Ca sa ajungem la Schitul din Coltul Chiliilor,aflat in Masivul Piatra Craiului,trebuie sa plecam din orasul Zarnesti,aflat la 750 metri altitudine.
Cum ajungem in Zarnesti?
De la Bucuresti la Brasov sunt trenuri Regio si InterRegio.De la Brasov ne vom urca intr-un tren al companiei Regiotrans.Costul unui bilet este de 4,4 lei.
Ajunsi in Zarnesti,va trebui sa ajungem in centru ,apoi vom merge pe strada Toplita si vom iesi din oras,mentinandu-ne pe o poteca prafoasa ce merge pe la poalele Pietrei Mici.La inceputul drumului este indicator catre Coltii Chiliilor si Valea Crapaturii.Marcajele sunt banda albastra si banda galbena.Prima vale pe care o traversam si care este marcata cu banda galbena,este Valea Crapaturii,care iese in Saua Crapaturii,la 1660 metri.Noi vom continua pe banda albastra;a doua vale turistica pe care o intersectam se numeste Padina Hotarului,marcata cu cruce albastra.La 2 ore si jumatate,aproximativ,de la plecarea din Zarnesti,vom intalni un izvor si o bancuta.Acestea se afla la circa 5 minute de Schitul Coltul Chiliilor.
In sfarsit,de la marginea stanga a poienii Coltului Chiliilor,mai porneste un drum marcat cu cruce rosie ,care formeaza traseul Padinei Sindileriei.
Schitul Coltul Chiliilor,Masivul Piatra Craiului.
Schitul Coltul Chiliilor se afla la o altitudine de 1134 metri.
Este un lacas de cult ortodox,aflat in padurile din apropierea orasului Zarnesti.Biserica Schitului poarta hramul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon si a Sfintei Cuvioase Parascheva.
Scurt istoric
In timpul invaziilor otomane,in secolul al xv-lea,crestinii erau nevoiti sa se ascunda in munti.
Ei au amenajat o biserica,intr-o grota imensa.
Apoi,in secolul al 18-lea ,a existat un general romano-catolic,pe nume Bukow,care prigonea pe cei aflati in slujba bisericilor si manastirilor ortodoxe.
Astfel s-a intamplat si cu staretul Manaila,care,impreuna cu cei sapte monahi,s-au refugiat aici si nu au mai iesit niciodata.
Pe la 1900,parintele Ioanichie Moroi,nascut in Zarnesti,si ajuns ulterior protosinghel la Manastirea Sihastria,a dorit sa ridice o biserica,langa acea grota,insa nu a izbutit.
Dar acesta i-a dat de veste parintelui Ilie Cleopa ,de a ridica o bisericuta.
In anul 1975,parintele Cleopa se afla la Zarnesti,insa din cauza inundatiilor nu poate urca la schit.
Ioan Bancila,un credincios din Zarnesti,primeste planul unei biserici,din partea parintelui Cleopa.
Lucrurile vor lua o alta cale.
Schitul avea sa fie infiintat de un ieromonah,pe nume Ioanichie Cututiu,care pastorea Manastirea Crisan,din Muntii Apuseni.
In anul 2001,ieromonahul Cututiu viziteaza pentru prima oara zona.
Va pleca insa la manastirea sa de metanie.
Credinciosii din Zarnesti nu se lasa batuti si pornesc spre Manastirea Crisan,din Apuseni.
Parintele Ioanichie Cututiu este convins de grupul de credinciosi zarnesteni si acesta va pune temelia primei chilii,in 2001.In anul 2009 se sfinteste si mica biserica a Schitului,avand,dupa cum am spus,hramul Sfintei Cuvioase Parasceva si a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.
In prezent,staretul Schitului Coltii Chiliilor este ieromonahul Emilian Kadar.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu