nu imi place inghesuiala,nu imi plac speculantii cu obiecte pseudo-bisericesti,acestea parandu-mi-se de rau augur.
Nu stiam ca si o parte din Biserica aceasta a fost pictata pe interior de ieromonahul Arsenie Boca, supranumit Sfantul Ardealului.
In anul 1959, Arsenie Boca este izgonit de la Prislop,de la manastirea aceasta.Este izgonit,alungat ,de fapt,din monahism.In perioada aceasta ,un cetatean ,mai putin cunoscut in randul preotilor,si al carui nume este Spiridon Candea,il roaga pe Arsenie Boca sa picteze peretii interiori ai Bisericii de la Bogata Olteana.
Acest lucru s-a petrecut intre anii 1960-1962.
Daca tot am pomenit de Spiridon Candea, trebuie sa spun cine si ce a fost acesta.
Spiridon Candea s-a nascut in satul Bogata Olteana,in anul 1909 si a murit la Sibiu in anul 1990.
A urmat Facultatea de Teologie de la Sibiu, Andrei Saguna", apoi si-a continuat studiile teologice,post universitare,la Munchen,in perioada 1933-1934,apoi si-a dat doctoratul la Facultatea de Teologie din Bucuresti.
Spiridon Candea a ocupat mai multe functii,de-a lungul vietii sale,cum ar fi profesor titular la catedra de Liturgica si Pastorala,din cadrul Academiei "Andreiana",din Sibiu, consilier in Ministerul Cultelor si chiar preot paroh in satul sau natal,Bogata Olteana.
Spiridon Candea a fost ctitorul principal al Bisericii din Bogata Olteana.
As dori sa mentionez in acest articol si pe ceilalti constructori ai Bisericii din Bogata Olteana,care si-au adus o insemnata contributie ,pana cand aceasta a devenit o bijuterie in spatiul ortodoxiei din Romania:
Nicolae Cretoiu, arhitect,si fiu al satului Bogata Olteana;
Constantin Stefan,sculptor in piatra;
Vasile Blaga-dulgher;
Constantin Ioanid-pictor profesor;
Francisc Dibernardo-zidar;
Profesor Inginer Dimitrie Leonida-unul din donatorii ,cu bani si obiecte,pentru constructia acestui lacas de cult;
Constantin Cantea-pictor de icoane.
Precizez ca ridicarea Bisericii a inceput din anul 1954.Abia in anul 1982 s-a sfintit aceasta biserica, de catre Antonie Plamadeala,Mitropolit al Ardealului.
Am intrat cu o oarecare sfiala.Ma gandeam daca era deschisa Biserica.Cineva taia lemne,ascuns intr-o camaruta.L-am strigat pe cetatean,in mai multe randuri,dar acesta nu m-a auzit.
Am facut multe fotografii cu Biserica din Bogata Olteana, as zice tulburat de sculpturile existente ,din pridvor.
De-asemenea,m-a fascinat foarte mult piatra din care este construita precum si coloanele acelea care sustin pridvorul.
Mie mi se pare fabuloasa aceasta Biserica,este un unicat in Transilvania,dar si in Romania.
Cetateanul a venit sa-mi deschida usa Bisericii.
A fost amabil,dar gerul naprasnic l-a facut sa-mi vorbeasca foarte sumar despre istoricul lacasului.
Am facut cateva fotografii in interior,dar nu pot preciza care fresce sunt pictate de Arsenie Boca.
Localnicul nu imi pomeni nimic de sederea lui Arsenie,in aceste tinuturi.
Cum calatorului ii sta bine cu drumul,l-am lasat pe cetatean cu treburile lui si ne-am indreptat spre Cheile Dopca,un alt obiectiv turistic pe care il voi descrie intr-o viitoare postare.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu